Γερμανία: Επανέρχεται νωρίτερα στο 19% ο φόρος σε θέρμανση-αέριο

Newsroom

Reuters: Η Γερμανία «παγώνει» την έκτακτη εισφορά για το φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει νωρίτερα την έκπτωση επειδή οι τιμές επέστρεψαν σε «φυσιολογικά επίπεδα» ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν

Να επαναφέρει τον φόρο πωλήσεων 19% στο φυσικό αέριο και τη θέρμανση από το τέλος του τρέχοντος έτους σχεδιάζει η Γερμανία, τερματίζοντας την έκπτωση που παρέχεται σήμερα, τρεις μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς μείωσε τον συντελεστή στο 7% από την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει την επιβάρυνση των πολιτών που πλήττονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει νωρίτερα την έκπτωση επειδή οι τιμές επέστρεψαν σε «φυσιολογικά επίπεδα» ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Σολτς, Βόλφγκανγκ Μπούεχνερ, τη Δευτέρα στην καθιερωμένη κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης της νομοθεσίας που απαιτείται για να τεθεί σε ισχύ η αλλαγή, πρόσθεσε.

Ο Όλιβερ Όλπεν, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η επαναφορά του υψηλότερου συντελεστή θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων του δημόσιου τομέα κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Προειδοποίησε ότι πρόκειται για μια πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και ο αριθμός μπορεί να αλλάξει.

Η παραγωγή ενέργειας

Σημειώνεται ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατέγραψε μείωση σχεδόν κατά 25% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα για να κερδίσει το υψηλότερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (29% και 27% αντίστοιχα).

Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν το μεγαλύτερο μέρος (53%) της δημόσιας καθαρής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2023 (πρώτο εξάμηνο του 2022: 48,4%).

Οι καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2022.

Το πλεόνασμα των εξαγωγών μειώθηκε από 16,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 2,0 δισεκατομμύρια kWh στο ίδιο χρονικό πλαίσιο το 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης