Σεισμός σημειώθηκε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Newsroom

Μέτριος κίνδυνος μεγάλων σεισμών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Ο ισχυρότερος σεισμός από τον Ιανουάριο του 2021 καταγράφηκε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το Σάββατο. Το κέντρο βρισκόταν σε μια τοποθεσία κάπως μακριά από τη γνωστή κύρια σεισμική ζώνη.

Νότια του Άαχεν, η γη κουνήθηκε αισθητά για ορισμένους ανθρώπους το Σάββατο. ο σεισμός στις 5.33 μ.μ. είχε λάβει μέγεθος 3,0 στις πρώτες αυτοματοποιημένες αναφορές, αλλά η τιμή διορθώθηκε στη συνέχεια σε 2,8.

Το επίκεντρο βρισκόταν σε μέρος εκτός της γνωστής κύριας ζώνης σεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το επίκεντρο βρισκόταν σε μια συνοικία του Schleiden στην περιοχή Euskirchen και ο σεισμός σημειώθηκε δέκα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Δεδομένου του βάθους του σεισμού, ο σεισμός ήταν λιγότερο αισθητός. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι βίωσαν τον σεισμό μέσω δόνησης ή ήχου.

“Αισθάνθηκαν δύο σύντομους κραδασμούς”

Στη σελίδα του Facebook “Σεισμός στη Γερμανία“, ένας μάρτυρας περιέγραψε ότι αισθάνθηκε τις δονήσεις στο Euskirchen.

Από το Simmerath, ένας κάτοικος δήλωσε ότι ένιωσε ξεκάθαρα δύο σύντομους κραδασμούς. Άλλοι άνθρωποι από την περιοχή ανέφεραν επίσης ένα ήχο χωρίς στη συνέχεια να έχουν παρατηρήσει δονήσεις.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα από το Stolberg, καλά 40 χιλιόμετρα βόρεια του Schleiden, έγραψε ότι είχε ακούσει τον θόρυβο και περίμενε δονήσεις: “Αλλά δεν συνέβη. Ωστόσο, δεν μπόρεσα να βγάλω τον σκύλο μου έξω μετά”. Αρχικά, δεν υπήρχαν αναφορές μαρτύρων από το Άαχεν. Επίσης, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Ο σεισμός του Σαββάτου ήταν ο ισχυρότερος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία από τις αρχές του 2021, όταν το επίκεντρο βρισκόταν βορειότερα.

Τον σεισμό, επίσης μεγέθους 2,8 βαθμών, ακολούθησαν πολλές αναφορές πολιτών στη Γεωλογική Υπηρεσία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Τον Απρίλιο του 2023, σημειώθηκε ένας σεισμός κοντά στο Mönchengladbach που ήταν μόνο ελαφρώς ασθενέστερος.

Το κέντρο παρακολούθησης σεισμών του Μπένσμπεργκ του έδωσε μέγεθος 2,7 βαθμών.

Ο Κάτω Ρήνος είναι μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης λόγω των ενεργών γεωλογικών ρηγμάτων.

Στον Κάτω Ρήνου Graben υπάρχουν αρκετές σεισμογενείς ζώνες.

Το Schleiden, το επίκεντρο του σεισμού του Σαββάτου, δεν βρίσκεται σε μία από τις γνωστές μεγάλες ζώνες ρηγμάτων.

Το 1992, τμήμα 400 κιλών του καθεδρικού ναού της Κολωνίας κατέρρευσε.

Είναι ακόμη ασαφές πού ακριβώς συναντώνται αυτές οι τεκτονικές πλάκες και πόσο μακριά εκτείνονται τα ρήγματα.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες έπεσαν πάνω στο σημείο ενός τέτοιου ρήγματος κοντά στο Στόλμπεργκ το φθινόπωρο του 2022, το οποίο δείχνει μια σαφή μετατόπιση της γης και αποδεικνύει τα ίχνη τουλάχιστον δύο πολύ ισχυρών σεισμών.

Ανασκαφές όπως αυτή κοντά στο Στόλμπεργκ μπόρεσαν να αποδείξουν ότι σε πολλά μέρη της Γερμανίας έχουν ήδη γίνει σεισμοί που πρέπει να ήταν ισχυρότεροι από 6,0 Ρίχτερ.

Όταν οι ιστορικοί σεισμοί αποδεικνύονται από τις ανασκαφές, οι επιστήμονες μιλούν για παλαιοσεισμούς.

Ωστόσο, μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν από σεισμούς και στη σύγχρονη εποχή. Ο τελευταίος τέτοιος σεισμός σημειώθηκε στον Κάτω Ρήνο το 1992.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων στο Roermond των Κάτω Χωρών.

Ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών έγινε επίσης αισθητός στο Βερολίνο και ακόμη και στο Λονδίνο.

Μόνο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώση τμημάτων- στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, για παράδειγμα, ένα τμήμα βάρους 400 κιλών έσπασε και έπεσε.

Οι ζημιές στην Ολλανδία και τη Γερμανία υπολογίστηκαν σε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο εκπόνησε ανάλυση καταστροφών

Το 1756, ένας σεισμός με επίκεντρο το Ντύρεν στοίχισε μάλιστα τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους- εκτιμάται ότι είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για τις Καταστροφές περιέγραψε τι θα μπορούσε να σημαίνει σήμερα ένας τέτοιος σεισμός εκεί σε μια ανάλυση καταστροφών για την Μπούντεσταγκ του 2020.

Σεισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Στο σενάριο, ένας σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ εκδηλώνεται στο λεγόμενο ρήγμα Erft, όχι μακριά από την Κολωνία.

Οι άνθρωποι βρίσκονται στη δουλειά τους ή πηγαίνουν εκεί, τα παιδιά στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, μεγάλες καταστροφές, γέφυρες και σήραγγες καταρρέουν, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπτεται για μέρες και μαζί του η παροχή νερού.

“Οι παραδοχές είναι ακραίες, αλλά είναι ακόμη πιθανές”, σχολίασε το Ομοσπονδιακό Γραφείο για τη δική του ανάλυση.

Οι μικρότεροι σεισμοί είναι μια συνεχής υπενθύμιση αυτού.

Σημείωση: Ισχυρός σεισμός για τα δεδομένα της περιοχής (Γερμανία). Φυσικά, για την Ελλάδα ως σεισμογενής χώρα τα νούμερα είναι πάρα πολύ χαμηλά για να ονομάζεται “ισχυρός”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης