Γερμανία: Τα επιτόκια αυξάνονται – οι τιμές ακινήτων μειώνονται

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ στη Γερμανία. Οι αρχικές προσφορές από τις τράπεζες για κατασκευαστικά δάνεια φτάνουν ήδη το 4% για δάνεια με δεκαετή σταθερά επιτόκια. Τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι στην αρχή του έτους.

Αυτοί είναι οι λόγοι

Μετά από μια σύντομη φάση χαλάρωσης τον Αύγουστο, όταν τα κατασκευαστικά επιτόκια για δεκαετή δάνεια μειώθηκαν από το τρία στο 2,7%, τώρα έχουν αυξηθεί και πάλι σημαντικά.

Μόνο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα συγκρίσιμα δάνεια αυξήθηκαν κατά 0,6 μονάδες στο 4%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Ο υψηλός πληθωρισμός και η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με την αύξηση των επιτοκίων στηρίζουν αυτή την ανοδική τάση.

Τα επιτόκια κατασκευών αυξάνονται με τις αποδόσεις των ομοσπονδιακών ομολόγων

Για τις τράπεζες που χορηγούν τέτοια δάνεια, η αγορά ενυπόθηκων δανείων προσανατολίζεται στις αποδόσεις των Pfandbriefe και των ομοσπονδιακών ομολόγων.

Επιπλέον, ένα ασφάλιστρο κινδύνου περίπου 1% εξακολουθεί να οφείλεται για τους κατασκευαστές κατοικιών και τους αγοραστές κατοικιών.

Επομένως, μόνο σε περιόδους αρνητικών επιτοκίων ήταν δυνατόν τα οικοδομικά δάνεια με το συνηθισμένο δεκαετές σταθερό επιτόκιο να κοστίζουν λιγότερο από ένα τοις εκατό. Εν τω μεταξύ, η αγορά κρατικών ομολόγων έχει αλλάξει σημαντικά.

Νέες δημόσιες δαπάνες, όπως για το φρένο στις τιμές της ενέργειας, αυξάνουν τη ζήτηση για νέα ομόλογα, για τα οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν σημαντικά περισσότερα. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει ολόκληρη τη δομή των επιτοκίων.

Ισχυρή κίνηση αντίθεσης: Αύξηση των επιτοκίων και μείωση των τιμών των ακινήτων

Τα πολλές φορές ακριβότερα ενυπόθηκα δάνεια έχουν προκαλέσει την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για δάνεια ακινήτων. Η Sparkassen-Finanzgruppe και ιδιωτικοί πάροχοι όπως ο χρηματοοικονομικός διανομέας Dr. Klein ή ο χρηματιστής Hypoport αναφέρουν διψήφιες μειώσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις άνω του 20%.

Πολλά όνειρα για το δικό σας “κεραμίδι” ή μια μονοκατοικία στην εξοχή έχουν προφανώς διαψευστεί τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή τα επιτόκια ανεβάζουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης και η μηνιαία επιβάρυνση είναι απλώς πολύ μεγάλη.

Γερμανία: Τα επιτόκια αυξάνονται - οι τιμές ακινήτων μειώνονται
Αύξηση επιτοκίων και μείωση τιμών ακινήτων στη Γερμανία | By cnythzl

Πρώτη συνέπεια: η μειωμένη ζήτηση και η υπερπροσφορά προκαλούν πτώση των τιμών

Έτσι, μόνο στη λογική της αγοράς η απώλεια ευρέων ομάδων αγοραστών και ενδιαφερομένων για ακίνητα ασκεί πίεση στη ζήτηση και τις τιμές.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη Immowelt, οι τιμές έχουν ήδη μειωθεί σε δώδεκα από τις 14 μεγάλες γερμανικές πόλεις.

Σε όλες σχεδόν τις μητροπόλεις, υπήρξαν μειώσεις στα υφιστάμενα διαμερίσματα το τρίτο τρίμηνο. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, αυτό συνέβαινε ήδη σε επτά μεγάλες γερμανικές πόλεις και τώρα σε διπλάσιες.

Οι τιμές των ακινήτων στο Μόναχο μειώνονται

Για το Μόναχο, το Ντίσελντορφ και την Κολωνία είναι ήδη η δεύτερη μείωση στη σειρά. Ενώ τα στατιστικά στοιχεία τιμών για το Μόναχο στις αρχές του έτους έδειχναν ακόμα 9.636 ευρώ για ένα τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την Immowelt σήμερα είναι 9.292 ευρώ.

Σε άλλες μητροπόλεις, όπως το Ντίσελντορφ, η μείωση δεν ήταν τόσο απότομη: από 5.282 ευρώ σε 5.128 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, επειδή το συνολικό επίπεδο είναι και εκεί σημαντικά χαμηλότερο.

Οι τιμές των τετραγωνικών μέτρων παραμένουν στάσιμες στο Βερολίνο

Για πρώτη φορά, οι προσφορές στο Αμβούργο, τη Φρανκφούρτη, τη Στουτγάρδη και το Ανόβερο μειώθηκαν. Το Βερολίνο, από την άλλη πλευρά, ήταν ακόμη σε θέση να αντέξει με στάσιμες τιμές.

Από την άλλη πλευρά, οι αμιγώς διαδικτυακές προσφορές, όπως στο Immowelt, δεν λένε οριστικά σε ποια τιμή θα πωληθεί το ακίνητο ή αν θα πραγματοποιηθεί συμβολαιογραφικό ραντεβού για την αγορά. Η Immowelt αποδίδει επίσης την τελευταία εξέλιξη κυρίως στην άνοδο των επιτοκίων των κατασκευών.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης