Γερμανία: Νέος νόμος θέρμανσης σύμφωνα με την ηλικία σας!

JIT από το 2024 – Νέος νόμος; Η ηλικία σας θα μπορούσε να αποφασίσει ποια θέρμανση επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε….

Οι προτεινόμενοι νέοι κανονισμοί για τη θέρμανση στη Γερμανία γεμίζουν 172 σελίδες. Συνοψίσαμε τα σημαντικότερα σημεία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον: ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί ανάλογα με την ηλικία σας.

Ο νόμος για την ενέργεια των κτιρίων (GEG) ισχύει από το 2020 και έχει ήδη αναθεωρηθεί για δεύτερη φορά. Η τελευταία έκδοση του GEG εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο στις 19 Απριλίου.

Προς το παρόν λείπει ακόμη η έγκριση της Bundestag και του Bundesrat.

Στόχος της τροποποίησης είναι η δραστική μείωση των εκπομπών Co2 μέσω της σταδιακής ανανέωσης των συστημάτων θέρμανσης στα γερμανικά νοικοκυριά.

Τα βασικά σημεία του νέου κανονισμού προβλέπουν ότι:

  • από το 2024 θα απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο
  • τα νέα συστήματα θέρμανσης θα πρέπει τότε να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • αλλά τα υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και να επισκευάζονται
  • κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου 3 ετών, μπορεί κανείς να συνεχίσει να χρησιμοποιεί λιγότερο φιλικά προς το κλίμα συστήματα θέρμανσης, εάν το σύστημα θέρμανσης έχει χαλάσει.

Η προθεσμία πρόκειται να καταργηθεί για τους άνω των 80 ετών, ώστε σε περίπτωση αμφιβολίας να επιβαρυνθούν με λιγότερα έξοδα.

Θα συνεχίσουν να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τεχνολογία θέρμανσης που θα χρησιμοποιούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, η πρόταση νόμου είναι επίσης ανοικτή σε όλες τις τεχνολογίες.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να εκπληρώσουν την υποχρέωση χρήσης τουλάχιστον 65% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε νεοεγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης, οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν είτε να βρουν μια ατομική λύση για να αποδείξουν μαθηματικά την απαίτηση είτε να επιλέξουν ελεύθερα μία από τις διάφορες επιλογές που προβλέπει ο νόμος.

Για παράδειγμα, σύνδεση με δίκτυο θέρμανσης, ηλεκτρική αντλία θερμότητας, απευθείας θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια, υβριδική θέρμανση (συνδυασμός θέρμανσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου), ηλιοθερμία.

Υπάρχει επίσης η επιλογή των λεγόμενων “H2-ready” συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου, δηλαδή συστημάτων θέρμανσης που μπορούν να μετατραπούν σε 100% υδρογόνο.

Επιπλέον, ο νέος GEG προβλέπει ρήτρες δυσχερειών. Αυτές επιτρέπουν εξαιρέσεις από την υποχρέωση.

Για το σκοπό αυτό, εξετάζεται κατά πόσον η αναγκαία επένδυση για ένα νέο σύστημα θέρμανσης είναι σε λογική αναλογία με την απόδοση ή σε λογική αναλογία με την αξία του κτιρίου.

Για τη μετάβαση σε θέρμανση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πρέπει να παρέχεται οικονομική στήριξη με τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων ή των ήδη υπαρχουσών δυνατοτήτων για φορολογικές πιστώσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης