Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;

Δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραίες καιρικές συνθήκες: ξανά και ξανά, οι καταστροφές κοστίζουν ζωές. Για να μπορέσει να προειδοποιηθεί ο πληθυσμός όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, στις 8 Δεκεμβρίου θα υπάρξει ημέρα προειδοποίησης σε παγγερμανικό επίπεδο.

Ειδικά το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι η Γερμανία δεν είναι καθόλου απρόσβλητη από την καταστροφική δύναμη που μπορεί να εξαπολύσει η φύση.

Είτε πρόκειται για την καταστροφή από τις πλημμύρες στην κοιλάδα Ahr είτε για τις σφοδρές δασικές πυρκαγιές στο Βρανδεμβούργο.

Προκειμένου να είναι σε θέση να προειδοποιεί εγκαίρως τους ανθρώπους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δημιουργήθηκε η Ημέρα Προειδοποίησης, λίγο πολύ ως δοκιμαστική λειτουργία για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την ημέρα αυτή, η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων καθώς και όλες οι συμμετέχουσες περιφέρειες και ανεξάρτητες πόλεις δοκιμάζουν τις συσκευές προειδοποίησης.

Αφού η ημέρα προειδοποίησης ακυρώθηκε πέρυσι, θα πραγματοποιηθεί ξανά στις 8 Δεκεμβρίου 2022 – και υπάρχει ένα νέο χαρακτηριστικό: για πρώτη φορά, τα κινητά τηλέφωνα θα λειτουργούν ως κινητά συστήματα προειδοποίησης κινδύνου.

Γύρω στις 11 π.μ., σχεδόν όλες οι συσκευές θα λάβουν ένα SMS. Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, θα ακούγεται επίσης ένας ήχος σειρήνας – ακόμη και αν το κινητό τηλέφωνο είναι σε σίγαση.

Αυτό λειτουργεί μέσω της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας “Cell Broadcast”

Κάθε smartphone που είναι εγγεγραμμένο σε μια γερμανική ραδιοκυψέλη και είναι συμβατό με την υπηρεσία να λαμβάνει SMS.

Εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα μπορούν να προσεγγιστούν μέσα σε δευτερόλεπτα μέσω του συστήματος.

Το Cell Broadcast υπάρχει εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια και υποστηρίζεται σχεδόν από όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones.

Το Cell Broadcast είναι ήδη ενεργοποιημένο σε πολλές από αυτές τις συσκευές όταν παραδίδονται, αλλά σε ορισμένα μοντέλα ο χρήστης πρέπει να ενεργοποιήσει τη λειτουργία χειροκίνητα, σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφορικής Golem.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Βοήθειας για τις Καταστροφές, τα προειδοποιητικά μηνύματα του υψηλότερου επιπέδου προειδοποίησης δεν μπορούν να αποσιωπηθούν.

Ακόμη και αν έχετε απενεργοποιήσει τον ήχο ή την λειτουργία, θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε την ειδοποίηση. Ωστόσο, εάν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη ή σε κατάσταση πτήσης, δεν θα λάβετε προειδοποίηση.

Έτσι λειτουργεί η ημέρα προειδοποίησης στις 8 Δεκεμβρίου στη Γερμανία

Σε περίπτωση επικείμενης καταστροφής, οι δυνητικά πληγέντες θα πρέπει να μπορούν να ειδοποιούνται μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων.

Αυτές περιλαμβάνουν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, πίνακες προβολής, σειρήνες και αντίστοιχες εφαρμογές προειδοποίησης.

Αυτό θα δοκιμαστεί στις 8 Δεκεμβρίου – στις 11 π.μ. Η επίσημη προειδοποιητική εφαρμογή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για τις Καταστροφές (BBK) ονομάζεται NINA.

“Πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές καταστάσεις κρίσης, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, δασικές πυρκαγιές ή πλημμύρες. Πάνω απ’ όλα, αυτό περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα για την ταχεία και στοχευμένη προειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση κινδύνου.

Πρέπει να δοκιμάζουμε νέα συστήματα για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με ακρίβεια αργότερα”, εξηγεί η Nancy Faeser (SPD).

Φέτος, για πρώτη φορά, θα σταλεί επίσης SMS σε όλους τους πολίτες της Γερμανίας. Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή μέσω αυτής της διαδικασίας.

Οι προηγούμενες ημέρες προειδοποίησης ήταν μια καταστροφή

Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την πρόληψη έχει αποδειχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία δύο χρόνια.

Κάποιοι μπορεί να θυμούνται ακόμα: Το 2020, οι σειρήνες σήμαναν σε όλη τη Γερμανία – ή μάλλον, θα έπρεπε να είχαν σημάνει.

Οι ελλείψεις που αποκαλύφθηκαν ήταν τόσο σοβαρές που ο δοκιμαστικός συναγερμός του 2021, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να να γίνεται κάθε χρόνο, ακυρώθηκε εντελώς.

Στην πραγματικότητα, η φετινή ημέρα προειδοποίησης θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, για να δοθεί λίγος περισσότερος χρόνος στην εκπομπή των κυττάρων, η ημερομηνία μεταφέρθηκε. Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ήδη εφαρμόσει με επιτυχία το σύστημα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης