Γερμανία: Προτεραιότητα εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς

Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί των δημοτικών σχολείων πρέπει να έχουν υψηλότερη προτεραιότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία.

Οι υπουργοί Υγείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων συμφώνησαν σε αυτό με τον ομοσπονδιακό συνάδελφό τους Spahn σε μια τηλεδιάσκεψη.

Ενόψει του ανοίγματος των κέντρων παιδικής μέριμνας και των δημοτικών σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Θα πρέπει να προχωρήσουν από την ομάδα τρία στην ομάδα δύο (υψηλή προτεραιότητα εμβολιασμού στη Γερμανία).

Οι ομοσπονδιακοί Υπουργοί Υγείας συμφώνησαν το απόγευμα να αλλάξουν αναλόγως τον κανονισμό εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Klaus Holetschek.

Είναι επί του παρόντος πρόεδρος της Διάσκεψης των Υπουργών Υγείας (GMK).

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Jens Spahn είχε διαβεβαιώσει ότι θα προσαρμόσει τον κανονισμό γρήγορα. “Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας”, δήλωσε ο Holetschek στο BR.

“Και φυσικά ο εμβολιασμός εξαρτάται επίσης από το διαθέσιμο εμβόλιο”.

Δυνατοί εμβολιασμοί τον Μάρτιο

Μετά από περίπου δύο μήνες lockdown και φροντίδας έκτακτης ανάγκης, τα παιδικά κέντρα και τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν ξανά σε άλλα δέκα ομοσπονδιακά κρατίδια – συμπεριλαμβανομένης της Βαυαρίας.

Οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί η απόσταση, η υγιεινή και η μάσκα με μικρότερα παιδιά από ό,τι με τους μεγαλύτερους μαθητές.

Ο Holetschek τόνισε: “Πρέπει να προστατέψουμε τις επαγγελματικές ομάδες με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Αυτό περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους σε σχολεία, γιατί ένα πράγμα είναι σαφές: Τα παιδιά μπορούν επίσης να μολυνθούν με τον κορωνοϊό τα ίδια αλλά και να κολλήσουν και άλλους ανθρώπους”.

Σύμφωνα με το προηγούμενο διάταγμα εμβολιασμού, οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι δημοτικών σχολείων ανήκουν στην ομάδα προτεραιότητας τρία και επομένως μπορούν να αναμένουν εμβολιασμό από τον Απρίλιο το νωρίτερο.

Μετά από μια αντίστοιχη αλλαγή στον κανονισμό, οι εκπαιδευτικοί και οι παιδαγωγοί θα μπορούσαν να προσέλθουν στα κέντρα εμβολιασμού ήδη από τις αρχές Μαρτίου.

Η πολιτική μπορεί να αποκλίνει από τις συστάσεις της επιτροπής εμβολιασμού

Για τη μόνιμη επιτροπή εμβολιασμού (Stiko), η ακολουθία δεν καθορίζει ποιος εκτίθεται σε συγκεκριμένο κίνδυνο μόλυνσης – αλλά ποιος έχει αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου από τον κορωνοϊό.

Αυτό εξαρτάται ιδίως από την ηλικία και δευτερευόντως από προηγούμενες ασθένειες.

Ως εκ τούτου, η Stiko δεν είχε αλλάξει τη σύσταση εμβολιασμού λόγω των εκπαιδευτικών. Ωστόσο, ο προϊστάμενος Thomas Mertens επεσήμανε ρητά ότι η πολιτική μπορεί να αποκλίνει από τις προδιαγραφές των εμπειρογνωμόνων.

Ο πολιτικός Georg Nüßlein είπε επίσης ότι εξακολουθεί να θεωρεί σωστό να προστατεύονται πρώτα οι πιο ευαίσθητες ομάδες.

Giffey για τη χρήση κινητών ομάδων εμβολιασμού

Το πρωί, η Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογένειας Franziska Giffey ζήτησε την αποστολή ομάδων κινητού εμβολιασμού σε κέντρα παιδικής μέριμνας και σχολεία για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς.

“Αυτό θα μπορούσε να κάνει το όλο πράγμα να λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά, να πάει πολύ πιο γρήγορα και αυτό πρέπει τώρα να έχει κορυφαία προτεραιότητα”, δήλωσε η υπουργός στο ZDF “Morgenmagazin”.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετοί εμβολιασμοί για τη χρήση τέτοιων ομάδων. Μέχρι να συμβεί αυτό, “οι δοκιμές πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως γέφυρα για τον εμβολιασμό”, τόνισε η Giffey.

Συνέστησε στους υπαλλήλους στα σχολεία και στα παιδικά κέντρα να υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Η τρέχουσα στρατηγική για τα ανοίγματα είναι ένας “συνδυασμός των κανόνων υγιεινής, των αυξημένων δοκιμών και των εμβολιασμών”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.