Γερμανία: Πτωχεύει ο γίγαντας του καφέ; Πάγωμα μισθών…

Newsroom

Γερμανία: Σοβαρές παρενέργειες: Η Αρχή προειδοποιεί κατά μάρκας καφέ

Η εταιρεία καφέ Tchibo βρίσκεται στο κόκκινο. Πιο κόκκινη από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της εταιρείας. Μήπως αυτό σημαίνει το τέλος για τον γίγαντα του καφέ;

Το υψηλότερο κόστος και η απροθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν έχουν οδηγήσει τον όμιλο λιανικής πώλησης καφέ Tchibo το 2022 στο κόκκινο στην τρέχουσα δραστηριότητά του.

Με σταθερό κύκλο εργασιών 3,25 δισ. ευρώ, καταγράφηκαν ζημίες προ τόκων και φόρων (Ebit) ύψους 167 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Tchibo, η Maxingvest, στις 22 Αυγούστου στο Αμβούργο.

Πριν από ένα χρόνο, η Tchibo είχε καταγράψει θετικό EBIT 176 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία δεν παρέχει πληροφορίες για το αποτέλεσμα μετά από φόρους.

Η Tchibo εξηγεί τα κόκκινα νούμερα με το δραματικά αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, της ενέργειας και των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς και με την παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ένας άλλος παράγοντας που επικαλείται είναι ότι ο προγραμματισμένος κύκλος εργασιών στη λιανική εκτός τροφίμων “δεν υλοποιήθηκε λόγω της απροθυμίας των πελατών να αγοράσουν λόγω του πληθωρισμού”.

Αντίστοιχα υψηλότερα αποθέματα επιβάρυναν έτσι το αποτέλεσμα.

Θα χρεοκοπήσει λοιπόν τώρα η Tchibo;

Ο εκπρόσωπος του ομίλου Arnd Liedtke δηλώνει σε συνέντευξή του στην “Bild”: “Η απάντηση είναι σύντομη και ξεκάθαρη: ένα ξεκάθαρο όχι!”.

Ωστόσο, η εταιρεία θα πρέπει να προβεί σε ορισμένες αλλαγές: Οι ετήσιες αυξήσεις των μισθών έχουν σταματήσει, αναφέρει η “Welt”, επικαλούμενη εσωτερική επιστολή προς τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, πρόκειται να περικοπούν 300 θέσεις εργασίας.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η Tchibo θα κλείσει και υποκαταστήματα, αναφέρει το “Business Insider”.

Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία έχει ανοίξει 15 νέα καταστήματα.

Το αφεντικό της Tchibo, Werner Weber, δήλωσε στην “Bild” ότι περισσότερα καφέ-μπαρ και υπηρεσίες τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να δώσουν νέα ώθηση στην εταιρεία.

Αυτή είναι η απάντησή του στη ζήτηση: σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Καφέ, η κατανάλωση καφέ εκτός σπιτιού στη Γερμανία εκτοξεύτηκε στα ύψη με το τέλος της πανδημίας Corona.

Η Tchibo ανήκει εξ ολοκλήρου στην εταιρεία χαρτοφυλακίου Maxingvest, στην οποία μέρος της οικογένειας Herz από το Αμβούργο έχει συγκεντρώσει τις συμμετοχές της.

Ο δεύτερος πυλώνας της Maxingvest είναι η πλειοψηφική συμμετοχή της στην κατασκευάστρια εταιρεία Nivea με έδρα το Αμβούργο και την εταιρεία Dax Beiersdorf (ένα καλό 51%), στην οποία ανήκει επίσης η εταιρεία παραγωγής αυτοκόλλητων ταινιών Tesa.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης