Το επίδομα ανεργίας Bürgergeld της Γερμανίας θα αυξηθεί

Το επίδομα ανεργίας Bürgergeld της Γερμανίας θα αυξηθεί

Οι άνεργοι που διεκδικούν επίδομα πολιτών (Bürgergeld) στη Γερμανία θα λάβουν σύντομα μια ελαφρώς μεγαλύτερη πληρωμή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσής τους κάθε μήνα..

Το γερμανικό Bürgergeld θα αυξηθεί στα 563 ευρώ το μήνα

Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα αυξήσει το ποσό που λαμβάνουν κάθε μήνα οι αιτούντες το Bürgergeld.

Από το 2024, οι άνθρωποι που ζητούν το επίδομα ανεργίας – το οποίο ήταν προηγουμένως γνωστό ως Hartz IV – θα λαμβάνουν 563 ευρώ, αντί για 502 ευρώ, μηνιαίως.

Το Bürgergeld είναι το επίδομα κοινωνικής ασφάλισης για το οποίο μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν εργαστεί στη Γερμανία, εάν έχουν λάβει επί μακρόν επίδομα ανεργίας (Arbeitslosengeld) και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν νέα θέση εργασίας, ή εάν έχουν εργασία αλλά χρειάζονται μια αναπλήρωση του χαμηλού μισθού τους.

“Ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση και σε περιόδους κρίσης και αναταραχής, πρέπει να μπορεί κανείς να βασίζεται στο κράτος πρόνοιας”, δήλωσε ο υπουργός στο Βερολίνο ανακοινώνοντας το νέο μέτρο.

Το χρηματικό ποσό που χορηγείται κάθε μήνα στους δικαιούχους του Bürgergeld εξαρτάται από την οικογενειακή και γονική τους κατάσταση.

Από το 2024 θα αυξηθεί επίσης το ποσό που λαμβάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους ηλικίας 15 έως 18 ετών, από 420 ευρώ σε 471 ευρώ μηνιαίως.

Για τα παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών θα αυξηθεί στα 390 ευρώ και, για τα παιδιά κάτω των 6 ετών, στα 357 ευρώ.

Πολιτικοί και οργανώσεις αντιδρούν στην αύξηση του Bürgergeld

Ο λόγος που η απόφαση για την αύξηση των μηνιαίων πληρωμών γίνεται τώρα, είναι επειδή όταν η κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να αντικαταστήσει το Hartz IV με το Bürgergeld, η αλλαγή πολιτικής περιελάμβανε ότι οι πληρωμές θα προσαρμόζονταν πιο τακτικά στον πληθωρισμό.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα γερμανικά ποσοστά πληθωρισμού έχουν εκτοξευθεί και μόλις τώρα αρχίζουν να σταθεροποιούνται.

Για το λόγο αυτό, ορισμένοι είπαν ότι τα επιπλέον χρήματα έρχονται λίγο αργά για όσους τα χρειάζονται.

Η Verena Bentele, πρόεδρος της Sozialverband VdK, μιας οργάνωσης που παρακολουθεί τις αλλαγές στο γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το πόσο καλά το σύστημα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, δήλωσε ότι “η αύξηση των κανονικών ποσοστών [ήρθε] πολύ αργά ενόψει του συνεχιζόμενου πληθωρισμού”.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος Ισότητας πρόσθεσε όχι μόνο ότι τα πρόσθετα χρήματα ήταν πολύ αργά, αλλά ότι δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης που παρατηρείται σε ολόκληρη τη Γερμανία ή για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πέφτουν στη φτώχεια, η οποία θα απαιτούσε μηνιαία πληρωμή τουλάχιστον 813 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά.

Από την άλλη πλευρά της συζήτησης, ο πολιτικός του CDU Jens Spahn επέκρινε την απόφαση για καλύτερη χρηματοδότηση του Bürgergeld, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στην Bild ότι “όσοι εργάζονται, θα πρέπει να έχουν περισσότερα χρήματα από όσους δεν εργάζονται”.

Με τον γερμανικό κατώτατο μισθό να είναι σήμερα στα 12 ευρώ την ώρα, όταν η νέα πολιτική του Χάιλ τεθεί σε εφαρμογή το 2024, θα εξακολουθεί να ισχύει ότι ακόμη και οι εργαζόμενοι που εργάζονται με μερική απασχόληση για τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα κάθε μήνα από τους δικαιούχους του Bürgergeld.

Ωστόσο, με την αύξηση του κόστους διαβίωσης και των ενοικίων, πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν Bürgergeld, που εργάζονται με μερική ή πλήρη απασχόληση για χαμηλούς μισθούς, εξακολουθούν να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης