Για πόσο θα έχουν αέριο οι αποθήκες φυσικού αερίου στη Γερμανία;

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι ήδη κατά 93% πλήρεις. Αυτό είναι το μήνυμα του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας Χάμπεκ.

Αλλά: οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δεν προμηνύουν κάτι καλό. Ο νόμος για την ενεργειακή ασφάλεια υποτίθεται ότι θα έθετε μια νέα πορεία.

Από τη μία πλευρά, οι εκκλήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για εξοικονόμηση φυσικού αερίου δεν έχουν προφανώς ακόμη αποτέλεσμα σε πολλούς καταναλωτές – η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε επίσης υπερβολικά την περασμένη εβδομάδα και είναι πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, Klaus Müller.

Από την άλλη πλευρά, ανεξάρτητα από αυτό, οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμίζουν όλο και περισσότερο.

Οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις, από την άλλη πλευρά, δεν είναι καλές: για τον Μάιο του επόμενου έτους, η κυβέρνηση προφανώς αναμένει χαμηλό δεκαετίας στα επίπεδα πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Επί του παρόντος, ένα μέσο επίπεδο πλήρωσης δέκα τοις εκατό θεωρείται ότι θα επιτευχθεί την 1η Μαΐου, όπως έμαθε η εξειδικευμένη υπηρεσία πληροφοριών Table.Media από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε τόσο χαμηλό επίπεδο σε απόλυτους αριθμούς ήταν τον Απρίλιο του 2013.

Για την 1η Ιουλίου και την 1η Σεπτεμβρίου 2023, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει επίσης χαμηλά επίπεδα 30 και 65%, σύμφωνα με την έκθεση.

Φέτος, ήταν 61 και 85 τοις εκατό σε αυτές τις περιόδους. Την 1η Μαΐου 2022, οι “ταμιευτήρες” ήταν γεμάτοι κατά 36%. Από φέτος, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αναφέρουν στην Επιτροπή στις Βρυξέλλες τα αναμενόμενα επίπεδα αποθεματοποίησής τους.

Νόμος για την ενεργειακή ασφάλεια για περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο και το βιοαέριο

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση.

Την Παρασκευή, το Bundesrat ενέκρινε τη νέα έκδοση του νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, ο νόμος περιλαμβάνει κίνητρα για μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο.

Οι φορείς εκμετάλλευσης των ανεμογεννητριών μπορούν επίσης να υπερβούν τα όρια σε περιορισμένο βαθμό μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία στη Γερμανία

Άλλες νέες ρυθμίσεις αφορούν την επιτάχυνση της επέκτασης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά, την ευκολότερη κατασκευή υπεράκτιων συνδέσεων και περισσότερες επιλογές για ευελιξία φορτίου για μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Υπάρχουν επίσης διαδικαστικές απλουστεύσεις για την έγχυση αερίου στους προγραμματισμένους νέους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.