Η Γερμανία βγάζει δισ. από τα ομόλογα χάρη στα αρνητικά επιτόκια

Η γερμανική κυβέρνηση έβγαλε δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση ομολόγων αυτό το έτος, χάρη στα αρνητικά επιτόκια των τίτλων της, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Florian Toncar, προς έναν αριστερό βουλευτή.

Όταν εκδόθηκαν ομοσπονδιακοί τίτλοι για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και των έκτακτων ταμείων, “συγκεντρώθηκε ποσό περί τα 5,855 δισ. Ευρώ”, σύμφωνα με την επιστολή του Toncar ως απάντηση στο ερώτημα του Christian George, του ακροαριστερού κόμματος Linke.

Για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δανειστεί το ποσό-ρεκόρ των 483 δισ. Ευρώ από τις αγορές φέτος, περίπου κατά ένα πέμπτο περισσότερα από το 2020, όταν είχε επίσης εκδώσει ομόλογα-ρεκόρ.

Η μέση απόδοση των τίτλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που εκδόθηκαν φέτος ή -0,56%, γράφει ο Toncar. Παρόλα αυτά, οι δημοπρασίες υπερκαλύφθηκαν 1,7 φορές.

“Παρά τις αρνητικές αποδόσεις, τα γερμανικά ομόλογα πωλούνται σαν ζεστά ψωμάκια”, ανέφερε ο Goerke, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Linke.

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε πουλήσει ακόμη περισσότερα ομόλογα χωρίς κανένα πρόβλημα”.

Για το επόμενο έτος, ο γερμανικός οργανισμός διαχείρισης του χρέους, σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα 410 δισ. Ευρώ.

Έχοντας αξιολόγηση ΧΑΑ από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα είναι περιζήτητα από τους επενδυτές, καθώς οι αποπληρωμές θεωρούνται πολύ ασφαλείς.

Η αγορά ομολόγων είναι επίσης μεγάλη, και οι μαζικές εξαγορές από την ΕΚΤ αυξάνουν τη ζήτηση, πιέζοντας τις αποδόσεις χαμηλότερα.

Πηγή: Capital.gr

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.