Ημέρα Μουσείων: Δωρεάν ξενάγηση σε μουσεία στη Γερμανία!

Κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή (21.05.2023), οι επισκέπτες θα πρέπει να μάθουν ότι ένα μουσείο δεν λειτουργεί μόνο ως εκθεσιακός χώρος, αλλά και ως σημαντικό αρχείο της ιστορίας…

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1978. Προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι σημαίνει η μουσειακή εργασία, μια ματιά πίσω από τα παρασκήνια είναι ένα ουσιαστικό μέρος των όσων προσφέρονται την Ημέρα Μουσείων, εξηγεί ο Dirk Blübaum, επικεφαλής του Landesstelle für die nichtstaatlichen Museen στη Βαυαρία:

“Συνήθως, περίπου το 15 τοις εκατό των όσων διαθέτει ένα μουσείο εκτίθεται. Το υπόλοιπο βρίσκεται στην αποθήκη- ως μουσεία έχουμε επίσης αρχειακή λειτουργία. Έτσι, συνήθως βλέπετε μόνο την κορυφή του παγόβουνου”.

Θέμα: Βιωσιμότητα

Από μια επίσκεψη στην αποθήκη υφασμάτων στο Μουσείο Wasserburg μέχρι μια συζήτηση σε εργαστήριο για την ψηφιοποίηση παλαιών θησαυρών βιβλίων στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Bamberg, οι ξεναγήσεις και οι ομιλίες θα προσφέρουν πληροφορίες για τα αρχεία και τις διαδικασίες εργασίας και θα δώσουν έτσι μια ιδέα για το τι συμβαίνει κάτω από την κορυφή του παγόβουνου.

Το φετινό θέμα φέτος: η βιωσιμότητα. Ως χώροι διατήρησης, τα μουσεία είναι από μόνα τους βιώσιμα.

Όσον αφορά, ωστόσο, την ενεργειακή τους κατανάλωση, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί η ζήτηση χωρίς να θιγούν οι απαιτήσεις συντήρησης και το αντίστοιχο κλίμα των χώρων.

Τέλος, η βιώσιμη ανάπτυξη των μουσείων έχει και κοινωνικές πτυχές. Άλλωστε, χωρίς το ευρύτερο δυνατό κοινό που έρχεται να το επισκεφθεί, δεν υπάρχει μέλλον.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Dirk Blübaum, η είσοδος στο μουσείο την Κυριακή είναι σχεδόν παντού δωρεάν.

Μπορείτε να μάθετε ποιο μουσείο συμμετέχει και με ποιο πρόγραμμα σε όλη τη Γερμανία, εδώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης