Ο καύσωνας στη Γερμανία απειλεί 9 εκατομμύρια πολίτες!

Οι χρόνιοι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν ακόμη περισσότερο σε συνθήκες καύσωνα. Οι ειδικοί ζητούν επειγόντως περισσότερα μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τη ζέστη

α κύματα καύσωνα είναι δυνητικά απειλητικά για τη ζωή περίπου 8,9 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία. Αυτό αναφέρθηκε χθες από το ερευνητικό κέντρο Correctiv. Για την προστασία του πληθυσμού, οι ειδικοί ζητούν πιο εκτεταμένα μέτρα προστασίας από τη ζέστη.

Σύμφωνα με το εν λόγω κέντρο, στη Γαλλία υπάρχει ένα μητρώο θερμότητας για αυτές τις ομάδες κινδύνου, ιδίως τα άτομα με βαριά αναπηρία και τα άτομα άνω των 65 ετών που ζουν μόνα τους: σε ακραίες θερμοκρασίες, καλούνται καθημερινά από μια κοινωνική υπηρεσία και τους παρέχεται πόσιμο νερό και ανεμιστήρες, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG), δήλωσε ότι στη Γερμανία δεν υπάρχουν ανάλογα δεδομένα σχετικά με τις ομάδες κινδύνου και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μητρώου με βάση το γαλλικό μοντέλο. Στη Γερμανία, είναι καθήκον των ομόσπονδων κρατιδίων και των δήμων να αναπτύξουν περιφερειακά προσαρμοσμένα σχέδια δράσης.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί βλέπουν θετικά μια προσέγγιση παρπόμοια με αυτή της Γαλλίας: “Η ζέστη αποτελεί πράγματι κίνδυνο και μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ανθρώπους”, δήλωσε χθες η Claudia Traidl-Hoffmann του Helmholtz Zentrum München και πρόεδρος της περιβαλλοντικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Augsburg σε συνέντευξη Τύπου της Γερμανικής Συμμαχίας για την κλιματική αλλαγή και την υγεία (KLUG).

Οι χρόνιοι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν ακόμη περισσότερο σε συνθήκες καύσωνα. Αλλά η ζέστη δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις. Ειδικά τα παιδιά έχουν μειωμένη θερμορύθμιση και μπορούν να υποφέρουν από θερμοπληξία, δήλωσε η Traidl-Hoffmann. Αυτό είναι μερικές φορές μη αναστρέψιμο και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

“Τα φάρμακα επιδρούν επίσης διαφορετικά στη ζέστη. Αυτό δεν έχει ακόμη προσεχθεί”, υπογράμμισε η περιβαλλοντολόγος, προσθέτοντας ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η θερμότητα πρέπει να περιλαμβάνονται στις μελέτες για τα νέα φάρμακα.

Ο Ανδρέας Ματσαράκης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μετεορολογίας στη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) στο Φράιμπουργκ, τόνισε ότι το υπάρχον σύστημα προειδοποίησης για τους καύσωνες είναι σημαντικό.

Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ήδη για τους καύσωνες στο διαδίκτυο, μέσω ενημερωτικών δελτίων ή εφαρμογών για smartphones.

Πηγή: iatronet.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.