Κατασκευαστική κρίση στη Γερμανία – Ρεκόρ ακυρώσεων έργων

Newsroom

Πολλοί κατασκευαστές ακυρώνουν έργα στη Γερμανία

Βουτιά της τάξης του 34% στις οικοδομικές άδειες το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στη Γερμανία

Το μπαράζ ακυρώσεων οικοδομικών έργων και η οικονομική δυσπραγία ιδιοκτητών και οικοδόμων στη Γερμανία, έχουν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο μετά την πτώση του Τείχους, βαθαίνοντας την κατασκευαστική κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 20,7% των κατασκευαστικών εταιρειών δήλωσε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει έργα τον Αύγουστο, ελέω αύξησης των επιτοκίων, του αυξανόμενου κόστους και της ασθενούς ζήτησης, σε σύγκριση με το 18,9% του Ιουλίου, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 500 επιχειρήσεις, από το Ινστιτούτο ifo, στο Μόναχο.

«Η πιθανότητα αυξάνεται μήνα με το μήνα ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θα σβήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνών του ifo, Klaus Wohlrabe, προειδοποιώντας ότι σχεδόν το 12% των κατασκευαστικών εταιρειών κατοικιών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης.

Το ποσοστό των κατασκευαστικών που ανέφεραν έλλειψη νέων παραγγελιών αυξήθηκε επίσης στο 44,2% τον Αύγουστο, από 40,3% που ήταν τον Ιούλιο του 2023 και το 13,8% του περασμένου έτους.

Ο Wohlrabe είπε ότι η κρίση πλήττει κυρίως τις μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες που ο κύκλος εργασιών τους έχει να κάνει κυρίως με την κατασκευή κατοικιών.

«Ορισμένες επιχειρήσεις ήδη παλεύουν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό», τόνισε και πρόσθεσε: «Ευτυχώς, πολλές εταιρείες καλύπτουν και άλλες πτυχές στις κατασκευές όπως δρόμους και εμπορικές κατασκευές. Αυτό τους επιτρέπει να διαφοροποιηθούν με κάποιον τρόπο».

Παράλληλα, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού μετά την άνευ προηγουμένου άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μείωσε έτι περαιτέρω τη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια αλλά και τις τιμές των κατοικιών, ενώ ο πληθωρισμός αύξησε κατακόρυφα το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών.

Το κόστος κατασκευής στη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 38,5% συγκριτικά με πριν την πανδημία στις αρχές του 2020.

Η ifo είπε ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί ενεργειακής απόδοσης μείωσαν επίσης τις κρατικές επιδοτήσεις για τους κατασκευαστές.

Αρκετοί είναι εκείνοι οι κατασκευαστές που έχουν καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσά τους και όμιλοι εμπορικών ακινήτων (Gerch, Centrum Group, Development Partner, Euroboden, Project Immobilien Gruppe), ενώ μεγάλοι ιδιοκτήτες όπως οι Vonovia και Aroundtown έχουν ανακοινώσει μεγάλες αποσβέσεις των χαρτοφυλακίων ακινήτων τους.

Το υψηλό κόστος δανεισμού και η ασθενής ανάπτυξη (η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος) οδήγησε σε απότομη πτώση στις νέες οικοδομικές άδειες στη χώρα που σημείωσαν βουτιά της τάξης του 34% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι.

Ο Wohlrabe είπε: «Πολλές εταιρείες ζουν με το τρέχον απόθεμα παραγγελιών που αποκτήθηκαν πριν από την άνοδο των επιτοκίων» και προειδοποίησε ότι η πλειονότητα των γερμανικών κατασκευαστικών αναμένει περαιτέρω μειώσεις στις νέες δραστηριότητες το επόμενο εξάμηνο.

Πέρυσι, χτίστηκαν μόλις 295.300 κατοικίες στη Γερμανία, αριθμός πολύ μικρότερος από τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για 400.000 κατοικίες.

Στελέχη του κλάδου αναμένουν ότι τα νούμερα για φέτος αλλά και για το επόμενο έτος θα είναι ακόμη χαμηλότερα· άσχημα νέα για τη χώρα που αντιμετωπίζει έλλειψη 700.000 κατοικιών σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Περιουσίας.

Πηγή: newsbeast

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης