Της κλιματικής αλλαγής το κάγκελο στην Γερμανική Κυβέρνηση

Newsroom

Στο μέλλον, δεν θα πρέπει να υπάρχουν πλέον νέα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο για λόγους προστασίας του κλίματος. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προφανώς δεν αποτελεί καλό πρότυπο.

Παρά την αλλαγή της πολιτικής θέρμανσης που προβλέπει ο συνασπισμός “φωτεινών σηματοδοτών”, συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο εξακολουθούν να εγκαθίστανται σε ομοσπονδιακά κτίρια από τις αρχές του 2022.

Στην απάντησή του σε ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει 28 περιπτώσεις.

Πρόκειται για ορισμένα από τα συνολικά 19.000 κτίρια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ακινήτων.

Τα υπουργεία στο Βερολίνο και τη Βόννη τροφοδοτούνται κατά βάση με τηλεθέρμανση, σύμφωνα με την απάντηση της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της Deutsche Presse-Agentur.

Από αυτήν προκύπτει επίσης ότι οι εκπομπές του επιβλαβούς για το κλίμα διοξειδίου του άνθρακα από τα ομοσπονδιακά κτίρια δεν έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Για το 2018, αναφέρονται συνολικά 723.189 τόνοι CO2- το 2021, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 784.634 τόνοι.

Ωστόσο, οι εκπομπές αυξομειώνονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και ήταν, για παράδειγμα, κατά περιόδους ακόμη υψηλότερες το 2020, περίπου 820.544 τόνοι.

Ο Bartsch επικρίνει την κυβέρνηση: “Κανένα πρότυπο”

Για τα ακίνητα της Bundeswehr, οι εκπομπές ήταν επίσης υψηλότερες το 2021 με 579.000 τόνους από ό,τι το 2018 με 557.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν επίσης θετική τάση για το κτίριο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος στην Scharnhorststraße του Βερολίνου: το 2018 οι εκπομπές CO2 ήταν 40,35 τόνοι, ενώ το 2021 ήταν 40,97 τόνοι, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Dietmar Bartsch, ο οποίος είχε υποβάλει την ερώτηση, επέκρινε την κατάσταση:

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αποτελεί πρότυπο στη θερμική μετάβαση. Είναι αναξιόπιστη πολιτική να απαιτεί οικολογική θέρμανση από τα ιδιωτικά νοικοκυριά και ταυτόχρονα να συνεχίζει να εγκαθιστά θέρμανση με πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ομοσπονδιακά ακίνητα”.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων σχετικά με τον νόμο για την ενέργεια στα κτίρια, πρέπει να ειπωθούν περισσότερα για τα δημόσια κτίρια, απαίτησε ο Bartsch.

“Περιμένω από τον υπουργό Οικονομίας να παρουσιάσει ένα ειδικό σχέδιο για τα ομοσπονδιακά ακίνητα που θα μετατρέπει το συντομότερο δυνατό την παροχή θερμότητας των ομοσπονδιακών κτιρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να γίνουν γρήγορα κλιματικά ουδέτερα.

Αυτό θα μπορούσε να έχει πρότυπη επίδραση για ολόκληρη τη χώρα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης