Συναγερμός για κοινωνική αναταραχή λόγω των τιμών στη Γερμανία

Το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών θα μπορούσε να τριπλασιαστεί στη Γερμανία καθώς μειώνονται οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν αξιωματούχοι του κλάδου και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας έθεσε την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής αν δεν μπει πλαφόν στις τιμές.

Σε μια συνέντευξη στον όμιλο εφημερίδων RND που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων προέτρεψε τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση και να βάλουν στην άκρη χρήματα.

Και σε συνέντευξή του στο Reuters, ο επικεφαλής των δημοτικών έργων της Chemnitz, μιας από τις 900 δημόσιες εταιρείες που ανήκουν σε πόλεις που αποτελούν σημαντικό μέρος του ενεργειακού τοπίου της Γερμανίας, πήγε τον προβληματισμό ένα βήμα παραπέρα.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τα μέσα νοικοκυριά και να θέσουμε ένα ανώτατο όριο για το ενεργειακό κόστος», είπε ο Ρόλαντ Γουόρνερ, προειδοποιώντας ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί των 1.500 ευρώ θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 4.700 ευρώ τον Οκτώβριο. «Αν έχουμε κοινωνική αναταραχή, το κράτος δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει», τόνισε.

Ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει στο παρελθόν απορρίψει εκκλήσεις για κρατικά ανώτατα όρια τιμών, λέγοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τις αυξημένες τιμές και ότι η απόπειρα να το κάνει θα στείλει το λάθος μήνυμα για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο ευημερίας από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο για δεκαετίες, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει κρίση καθώς η Ρωσία αναστέλλει τις προμήθειες. Οι δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι η Μόσχα ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα κατηγορεί τα τεχνικά προβλήματα.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η δημόσια υποστήριξη για μια σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω εάν το βιοτικό επίπεδο υποχωρήσει. Δημοσκόπηση του Forsa που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη έδειξε ότι η υποστήριξη για μποϊκοτάζ του ρωσικού φυσικού αερίου, είχε μειωθεί από 44% των ερωτηθέντων πριν από έξι εβδομάδες σε μόλις 32% τώρα.

Με τις τιμές spot να εκτινάσσονται στα ύψη, ο Μιούερ προειδοποίησε ότι οι τελικοί καταναλωτές που θα ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους ορισμένου χρόνου τώρα θα βρεθούν να πληρώνουν διπλάσια τώρα και τριπλάσια στο τέλος του καλοκαιριού.

«Ορισμένες τιμές στα χρηματιστήρια ενέργειας είναι επταπλασιασμένες», τόνισε ο Μιούλερ

Πηγή: Reuters

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.