Μεγάλη κοσμοσυρροή στη Βαυαρία για διαβατήρια-ταυτότητες

Σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές στη Βαυαρία. Στο Μόναχο, μεταξύ άλλων, πολλοί άνθρωποι υποβάλλουν τώρα αίτηση για νέο διαβατήριο ή ταυτότητα. Υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερων χρόνων αναμονής.

Όσοι χρειάζονται νέα έγγραφα για την επερχόμενη περίοδο των διακοπών, να αναμένουν περισσότερους χρόνους αναμονής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολλές πόλεις της Βαυαρίας παρατηρείται αυτή τη στιγμή μεγάλη κίνηση στα γραφεία, σύμφωνα με έρευνα.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν ένα νέο διαβατήριο ή ταυτότητα. “Και στο Μόναχο, η αίτηση για έγγραφα ταυτότητας είναι σήμερα μια πολύ δημοφιλής υπηρεσία”, δήλωσε ο Johannes Mayer, εκπρόσωπος του τμήματος διοίκησης της περιφέρειας.

Μέχρι το τέλος Μαΐου, είχαν επεξεργαστεί φέτος περισσότερες αιτήσεις από ό,τι σε οποιοδήποτε προηγούμενο έτος κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με το δημαρχείο του Μπάμπεργκ, η ζήτηση για έγγραφα ταυτότητας αυξάνεται “αλματωδώς”. Οι αιτήσεις είναι πιθανώς τόσο υψηλές επειδή οι δυνατότητες ταξιδιού ήταν περιορισμένες τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Η πόλη του Μπάμπεργκ συμβουλεύει τους πολίτες της να ελέγχουν έγκαιρα αν το διαβατήριο ή η ταυτότητά τους είναι ακόμη σε ισχύ. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι ιδιαίτερα απασχολημένοι επειδή τα παιδικά διαβατήρια ισχύουν πλέον μόνο για ένα έτος και οι αιτήσεις είναι πολλές.

Νέο δελτίο ταυτότητας στη Βαυαρία: τέσσερις έως πέντε εβδομάδες

Κάθε πολίτης μπορεί να βρει ραντεβού στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο κρατήσεων σε καθημερινή βάση ή εγκαίρως. Δεδομένου ότι τα διαβατήρια και οι ταυτότητες παράγονται από την Bundesdruckerei, πρέπει να υπολογίσει κανείς τέσσερις έως πέντε εβδομάδες για τον χρόνο παραγωγής.

Περισσότερες αιτήσεις για έγγραφα ταυτότητας καταγράφονται επίσης στο Άουγκσμπουργκ. Αυτό οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, απαιτείται διαβατήριο για τα ταξίδια εκεί, ενώ η ταυτότητα δεν αρκεί πλέον, δήλωσε ο Frank Pintsch, υπεύθυνος για τις υποθέσεις των πολιτών.

“Αυτή τη στιγμή, οι αιτήσεις για διαβατήρια έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση στο γραφείο πολιτών της πόλης του Ίνγκολσταντ”, ενημέρωσε εκπρόσωπος. Τον Μάιο είχαν υποβληθεί αιτήσεις για 1.000 διαβατήρια. Το 2019 – το έτος πριν από την πανδημία – υπήρχαν περίπου 700.

Μεγάλη ζήτηση σε πολλές μεγάλες πόλεις της Βαυαρίας

Ομοίως, στο Άμπεργκ στο Άνω Παλατινάτο, οι υπάλληλοι καταγράφουν μεγάλη ζήτηση για νέα έγγραφα ταυτότητας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Thomas Graml:

Ωστόσο, οι αρχές καταγραφής και διαβατηρίων έχουν επίσης πρόσθετα καθήκοντα, όπως η επεξεργασία της άφιξης των ανθρώπων από την Ουκρανία και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος πολιτών στην πόλη. Ο χρόνος αναμονής για τα νέα έγγραφα στο Άμπεργκ είναι επί του παρόντος περίπου δέκα εβδομάδες.

Ωστόσο, είχε επισημανθεί από νωρίς ότι οι πολίτες θα πρέπει να μεριμνούν εγκαίρως.

Η σύσταση του γραφείου καταγραφής των κατοίκων μας: Κλείστε έγκαιρα ένα ραντεβού μέσω διαδικτύου για να κάνετε την αίτηση, ελάτε καλά προετοιμασμένοι με τα πλήρη έγγραφα και, ανάλογα με την ημερομηνία του ταξιδιού, κάντε αίτηση για μια έκδοση ως διαβατήριο εξπρές για να είστε σίγουροι”.

Στο Ρέγκενσμπουργκ, τα στοιχεία δείχνουν ότι υποβάλλονται περισσότερες αιτήσεις για διαβατήρια από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Τα γραφεία πολιτών είναι προσβάσιμα χωρίς ραντεβού, οπότε δεν υπάρχει χρόνος αναμονής για ραντεβού, εξήγησε εκπρόσωπος. Επί του παρόντος, κάποιος πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο πέντε εβδομάδες για ένα διαβατήριο.

“Pop-up γραφείο πολιτών” στη Νυρεμβέργη

Η πόλη της Νυρεμβέργης δήλωσε: “Η ζήτηση για ραντεβού στα γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών, ιδίως για ταυτότητες και διαβατήρια, είναι επί του παρόντος ακόμη πολύ υψηλή”. Όποιος υποβάλλει αίτηση για νέο δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο πρέπει να προσέλθει αυτοπροσώπως στο Bürgeramt.

Στη Νυρεμβέργη, τα ραντεβού κλείνονται ηλεκτρονικά. Προς το παρόν, ο δήμος έχει ανοίξει ένα λεγόμενο ” Pop-up γραφείο πολιτών” στο Südstadt, όπου πραγματοποιούνται έως και 1.000 επιπλέον ραντεβού την εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος.

Το Rosenheim βλέπει επίσης περισσότερες αιτήσεις για διαβατήρια και ταυτότητες: το 2019, πριν από την πανδημία, υπήρχαν 1.985 αιτήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ φέτος ήταν 2.233.

Περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν ξανά. Και για τη Μεγάλη Βρετανία, απαιτείται πλέον διαβατήριο μετά το “Brexit”. Το γραφείο συνιστά να κλείσετε ραντεβού δύο μήνες πριν από το ταξίδι ή τη λήξη του εγγράφου, προκειμένου να λάβετε εγκαίρως διαβατήριο ή ταυτότητα, δήλωσε εκπρόσωπος της πόλης.

Σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να εκδοθούν διαβατήρια εξπρές ή προσωρινά έγγραφα. Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν, για παράδειγμα, στις πρεσβείες της αντίστοιχης χώρας για το αν αυτά θα εγκριθούν στη συνέχεια για την είσοδο στη χώρα διακοπών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.