Λιγότερο από 1500Ε σύνταξη παρά την πλήρη απασχόληση στη Γερμανία

Αύξηση των συνταξιούχων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στη Γερμανία

Υπολογισμός του Υπουργείου – 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι που επηρεάζονται: Λιγότερο από 1500 ευρώ σύνταξη παρά την πλήρη απασχόληση

Είναι σαφές εδώ και πολύ καιρό ότι η δημόσια σύνταξη δεν θα επαρκεί στο μέλλον.

Ο τρέχων υπολογισμός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας δείχνει με πόσα λίγα χρήματα πρέπει πραγματικά να τα βγάλουν πέρα οι εργαζόμενοι – παρά την πλήρη απασχόληση.

Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων άνω των 80 ετών στη Γερμανία υποφέρει από φτώχεια λόγω γήρατος, σύμφωνα με μελέτη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων.

Ο τρέχων υπολογισμός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας μειώνει επίσης τις ελπίδες βελτίωσης.

Σύμφωνα με έκθεση του Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), αυτό προκύπτει από απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας σε ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 9,3 εκατομμύρια από τα 22 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στη Γερμανία που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να περιμένουν σύνταξη κάτω από 1.500 ευρώ σε μεγάλη ηλικία.

Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί από τους ανθρώπους με πλήρη απασχόληση στη Γερμανία θα λάβουν σύνταξη με την οποία δεν θα μπορούν να ζήσουν.

Ο υπολογισμός φέρνει απογοήτευση

Τα αποτελέσματα του υπολογισμού δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά ωστόσο είναι απογοητευτικά.

Η έκθεση αναφέρει: “Για να λάβουν σύνταξη 1.500 ευρώ, οι εργαζόμενοι πρέπει σήμερα να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα επί 45 χρόνια και να κερδίζουν ωρομίσθιο 20,78 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μεικτό μηνιαίο μισθό 3.602 ευρώ.

Όσοι έχουν κερδίσει 2882 ευρώ ή περισσότερα μεικτά για 45 χρόνια -δηλαδή ωρομίσθιο 16,62 ευρώ για 40ωρη εργασία- λαμβάνουν σύνταξη 1.200 ευρώ.

Διαφορές μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι άνθρωποι στα παλαιά ομόσπονδα κρατίδια (Δυτική Γερμανία) πλήττονται συχνότερα: Περισσότερο από το 60% του συνόλου των εργαζομένων εκεί θα πρέπει να υπολογίζουν στο μέλλον συντάξεις κάτω από 1500 ευρώ, ενώ περίπου το 40% θα παίρνει λιγότερα από 1200 ευρώ.

Στην Ανατολική Γερμανία, η κατάσταση είναι επίσης δραματική, με την πλειονότητα των πολιτών να αντιμετωπίζει συντάξεις κάτω από 1.300 ευρώ.

Νόμος περί αναπτυξιακών ευκαιριών για την ελάφρυνση του βάρους των συνταξιούχων

Ανάλογα με το ποσό της σύνταξης, αυτή είναι φορολογητέα – και όσοι συνταξιοδοτούνται από το 2040 και μετά πρέπει γενικά να πληρώνουν πλήρη φόρο για τις παροχές γήρατος.

Στις 30 Αυγούστου 2023, το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κυβερνητικό σχέδιο για τον “Νόμο για την ενίσχυση των αναπτυξιακών ευκαιριών, των επενδύσεων και της καινοτομίας, καθώς και για τη φορολογική απλούστευση και τη φορολογική δικαιοσύνη” – εν συντομία: Νόμος για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Αυτό προβλέπει ότι οι συντάξεις θα φορολογούνται πλήρως μόλις από το έτος 2058, προκειμένου να παρέχονται φορολογικές ελαφρύνσεις στους συνταξιούχους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης