Πιέσεις για υποχρεωτική χρήση κράνους για τους ποδηλάτες;

Ποδηλασία slipstream

Οι υπουργοί Μεταφορών του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου δήλωσαν ότι η καθιέρωση υποχρεωτικής χρήσης κράνους για τους ποδηλάτες στη Γερμανία θα ήταν μια λογική απόφαση. Η γερμανική ένωση ποδηλατών (ADFC) δεν είναι τόσο πεπεισμένη.

Οι Schreiner και Beerman υποστηρίζουν την υποχρεωτική χρήση κράνους ποδηλάτου

Απαντώντας σε σχετικό αίτημα του dpa, η υπουργός Μεταφορών του Βερολίνου Manja Schreiner (CDU) και ο υπουργός Μεταφορών του Βρανδεμβούργου Guido Beerman (CDU) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιβολή ενός νόμου για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας που θα υποχρεώνει τους ποδηλάτες να φορούν κράνος.

“Η υποχρέωση χρήσης κράνους θα ήταν μια λογική συμβολή στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας”, δήλωσε η Schreiner στο dpa.

Παρά τη συζήτηση, επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιος κανόνας στην τοπική αυτοδιοίκηση, και ακόμη και αν ένας τέτοιος νόμος επιβαλλόταν, θα ήταν αρμοδιότητα της κυβέρνησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ποδηλατών απορρίπτει το νόμο για την υποχρεωτική χρήση κράνους ποδηλάτου

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Berliner Kurier, το 2022 σημειώθηκαν 7.450 ατυχήματα με ποδήλατα στην πρωτεύουσα, 10 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα για τον ποδηλάτη.

Για την ADFC, όμως, η ιδέα της επιβολής ενός υποχρεωτικού κανόνα για το κράνος είναι μια αποφυγή που ρίχνει το βάρος στην ευάλωτη ομάδα αντί να αναπτύξει υποδομές για την ασφάλεια των ποδηλατών.

Ενώ η ADFC είναι υπέρ του να φορούν οι ποδηλάτες κράνη εθελοντικά, “η συζήτηση για τα υποχρεωτικά κράνη προσπαθεί μόνο να αποσπάσει την προσοχή από το θέμα [του πόσο επικίνδυνοι είναι οι δρόμοι για τους ποδηλάτες]”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ADFC Stephanie Krone.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης