Μείωση ρεκόρ για τους πραγματικούς μισθούς στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός ρεκόρ του 2022 οδήγησε στην πτώση των “πραγματικών” μισθών στη Γερμανία με μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε άλλη φορά, από τότε που ξεκίνησαν οι τρέχουσες στατιστικές αναλύσεις το 2008.

Οι πραγματικοί μισθοί είναι οι μισθοί που προσαρμόζονται στον πληθωρισμό ή, με άλλα λόγια, υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να αγοραστούν.

Πέρυσι, μειώθηκαν στη Γερμανία με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Παρόλο που υπήρξε αύξηση 3,4% για τους ονομαστικούς μισθούς το 2022, ο πληθωρισμός που έσπασε το ρεκόρ του 7,9% εξαφάνισε πλήρως την αύξηση, καθώς έσπρωξε την αγοραστική δύναμη σε αρνητικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, υπήρξε μέση ετήσια μείωση 4,1 τοις εκατό για τους πραγματικούς μισθούς.

Το 2022 ήταν επίσης το τρίτο συνεχόμενο έτος που οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν στη Γερμανία.

Το 2020 η αυξημένη χρήση της εργασίας βραχείας απασχόλησης – ή Kurzarbeit – λόγω της πανδημίας συνέβαλε ιδιαίτερα στην αρνητική εξέλιξη των ονομαστικών και πραγματικών μισθών.

Το 2021 και ιδίως το 2022, ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός ήταν ο κύριος παράγοντας που διαβρώθηκε η ονομαστική αύξηση των μισθών.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι προοπτικές για το 2023 είναι πιο θετικές, καθώς όλα τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα αναμένουν μείωση του πληθωρισμού.

Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου (IfW), για παράδειγμα, προβλέπει ρυθμό πληθωρισμού 5,4%, ο οποίος θα μειωθεί στο 2,2% το 2024.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αναμένει ότι οι ακαθάριστοι μισθοί και τα ημερομίσθια ανά εργαζόμενο θα αυξηθούν κατά 5,2 τοις εκατό φέτος το έτος.

Η οικονομία στο σύνολό της αναμένεται να αναπτυχθεί το 2023, αν και μόνο κατά 0,2 τοις εκατό.

Σε πολλούς τομείς έχουν επίσης συμφωνηθεί αυξήσεις μισθών, ορισμένες από αυτές σημαντικές..

Οι περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη βιομηχανία μετάλλων, για παράδειγμα, θα λάβουν αύξηση 8,5% σε δύο στάδια, καθώς και εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ.

Άλλοι κλάδοι, όπως τα ταχυδρομεία, απεργούν για αυξήσεις μισθών της τάξης του 15% ως απάντηση στον πληθωρισμό, ενώ σύντομα ενδέχεται να υπάρξουν εκτεταμένες απεργίες στον δημόσιο τομέα στη Γερμανία, καθώς τα συνδικάτα διεξάγουν εκστρατεία για αύξηση μισθών 10,5% για τους υπαλλήλους της αποκομιδής απορριμμάτων, τους νηπιαγωγούς, τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους οδηγούς λεωφορείων – μεταξύ άλλων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.