Μόναχο: Συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι αρνητές των μέτρων καλούν και πάλι σε διαμαρτυρία στη συνοικία του πανεπιστημίου. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει σκληρή δράση των αρχών ασφαλείας. Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκαν επίσης συμπλοκές στη Marienplatz και στη Rindermarkt.

Οι αρνητές των μέτρων δήλωσαν μια διαδήλωση μέσω της Maxvorstadt με 5.000 συμμετέχοντες για το βράδυ της Τετάρτης στο Kreisverwaltungsreferat (KVR). Το αν η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί, και αν ναι, πού και με ποια μορφή, δεν ήταν ακόμη σαφές τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, μεμονωμένοι αρνητές των μέτρων και αντιεμβολιαστές διαδήλωσαν απροειδοποίητα στην πόλη.

Το προεδρείο είχε ήδη ανακοινώσει το απόγευμα της Δευτέρας ότι θα αναπτύξει σημαντικά περισσότερους αστυνομικούς για να αποτρέψει την επανάληψη σκηνών όπως αυτή στη συνοικία του πανεπιστημίου την περασμένη Τετάρτη.

Συμπλοκές στην Rindermarkt του Μονάχου

Το βράδυ της Δευτέρας, διάφορες απροειδοποίητες ομάδες συγκεντρώθηκαν γύρω από την Marienplatz και φώναζαν συνθήματα. Η αστυνομία δήλωσε ότι υπήρχαν 100 μη εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες. Η αστυνομία περιόρισε την ώρα της διαδήλωσης στις 7.30 μ.μ.

Ωστόσο, υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Το αστυνομικό τμήμα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές παραβάσεις την Τρίτη.

Τετάρτη: Πορεία διαμαρτυρίας από το πανεπιστήμιο μέσω της Maxvorstadt στο Μόναχο

Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο δυσάρεστα για την αστυνομία την Τετάρτη. Η συμμαχία “München steht auf” σχεδιάζει πορεία διαμαρτυρίας με αρκετές χιλιάδες άτομα από την πλατεία Geschwister-Scholl-Platz μέσω της Maxvorstadt.

Η συμμαχία καλεί σε συμμετοχή στο διαδίκτυο και στο Telegram. Το KVR έχει ήδη λάβει μια εγγραφή για τη διαδήλωση.

Τι θα αποφασίσει το KVR του Μονάχου;

Το KVR ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι θα εξετάσει την αίτηση μαζί με τις αρχές ασφαλείας. “Η στάθμιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι έναντι των πιθανών αντικρουόμενων συμφερόντων του κοινού, των ανησυχιών για την ασφάλεια ή την προστασία της υγείας είναι μια απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται προσεκτικά σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση”, δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών.

Είναι πιθανό ότι το KVR δεν θα δώσει το πράσινο φως για μια μαζική συγκέντρωση στην Maxvorstadt ούτε αυτή τη φορά.

Πρόκειται για την ίδια κατάσταση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το KVR είχε απαγορεύσει μια διαδήλωση με 5.000 άτομα και πρότεινε αντ’ αυτού μια συγκέντρωση στην Theresienwiese.

Ο διοργανωτής το ακύρωσε, αλλά περίπου 5.000 άνθρωποι προσήλθαν στο LMU και ανάγκασαν σε πορεία μέσα στην πανεπιστημιακή συνοικία. Η πορεία διαμαρτυρίας ήταν εν μέρει βίαιη.

Η αστυνομία έκανε χρήση γκλομπ και σπρέι πιπεριού, έντεκα άτομα συνελήφθησαν προσωρινά, αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία στο Μόναχο προετοιμάζεται προληπτικά

Οι αρνητές των μέτρων έχουν ήδη ανακοινώσει στο διαδίκτυο ότι θα συναντηθούν ξανά την Τετάρτη για “περιπάτους”. Στο αρχηγείο της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό.

“Θα αναπτύξουμε μερικές εκατοντάδες περισσότερους αστυνομικούς”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Sven Müller. “Οι αστυνομικοί θα επιδεικνύουν παρουσία και θα παρεμβαίνουν με συνέπεια κατά των διασπαστικών ενεργειών”.

Στο Schweinfurt, σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των μέτρων. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο παιδί. Το συνδικάτο αστυνομικών DPolG απευθύνει έκκληση στους γονείς να μην παίρνουν μικρά παιδιά σε διαδηλώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Joachim Herrmann ζητά αποφασιστική δράση.

Πρόστιμα για παραβάσεις στο Μόναχο

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ενημερώσει τις περιφερειακές διοικητικές αρχές ότι οι δήμοι μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις – ως τέτοιες θεωρούνται οι “περίπατοι” – με γενική εντολή που ανακοινώνεται εκ των προτέρων. Οι συμμετέχοντες που παραβιάζουν τις εντολές θα πρέπει να αναμένουν πρόστιμα.

Οι δήμοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη γενική εντολή για να επιβάλουν περιορισμούς, όπως η απαίτηση χρήσης μάσκας ή η χρήση συνοδών, δήλωσε ο Herrmann. Αναφερόταν ρητά στους προγραμματισμένους περιπάτους των λεγόμενων “Querdenker” στο Μόναχο.

Περισσότερη αστυνομική παρουσία στο μέλλον για τη Βαυαρία

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία σε τέτοιες διαδηλώσεις: “Έχω δώσει εντολή σε όλα τα αστυνομικά τμήματα να αυξήσουν μαζικά τον αριθμό των δυνάμεων σε αντίστοιχες επιχειρήσεις”.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.