Ο απόλυτος οδηγός για να βρεις δουλειά στη Γερμανία

Έχεις αποφασίσει να ζήσεις στη Γερμανία και ψάχνεις δουλειά; Σας παραθέτουμε τον απόλυτο οδηγό για εύρεση εργασίας.

Οδηγός που εμπεριέχει και πληροφορίες για την αγορά εργασίας, τι απαιτείται για να προσληφθείς αλλά και πως μπορείς να εξασφαλίσεις άδεια.

Εάν βρεθείτε στη Γερμανία από το εξωτερικό και ψάχνετε δουλειά και θέλετε μόνο αγγλόφωνες θέσεις, είναι δύσκολο και πρέπει να γνωρίζετε πως θα ξεκινήσετε το κυνήγι της εργασίας σας.

Από την άλλη, εάν είστε καλά καταρτισμένοι, έχετε στην κατοχή σας ένα πτυχίο ή ένα επαγγελματικό προσόν, έχετε επαγγελματική εμπειρία και μπορείτε να μιλήσετε έστω κάποια…Γερμανικά, τότε οι πιθανότητες να βρείτε δουλειά είναι μεγάλες, ειδικά σε ορισμένους τομείς με ελλείψεις.

Ο παρακάτω οδηγός, σας δίνει όλες εκείνες τις κατευθύνσεις που χρειάζεστε έτσι ώστε να βρείτε δουλειά στη Γερμανία.

Δουλειά στη Γερμανία

Η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και την πέμπτη μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα για ανθρώπους του εξωτερικού με εξειδικευμένες δεξιότητες, ενώ αρκετά εύκολη είναι και η αναζήτηση part-time εργασίας.

Θέσεις εργασίας στα αγγλικά στη Γερμανία: Περισσότεροι εργαζόμενοι

Επίσης υπάρχουν πολλές θέσεις για αγγλόφωνους, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις θα απαιτηθεί ακόμη και μικρή γνώση γερμανικών.

Η αγορά εργασίας

Η Γερμανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, με 3,9% τον Μάιο του 2020. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τους μέσους όρους της ΕΕ και της Ευρωζώνης που φτάνουν στο 6,7% και 7,4% αντίστοιχα.

Σε ορισμένα μέρη της νότιας Γερμανίας, όπως η Βαυαρία (με πρωτεύουσα το Μόναχο), τα ποσοστά ανεργίας είναι ακόμη χαμηλότερα.

Μελέτη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος έδειξε ότι το 1/3 των μεταναστών εκτός ΕΕ, στη Γερμανία το 2010/11 βρήκαν εργασία εντός 12 μηνών, αν και αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά μετά την εισροή προσφύγων στη χώρα από το 2015 και την κρίση του Covid το 2020.

Ωστόσο, εάν είστε καλά καταρτισμένοι και έχετε βασικές γνώσεις στα γερμανικά, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας στη Γερμανία.

Στη χώρα φιλοξενούνται πολλές μεγάλες παγκόσμιες βιομηχανίες με έφεση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες με έδρα τη Γερμανία είναι οι εξής:

 • Volkswagen (αυτοκίνητο)
 • Daimler (αυτοκίνητο)
 • Allianz (ασφάλεια)
 • BMW (αυτοκίνητο)
 • Siemens (ηλεκτρονικά συστήματα)
 • Bosch (ηλεκτρονικά συστήματα – οικιακές συσκευές)
 • Deutsche Telekom (τηλεπικοινωνίες)

Δημόσια γραφεία εύρεσης εργασίας στη Γερμανία

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Απασχόλησης (BA) κάτι σαν τον ελληνικό ΟΑΕΔ, είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ευρέσεως εργασίας στη Γερμανία.

Διαθέτει ένα δίκτυο από 700 γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης υπάρχει και η Διεθνής Υπηρεσία (ZAV) που διαθέτει πληροφορίες για ευκαιρίες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της part – time.

Στις σελίδες αυτές, μπορείτε να στείλετε το βιογραφικό σας, να αναφέρετε τα προσόντα και τις καλύτερες στιγμές στην εργασιακή σας καριέρα καθώς επίσης και την εργασία που αναζητάτε.

Για τα δημόσια γραφεία εύρεσης εργασίας κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

Ομοσπονδιακός Οργανισμός Απασχόλησης (ΒΑ)

Διεθνής Υπηρεσία (ΖΑV)

Ιστοσελίδες για να βρείτε δουλειά στη Γερμανία

Οι θέσεις εργασίας στη Γερμανία συχνά διαφημίζονται σε γερμανικές ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας και προσλήψεων, οι λεγόμενες (Jobbörsen).

Προορίζονται για κάποιους που ειδικεύονται σε ορισμένες θέσεις στη βιομηχανία ή αναζητούν εργασία από ανθρώπους που προέρχονται από το εξωτερικό.

Γενικές θέσεις

Εύρεση εργασίας για αγγλόφωνους

Σελίδες για εξειδικευμένες θέσεις

 • Academics – ακαδημαϊκές και ερευνητικές θέσεις
 • Jobware – για μάνατζμεντ
 • Staufenbiel – πρακτική εξάσκηση & μεταπτυχιακές εργασίες
 • Stepstone
Ο απόλυτος οδηγός για να βρεις δουλειά στη Γερμανία
Ιστοσελίδες για να βρείτε δουλειά στη Γερμανία | By Proxima Studio

Γραφεία πρόσληψης στη Γερμανία

Μπείτε στον Γερμανικό Χρυσό Οδηγό (Gelbe Seiten) για να βρείτε τα σχετικά πρακτορεία. Προσοχή: Οι εταιρείες αναζήτησης θα είναι αξιόπιστες μόνο εάν είναι μέλη της Ομοσπονδιακής Ένωσης Παροχών Υπηρεσιών (BAP).

Πριν κάνετε εγγραφή, ελέγξτε αν μία εταιρεία που αναζητεί εργασία σας ζητήσει αμοιβή για κάτι τέτοιο.

Στη Γερμανία λειτουργούν πολλά διεθνή γραφεία προσλήψεων που απαριθμούν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας για ανθρώπους του εξωτερικού.

Gelbe Seiten (Χρυσός Οδηγός)

Ομοσπονδιακή Ένωση Παροχών Υπηρεσιών BAP

Δείτε τις αγγελίες στις εφημερίδες

Διαθέτετε πολλά προσόντα ή αναζητάτε ακαδημαϊκές θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο. Αγοράστε μα από τις μεγάλες εφημερίδες της Γερμανίας ή αναζητήστε τις σελίδες με αγγελίες στο διαδίκτυο.

Άλλες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης (για εξειδικευμένη εργασία)

 • EURES (Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Απασχόλησης) – Πρόκειται για σελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής που ονομάζεται επίσης Ευρωπαϊκή Πύλη για την εύρεση εργασίας. Σας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσετε κενές θέσεις εργασίας σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Για να περιορίσετε την αναζήτησή σας, επιλέξτε Γερμανία στο επάνω μέρος της αριστερής πλευρικής γραμμής.
 • Job Listings of the Portal – Make It in Germany – Πρόκειται για μια κοινή σελίδα του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας, του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας κα Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους από το εξωτερικό που αναζητούν επαγγελματική σταδιοδρομία στη Γερμανία. Αυτή η διαδικτυακή πύλη αποτελεί βασικό στοιχείο της εκστρατείας που στοχεύει στην προσέλκυση εξειδικευμένων επαγγελματιών από το εξωτερικό ώστε να καλυφθούν τα κενά στη γερμανική αγορά εργασίας.
 • Jobbörse des Deutschen Pflegeverbands – Αυτή είναι μια διαδικτυακή πύλη για εργασία στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στις θέσεις νοσηλευτών και της φροντίδας των ηλικιωμένων με χρόνια ασθένεια. Μια από τις πιο δύσκολες θέσεις που πρέπει να συμπληρώσετε στη Γερμανία.
 • EURAXXES – Εδώ έχουμε μια σελίδα που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας για την προώθηση του project ανταλλαγής ευρωπαίων επιστημόνων μεταξύ των 30 κρατών μελών της ΕΕ. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα ενθαρρύνονται ώστε να δημοσιεύουν τις κενές θέσεις τους στο διαδίκτυο ώστε να βρουν διαθέσιμους ερευνητές από άλλες χώρες. Στην ίδια πύλη, οι ερευνητές μπορούν επίσης να δημοσιεύσουν τα βιογραφικά τους στο δίκτυο.

Υποβολή αίτησης για εργασία στη Γερμανία

Κατά την υποβολή της αίτησης για εργασία στη Γερμανία, πιθανόν να χρειαστεί να παράσχετε περισσότερα στοιχεία από το βιογραφικό σας και να παραθέσετε συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.

Επίσης κοινό στη Γερμανία είναι να στέλνετε αιτήσεις εργασίας με το ταχυδρομείο και στο φάκελο πρέπει να βάλετε τα εξής έγγραφα:

 • Συστατική επιστολή
 • Βιογραφικό
 • Αντίγραφο απολυτηρίου από το σχολείο
 • Αντίγραφο του πτυχίου σας ή άλλου πανεπιστημιακού διπλώματος
 • Προηγούμενες εργασίες σας
 • Δείγματα της εργασίας σας
 • Φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου

Αργότερα ορισμένοι εργοδότες μπορεί να σας ζητήσουν να παράσχετε και ένα αντίγραφο του ποινικού σας μητρώου, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί συνήθως έγγραφο που πρέπει να περιληφθεί στον φάκελο.

Αν και παραδοσιακά όλη αυτή η αλληλογραφία γίνεται ταχυδρομικώς, πολλοί εργοδότες ζητούν τώρα αυτά τα έγγραφα μόνο σε ηλεκτρινική εκτυπώσιμη μορφή όπως PDF.

Είναι δε αυτονόητο ότι θα πρέπει να συντάξετε τα έγγραφά σας (και να τα μεταφράσετε κατά περίπτωση) στα γερμανικά ή στα αγγλικά (εάν υποβάλλετε αίτηση για αγγλόφωνη θέση εργασίας).

Εάν η μετάφρασή σας είναι στα αγγλικά τότε συνήθως δεν είναι απαραίτητο να μεταφραστούν και στα γερμανικά.

Γερμανικός οδηγός βιογραφικού σημειώματος (Lebenslauf)

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει πολλά παραδείγματα και οδηγίες για το πως θα φτιάξετε ένα ελκυστικό επαγγελματικό βιογραφικό. Απλώς πληκτρολογήστε “Bewerbung” ή “Bewerbungsschreiben” ή “Lebenslauf Muster” ή “Bewerbung Vorlagen kostenlos” στο Google.

Εδώ είναι μερικά καλά παραδείγματα…

Χρήσιμες συμβουλές για συνέντευξη σε δουλειά στη Γερμανία

Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή αναφορικά με τον τρόπο συμπεριφοράς σας σε μια συνέντευξη για εύρεση εργασίας στη Γερμανία που θα σας εγγυηθεί την επιτυχία, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξαρτάται εν πολλοίς και από την εταιρεία ή το άτομο που θα σας πάρει τη συνέντευξη.

Αλλά τουλάχιστον αν θέλετε ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για μια καλή συνέντευξη.

 • Να είστε ακριβείς και ευγενικοί – Μη δείχνετε ότι βαριέστε
 • Ντυθείτε κατάλληλα
 • Κρατήστε οπτική επαφή με τον άνθρωπο που σας παίρνει συνέντευξη
 • Ακούστε τον προσεκτικά
 • Μην συμπεριφέρεστε συναισθηματικά
 • Αποφύγετε να ασκήσετε κριτική για κάποιον (ειδικά για το πρώην αφεντικό σας ή τους συναδέλφους σας)
 • Δώστε έμφαση στο τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα στον τομέα της εργασίας
 • Μάθετε κάτι για την εταιρεία και δείξτε το
 • Πάρτε μαζί σας μια λίστα ερωτήσεων που πρέπει να κάνετε
 • Πάρτε μαζί σας πολλά αντίγραφα βιογραφικού και συστατικών επιστολών
 • Κρατήστε σημειώσεις
 • Για το καλό όλων, μη ξεχάσετε να βάλετε το κινητό σας στο αθόρυβο

Αν η συνέντευξη γίνεται μέσω Skype ή τηλεφωνικά, μην αφήνετε κανέναν να σας ενοχλήσει και βεβαιωθείτε ότι ακούγεστε τόσο φυσικός σαν να καθόσασταν στην αίθουσα συσκέψεων της εταιρείας.

Ο απόλυτος οδηγός για να βρεις δουλειά στη Γερμανία
Χρήσιμες συμβουλές για συνέντευξη σε δουλειά στη Γερμανία | By 89Stocker

Δείτε αν αναγνωρίζονται τα προσόντα σας

Για πολλές θέσεις εργασίας μπορεί να είναι χρήσιμο και για ορισμένες ακόμη και απαραίτητο, τα επαγγελματικά ή εκπαιδευτικά προσόντα από τη χώρα που κατάγεστε να αναγνωρίζονται στη Γερμανία. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε στον ιστότοπο “Αναγνώριση στη Γερμανία”.

Δουλειά σε εστιατόριο στη Γερμανία

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι ένα από τα πράγματα που αναζητά κάποιος στη Γερμανία, ειδικά αν ζούσε μέχρι πρότινος στην Ελλάδα, είναι ο τομέας της εστίασης για να εργαστεί.

Στη Γερμανία υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας σε ελληνικά εστιατόρια και όχι μόνο.

Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε αγγελίες για εύρεση εργασίας.

Εστιατόρια

*Μεγάλη προσοχή στα συμβόλαια που υπογράφεται με τα εστιατόρια. Έχουν αναφερθεί διάφορα παράπονα και καταγγελίες κατά καιρούς.

Για εργασία σε εστιατόρια και ξενοδοχεία στη Γερμανία

Εστιατόρια, Bar και ξενοδοχεία

Πηγή: SuperGreeks

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης