Τι είναι το γερμανικό Rundfunkbeitrag; Πρέπει να πληρώσω;

Το μηνιαίο τηλεοπτικό τέλος της Γερμανίας, ύψους 18,36 ευρώ, μπορεί να αποτελέσει επαχθή δαπάνη, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία. Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν χρειάζεται να πληρώσετε.

Τι είναι το γερμανικό Rundfunkbeitrag; Πρέπει να πληρώσω;

Πολλοί άνθρωποι που μετακομίζουν για πρώτη φορά στη Γερμανία και βλέπουν την επιστολή της γερμανικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας (ραδιοφωνία-τηλεόραση) υποθέτουν ότι δεν τους αφορά, αν δεν έχουν τηλεόραση ή ραδιόφωνο στο σπίτι τους.

Ωστόσο, στη Γερμανία, κάθε νοικοκυριό είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τέλη ραδιοτηλεόρασης, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ραδιόφωνο, τηλεόραση ή υπολογιστής στο σπίτι ή όχι.

Το τέλος ανέρχεται σε 18,36 ευρώ μηνιαίως και μπορεί να καταβληθεί με άμεση χρέωση ή με τριμηνιαίο λογαριασμό.

Αλλά προσέξτε αν πληρώνετε με τριμηνιαίο τιμολόγιο: πρόσφατες αλλαγές σημαίνουν ότι θα λαμβάνετε μόνο μία επιστολή ετησίως που θα σας υπενθυμίζει πότε πρέπει να κάνετε τις πληρωμές (15 Φεβρουαρίου, 15 Μαΐου, 15 Αυγούστου και 15 Νοεμβρίου) και οι καθυστερημένες πληρωμές αντιμετωπίζονται με ένα αρχικό πρόστιμο 8 ευρώ.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν σέ ένα νοικοκυριό (πχ. 4 άτομα σε ένα διαμέρισμα) είναι επίσης άσχετος και χρεώνεται ένα κατ’ αποκοπήν τέλος ανά κατοικία, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι ζουν μόνοι τους μπορεί να πληγούν ιδιαίτερα από τον μηνιαίο λογαριασμό.

Ωστόσο, αν διευθύνετε μια επιχείρηση, η μηνιαία χρέωση εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων που εργάζονται σε ένα συγκεκριμένο γραφείο, ξεκινώντας από 6,12 € μηνιαίως για 0-8 εργαζόμενους. Η πλήρης κλίμακα μπορεί να βρεθεί σε αυτό το έγγραφο.

Το τέλος δικαιολογείται με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση θέλει να παρέχει “ποικιλία προγραμμάτων υψηλής ποιότητας στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο και στις βιβλιοθήκες μέσων ενημέρωσης” χωρίς να χρειάζεται να βασίζεται σε εμπορικά δίκτυα και διαφημίσεις.

Αλλά τι γίνεται αν δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω;

Με τον υψηλό πληθωρισμό και το κόστος ζωής να αυξάνεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι θα αναρωτιούνται αν μπορούν να αποφύγουν να πληρώνουν πάνω από 200 ευρώ το χρόνο για μια υπηρεσία που μπορεί να μην χρησιμοποιούν.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορείτε να απαλλαγείτε από την υποχρέωση ή να δικαιούστε μείωση.

Οι δικαιούχοι κρατικών προνοιακών παροχών – συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, των επιδομάτων αναπηρίας ή των συντάξεων γήρατος – απαλλάσσονται από την πληρωμή.

Για τα έγγαμα ζευγάρια ισχύει το εξής: εάν ένας από τους συντρόφους απαλλάσσεται από το τέλος εκπομπής, ο άλλος δεν χρειάζεται να πληρώσει.

Όσοι έχουν προβλήματα όρασης ή ακοής μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία Beitraggservice για τη μείωση ή την πλήρη αφαίρεση του τέλους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φοιτητές και τα άτομα που ολοκληρώνουν τη μαθητεία (Ausbildung ή Lehrzeit) δεν χρειάζεται να πληρώσουν, εφόσον λαμβάνουν από το κράτος χρηματοδότηση για φοιτητές (γνωστή ως BAföG).

Εάν ένας ένοικος σε κοινόχρηστο διαμέρισμα απαλλάσσεται από το τέλος επειδή λαμβάνει BAfög, ωστόσο, ένας άλλος συγκάτοικος που δεν απαλλάσσεται θα πρέπει να πληρώσει το τέλος εκπομπής.

Εάν δικαιούστε απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ραδιοτηλεοπτικού τέλους ή μείωση του ραδιοτηλεοπτικού τέλους, μπορείτε να συμπληρώσετε αυτό το έντυπο στον ιστότοπο της υπηρεσίας εισφορών.

Ωστόσο, αν καμία από αυτές τις κατηγορίες δεν ισχύει για εσάς, μην πληρώνετε απλώς επειδή δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα. Αυτό θα οδηγήσει απλώς σε συσσώρευση χρεών και στην απολύτως χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε φυλάκιση.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.