Ζωή στη Γερμανία: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η Γερμανία είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για οικονομικούς μετανάστες και όχι μόνον! Όταν όμως σκέφτεστε να μετακομίσετε, θα πρέπει να εξετάσετε με ειλικρίνεια τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα της ζωής στη Γερμανία.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αποφασίζουν να φύγουν από την χώρα τους και να κάνουν τη Γερμανία το σπίτι τους. Είναι σίγουρα μια χώρα που έχει πολλά να προσφέρει – αν και μπορεί να μην είναι για όλους.

Ακολουθούν τα κυριότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σχετικά με τη ζωή στη Γερμανία

Ζωή στη Γερμανία – Τα πλεονεκτήματα

1. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρονται στη Γερμανία

Η Γερμανία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, αλλά και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης τόσο για νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και για πολυεθνικές.

Τυχαίνει επίσης να έχει τεράστια έλλειψη δεξιοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πάντα πρόθυμοι να υποδεχτούν νέους εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Αν και οι μισθοί μπορεί να διαφέρουν σε σύγκριση με τους υπερπλούσιους γείτονες της Γερμανίας, όπως το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, είναι αρκετά αξιοπρεπείς σε σύγκριση με το κόστος ζωής.

Το 2021, ο μέσος εργαζόμενος στη Γερμανία κέρδιζε εξαιρετικά αξιοσέβαστα 49.200 ευρώ ετησίως – περίπου 5.000 ευρώ υψηλότερα από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τους εργαζόμενους σε λιγότερο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός πρόκειται να αυξηθεί στα 12 ευρώ την ώρα τον Σεπτέμβριο του 2022.  Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς στην Ευρώπη.

2. Μπορείτε να πάρετε πολλές αμειβόμενες άδειες στη Γερμανία

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία παίρνουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες άδεια το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 20 ημέρες πληρωμένων διακοπών για μια πενθήμερη εβδομάδα εργασίας. Τούτου λεχθέντος, πολλές εταιρείες επιλέγουν να προσφέρουν περισσότερα από αυτό, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο να παίρνετε πέντε ή ακόμη και έξι εβδομάδες άδεια ετησίως.

Ανάλογα με το κρατίδιο στο οποίο ζείτε, μπορείτε επίσης να προσβλέπετε σε περίπου 10 ημέρες αργίας – ή ακόμη και σε 14 ημέρες αν ζείτε στη Βαυαρία.

Η συνήθεια να λαμβάνετε Brückentage – ή “ημέρες-γέφυρες” – κατά τη διάρκεια αυτών των αργιών σημαίνει ότι συχνά μπορείτε να περιμένετε μια εβδομάδα ή και περισσότερο από την εργασία σας, ενώ δεν χρησιμοποιείτε σχεδόν καθόλου από το υπόλοιπο σας.

Η γονική άδεια είναι επίσης εξαιρετικά γενναιόδωρη, με έως και 14 μήνες κρατικής υποστήριξης για τις νέες μητέρες και τους νέους μπαμπάδες που θέλουν να πάρουν άδεια από την εργασία τους, καθώς και 14 εβδομάδες άδειας με αποδοχές για τις μητέρες πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

3. Είναι όλο και πιο “διεθνής” η Γερμανία

Σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, η Γερμανία γίνεται όλο και πιο “πολυπολιτισμική” και “διεθνής”. Στις μέρες μας, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να συναντά κανείς ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε ελληνικέ (και όχι μόνον) βραδιές ή να πηγαίνουν στον κινηματογράφο για να δουν ταινίες με αγγλικούς υπότιτλους.

Κατανοώντας ότι τα γερμανικά δεν είναι η πρώτη γλώσσα για όλους, οι εταιρείες διεθνοποιούν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες τους προσφέροντας αγγλόφωνες εκδόσεις των ιστότοπων και των εφαρμογών τους. Και θα βρείτε μια πολυσύχναστη σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων σε μέρη όπως το Μόναχο και το Βερολίνο, όπου τα αγγλικά είναι επίσης η γλώσσα εργασίας στο γραφείο.

4. Μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς στη Γερμανία

Η Γερμανία είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για να ζεις, με παρόμοια ποσοστά εγκληματικότητας με χώρες όπως η Νορβηγία και το Λουξεμβούργο.

Αν και οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν για πράγματα όπως οι πορτοφολάδες και οι κλοπές ποδηλάτων, σοβαρά εγκλήματα όπως οι πυροβολισμοί είναι πολύ σπάνια.

5. Οι δημόσιες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις είναι καλές στη Γερμανία

Δεν λειτουργούν όλα τέλεια στη Γερμανία, αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα χρήματα των φόρων ξοδεύονται αρκετά καλά. Στα περισσότερα μέρη της χώρας, μπορείτε να βρείτε λεωφορεία και τρένα για να μετακινηθείτε, καθώς και ένα αξιοπρεπές δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Οι περισσότερες πόλεις διαθέτουν επίσης καλά εξοπλισμένες δημόσιες βιβλιοθήκες, πολλά πάρκα και κέντρα αναψυχής, αξιοπρεπή σχολεία και επιδοτούμενη εκπαίδευση ενηλίκων στα Volkshochschulen.

Ζωή στη Γερμανία: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Ζωή στη Γερμανία – Τα πλεονεκτήματα | By aletheia97

6. Η φύση είναι εύκολα προσβάσιμη – ακόμη και για τους κατοίκους των πόλεων

Ένα από τα πράγματα που συμβάλλουν στην εξαιρετική ποιότητα ζωής στη Γερμανία είναι το πόσο εύκολο είναι να βγει κανείς στη φύση. Ακόμη και αν ζείτε σε μια μεγάλη μητρόπολη όπως το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη ή το Μόναχο, συνήθως απέχετε μόνο μια διαδρομή με το S-Bahn από μια λίμνη, ένα δάσος ή τα βουνά.

Επιπλέον, οι Γερμανοί φροντίζουν να ενσωματώνουν αυτόν τον χρόνο στη φύση στη ζωή τους: οι υπαίθριες δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, το σκι και η κολύμβηση αποτελούν σχεδόν παγγερμανική ενασχόληση.

7. Έχει πλούσιο πολιτισμό και παραδόσεις η Γερμανία

Ο διάσημος Γκαίτε περιέγραψε τη Γερμανία ως “das Land der Dichter und Denker” (η χώρα των ποιητών και των στοχαστών), και κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, είχε σίγουρα το μερίδιό της από διάσημους συγγραφείς, φιλοσόφους και συνθέτες στο πέρασμα των χρόνων.

Στις μέρες μας εξακολουθεί να υπάρχει μια έντονη πολιτιστική σκηνή στη χώρα, με τα πάντα, από φεστιβάλ Μπαχ και Βάγκνερ και εκθέσεις βιβλίου μέχρι μοντέρνα τέχνη και τοπικές μουσικές σκηνές.

Θα παρατηρήσετε επίσης ότι πρόκειται για μια χώρα που είναι σε επαφή με τους λαϊκούς πολιτισμούς και τις παραδόσεις της.

Κάθε ομόσπονδο κρατίδιο έχει τη δική της μοναδική ταυτότητα, η οποία συχνά αντικατοπτρίζεται στα τοπικά πιάτα, τις διαλέκτους και τα γοητευτικά λαϊκά φεστιβάλ που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

8. Είναι η ιδανική βάση για να εξερευνήσετε την Ευρώπη

Η Γερμανία συνορεύει με οκτώ διαφορετικά έθνη, γεγονός που την καθιστά ιδανική τοποθεσία για να εξερευνήσετε τον ποικίλο πολιτισμό και τα τοπία που έχει να προσφέρει η Ευρώπη. Από πολλές απόψεις, αποτελεί τόσο μια πολιτιστική όσο και μια γεωγραφική γέφυρα μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης – από το Βέλγιο και τη Γαλλία μέχρι την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Ακόμα και σε χώρες με τις οποίες η Γερμανία δεν έχει κοινά σύνορα, μπορείτε να φτάσετε με τρένο ή αυτοκίνητο γρήγορα. Για παράδειγμα, χρειάζονται μόλις τέσσερις ώρες για να φτάσετε από το Μόναχο στην πανέμορφη αλπική πόλη Μπολζάνο στην Ιταλία.

9. Το κόστος ζωής είναι λογικό στη Γερμανία

Τα πράγματα σίγουρα δεν είναι τόσο φθηνά όσο ήταν παλαιότερα, αλλά σε σύγκριση με πολλές άλλες δυτικές χώρες, η Γερμανία δεν είναι ένα υπερβολικά ακριβό μέρος για να ζει κανείς.

Σε γενικές γραμμές, οι δημόσιες συγκοινωνίες επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν πολλά εκπτωτικά σούπερ μάρκετ όπου μπορείτε να αγοράσετε φτηνά είδη.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν κάποιες περιφερειακές διαφορές: στα περισσότερα μέρη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλό, αλλά τα δυτικά κρατίδια όπως η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι αρκετά ακριβά.

Ζωή στη Γερμανία – Τα μειονεκτήματα

1. Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε πολλή γραφειοκρατία στη Γερμανία

Έχουμε αναφέρει ότι η Γερμανία είναι η χώρα των ποιητών και των στοχαστών. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι επίσης η χώρα του δικαίου των “συμβάσεων και της διοίκησης”. Αν μετακομίσετε εδώ, περιμένετε να αντιμετωπίζετε γραφειοκρατία σε αρκετά τακτική βάση – η οποία συχνά είναι μια μάχη σε μια ξένη γλώσσα.

2. Έλλειψη ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού στη Γερμανία

Για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Γερμανία βρίσκεται εκπληκτικά πολύ πίσω όσον αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες και το διαδίκτυο. Αυτό είναι σίγουρα ένα συνεχιζόμενο έργο και θα μπορούσε να βελτιωθεί στο μέλλον, αλλά όπως έχει η κατάσταση, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε πιο αργό διαδίκτυο από ό,τι έχετε συνηθίσει και θα βρεθείτε απογοητευμένοι από τις επίμονες χρήσεις ενός φαξ.

Επίσης, μην περιμένετε να μπορείτε να πληρώνετε με κάρτα όπου κι αν πάτε. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία των μετρητών.

3. Υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές

Οι δημόσιες υπηρεσίες στη Γερμανία είναι καλές – αλλά έχουν κόστος. Ανάλογα με το πόσα κερδίζετε, δεν είναι ασυνήθιστο να δείτε ένα καλό 40% του εισοδήματός σας να εξανεμίζεται σε φόρους και ασφαλιστικές δαπάνες αμέσως, οπότε φροντίστε να το λάβετε υπόψη σας στις διαπραγματεύσεις για το μισθό.

Αν έχετε συνηθίσει σε καθολικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Δανία, μπορεί επίσης να σοκαριστείτε όταν δείτε πόσο υψηλές είναι οι εισφορές σας για την ασφάλιση υγείας κάθε μήνα – ειδικά αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας.

Επιπλέον, οι περισσότεροι Γερμανοί διαθέτουν μια σειρά από άλλα ασφαλιστικά προγράμματα, όπως η Haftpflichtversicherung, η οποία είναι η ασφάλιση προσωπικής ευθύνης.

4. Οι Γερμανοί μπορεί να φαίνονται μη φιλικοί

Πολλοί ξένοι δυσκολεύονται με το πώς εμφανίζονται οι Γερμανοί στην αρχή. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο εδώ και οι ξένοι μπορεί συχνά να φαίνονται αρκετά ψυχροί ή αγενείς όταν τους συναντάτε για πρώτη φορά.

Ανάλογα με το πού βρίσκεστε, πιθανότατα θα διαπιστώσετε επίσης ότι η εξυπηρέτηση των πελατών δεν είναι ακριβώς στο επίπεδο που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα.

Σε μέρη όπως το Βερολίνο, θα πρέπει να συνηθίσετε να είστε ελαφρώς πιεστικοί για να τραβήξετε την προσοχή του “κατσουφιασμένου” που ελέγχει το τηλέφωνό του πίσω από το μπαρ.

5. Το γλωσσικό εμπόδιο μπορεί να είναι ένας αγώνας

Παρά τη διεθνή ατμόσφαιρα που επικρατεί σε πολλές πόλεις και το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί μιλούν καλά αγγλικά, το να έχετε κάποιες αλληλεπιδράσεις στα γερμανικά είναι αναπόφευκτο.

Για τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτοπεποίθηση στη γλώσσα, αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα της ζωής στη Γερμανία.

Συνιστούμε να προσπαθήσετε να μάθετε λίγα γερμανικά πριν μετακομίσετε εδώ και να εγγραφείτε σε ένα μάθημα στο Volkhochschule (κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων) μόλις το κάνετε. Δείτε: Επιλέξτε το σωστό σχολείο εκμάθησης γερμανικής γλώσσας

6. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ένα μέρος για να ζήσετε

Η Γερμανία βρίσκεται εν μέσω μιας αρκετά σοβαρής κρίσης στέγασης αυτή τη στιγμή. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, τα ενοίκια αυξάνονται διαρκώς και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για τη στέγαση. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο για τους μετανάστες να βρουν ένα ασφαλές και οικονομικά προσιτό μέρος για να ζήσουν.

7. Δεν είναι όλοι λάτρεις του γερμανικού καιρού

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον καιρό της Γερμανίας στις διάφορες περιοχές, από τις ψυχρές βόρειες ακτές μέχρι τις θερμότερες αμπελουργικές περιοχές στα νοτιοδυτικά. Ωστόσο, μπορείτε γενικά να περιμένετε ζεστά καλοκαίρια και ήπια κρύους χειμώνες.

Δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται ψηλά στο βόρειο ημισφαίριο, οι ημέρες γίνονται πολύ μεγάλες τους καλοκαιρινούς μήνες και πολύ μικρές το χειμώνα.

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν πραγματικά με αυτή την πτυχή των ψυχρότερων μηνών και η έλλειψη ωρών φωτός της ημέρας μπορεί.

Ζωή στη Γερμανία: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Ζωή στη Γερμανία – Τα μειονεκτήματα | By beewerks

8. Τα πράγματα πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο

Είναι λίγο στερεότυπο ότι στους Γερμανούς αρέσει να ακολουθούν τους κανόνες, αλλά υπάρχει και πολλή αλήθεια σε αυτό. Στη Γερμανία, το να ακολουθείς τις σωστές διαδικασίες, να τηρείς τους κανόνες και να κάνεις τα πράγματα σύμφωνα με τους κανόνες είναι μέρος της κουλτούρας.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει σοκ για τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει σε λίγο μεγαλύτερη ευελιξία και επιείκεια στις χώρες τους.

9. Υπάρχει έλλειψη ποικιλίας τροφίμων

Η Γερμανία έχει μερικά υπέροχα γερμανικά πιάτα, αλλά κάποιοι μπορεί να βρουν το συνδυασμό χοιρινού, πατάτας και ξινολάχανου λίγο ίδιο μετά από λίγο.

Φυσικά, οι μετανάστες έχουν επίσης αγοράσει τις δικές τους κουζίνες στη Γερμανία με την πάροδο των χρόνων – έτσι δεν λείπουν τα Ελληνικά πιάτα.

Παρ’ όλα αυτά, εκτός μεγάλων πόλεων όπως το Βερολίνο, οι άνθρωποι μπορεί να απογοητευτούν λίγο από την ποιότητα των διεθνών φαγητών όπως το μεξικάνικο, το ταϊλανδέζικο και το ινδικό.

Ορισμένοι μετανάστες παρατηρούν επίσης ότι η επιλογή των ειδών που προσφέρονται στα σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένη σε σύγκριση με αλλού (αν και υπάρχουν μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ όπως το Kaufland που τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία καθώς και μερικά σπουδαία διεθνή σούπερ μάρκετ).

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης