Έρχονται ομοσπονδιακές εκλογές κάθε 5 χρόνια στη Γερμανία;

Οι εκλογές στη γερμανική Μπούντεσταγκ θα μπορούσαν στο μέλλον να διεξάγονται μόνο κάθε πέντε χρόνια – μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο φαίνεται ότι διαμορφώνεται υπέρ αυτού…

Επί του παρόντος, η νομοθετική περίοδος διαρκεί τέσσερα χρόνια. Περαιτέρω αλλαγές, όπως η μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 έτη, μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν προς το παρόν.

Μια πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της παράτασης της νομοθετικής περιόδου από τέσσερα σε πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εκλογικού νόμου, ο βουλευτής του SPD Johannes Fechner, δήλωσε στο MDR AKTUELL ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί την παράταση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πολύ βέβαιος ότι και η CDU/CSU θα ψηφίσει υπέρ αυτής της αλλαγής, έτσι ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Στις επόμενες εκλογές του 2025, το Κοινοβούλιο θα εκλεγεί τότε πιθανότατα για πέντε χρόνια, εξήγησε ο Fechner. Επομένως, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2030.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος θα μπορούσε έτσι να παραμείνει στη θέση του για πέντε αντί για τέσσερα χρόνια.

Ένας από τους λόγους για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή είναι ότι η νομοθετική περίοδος θα πρέπει να επηρεάζεται λιγότερο από την προεκλογική εκστρατεία.

Η ηλικία ψήφου στη Γερμανία δεν θα μειωθεί πιθανότατα στα 16 έτη προς το παρόν

Σύμφωνα με τον Fechner, άλλες συστάσεις της Επιτροπής Εκλογικού Δικαίου δεν έχουν καμία πιθανότητα να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία.

Δεν θα υπάρξει μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 έτη. Η Επιτροπή Εκλογικού Δικαίου θα παραδώσει την τελική της έκθεση στον πρόεδρο της Bundestag Bärbel Bas την Παρασκευή.

Η Επιτροπή συστάθηκε πέρυσι. Κύριο καθήκον της ήταν να υποβάλει προτάσεις για τη μείωση του μεγέθους της Μπούντεσταγκ.

Μια αντίστοιχη τροπολογία, η οποία θα μείωνε τον αριθμό των βουλευτών σε 630, είχε ήδη ψηφιστεί τον Μάρτιο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης