Eisheilige: Γνωρίστε τους Άγιους των πάγων στη Γερμανία

Οι Άγιοι των πάγων μας περιμένουν και πάλι από τις 11 έως τις 15 Μαΐου 2023: Αυτό θα σημάνει απότομη πτώση της θερμοκρασίας και παγετό; Και ποια ακριβώς είναι η Kalte Sophie;

Κάθε χρόνο, οι αγρότες και οι κηπουροί εξετάζουν με ανησυχία τις προβλέψεις του καιρού για τους Αγίους των Πάγων. Θεωρούνται “δολοφόνοι των φυτών”. Αν σπείρετε πολύ νωρίς, ο παγετός του εδάφους μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα φυτά.

Eisheilige: Είναι οι Άγιοι του Πάγου ένας μύθος;

Πολλές παροιμίες των αγροτών περιστρέφονται γύρω από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον κίνδυνο παγετού τις πέντε ημέρες των Αγίων του Πάγου. Είναι αυτό αλήθεια ή πρόκειται απλώς για μύθο; Πιθανώς το έθιμο αυτό προέρχεται από μια μεσαιωνική ψυχρή περίοδο, οι σημερινές στατιστικές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή την κανονικότητα για την περίοδο 11 έως 15 Μαΐου.

Υπάρχουν όμως λόγοι για τις κρύες ημέρες του Μαΐου. “Υπάρχουν τεράστιες θερμοκρασιακές αντιθέσεις μεταξύ της ακόμη ψυχρής βόρειας Ευρώπης και των χερσαίων περιοχών της νότιας Ευρώπης, οι οποίες ήδη θερμαίνονται ραγδαία λόγω της αυξανόμενης θέσης του ήλιου”, εξηγεί η μετεωρολόγος Corinna Borau.

“Αυτές οι μεγάλες θερμοκρασιακές αντιθέσεις εντός της Ευρώπης μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρά χαμηλά που επηρεάζουν επίσης τον καιρό στην Κεντρική Ευρώπη”. Και αυτά μπορούν να βλάψουν τα φυτά

Ωστόσο, ο κανόνας των αγροτών ότι οι Άγιοι των Παγετώνων (Eisheilige) χτυπούν πάντα στα μέσα Μαΐου είναι προ πολλού ξεπερασμένος, δήλωσε ο Andreas Friedrich της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Augsburger Allgemeine.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να επισπεύδονται περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα: “Τώρα έχουμε όλο και πιο συχνά ζεστούς αγίους, δηλαδή ανοιξιάτικες ημέρες με πάνω από 30 βαθμούς ήδη από τα μέσα Μαΐου”.

Φέτος αναμένεται να είναι λίγο πιο δροσερό κατά τη διάρκεια των “Αγίων του Πάγου” από ό,τι τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν θα υπάρξει παγετός – επιπλέον, έχουν ανακοινωθεί πολλές βροχές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Πρόγνωση και πρόβλεψη καιρού”, υπήρξαν έξι φορές μεταξύ 1991 και 2020 που η θερμοκρασία ήταν κάτω από 3 βαθμούς την ώρα των “Αγίων του Πάγου”. 24 φορές – ή με άλλα λόγια, το 80% του χρόνου – δεν υπήρχε κίνδυνος παγετού.

Κατ’ αρχήν, υπάρχει κίνδυνος νυχτερινού παγετού ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Επομένως, οι αγρότες δεν θα πρέπει μόνο να παρακολουθούν την πρόγνωση του καιρού κατά τη διάρκεια των “Αγίων του Πάγου” και, εάν είναι απαραίτητο, να καλύπτουν τα φυτά τους τη νύχτα.

Γνωρίστε τους Άγιους των πάγων στη Γερμανία: Από πού προέρχεται η ονομασία;

Η ονομασία των Αγίων των Πάγων ανάγεται στο ημερολόγιο των αγίων της Εκκλησίας. Οι Άγιοι των Παγετώνων έχουν πάρει το όνομά τους από μάρτυρες και επισκόπους του 4ου και 5ου αιώνα. Ωστόσο, έχουν πολύ λίγη σχέση με τον καιρό. Ακολουθεί μια επισκόπηση των ονομαστικών ημερών των “Αγίων του Πάγου”:

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023: Mamertus
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023: Pankratius
Σάββατο, 13 Μαΐου 2023: Servatius
Κυριακή, 14 Μαΐου 2023: Bonifatius
Δευτέρα 15 Μαΐου 2023: Kalte Sophie (κρύα Σοφία)

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης