Καλά νέα: Πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου στη Γερμανία

Για πρώτη φορά μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, το χονδρικό κόστος του φυσικού αερίου σε όλη τη Γερμανία και την Ευρώπη έχει πέσει κάτω από τις προπολεμικές τιμές. Αλλά σύμφωνα με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι.

Το κόστος του φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι τώρα χαμηλότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο

Το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Γερμανία έχει πλέον πέσει κάτω από αυτό που ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η εκτίμηση αυτή έγινε στις 2 Ιανουαρίου, όταν η TTF, η πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου στην Ολλανδία που θεωρείται σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, βρισκόταν στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η χαμηλότερη τιμή από τις 21 Φεβρουαρίου 2022.

Μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2022, οι εκτιμώμενες από την TTF τιμές χονδρικής παρέμειναν σταθερά υψηλές, μεταξύ 345 ευρώ και 342 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όμως ο χειμώνας έφερε μια αλλαγή. Οι ειδικοί στη Γερμανία αποδίδουν το φθηνότερο πλέον κόστος στα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας και στη μειωμένη ζήτηση φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τον πρωτοφανή ζεστό καιρό του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Τον Νοέμβριο, η Γερμανία γέμισε τα χειμερινά αποθέματα φυσικού αερίου στο 100%, ένας στόχος που επιτεύχθηκε πρόωρα χάρη στον ήπιο Οκτώβριο και το αυξανόμενο δυσβάσταχτο κόστος του φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση.

Οι επόμενοι μήνες κρέμονται από μια κλωστή για τη Γερμανία

Τώρα, στα μισά του χειμώνα, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας βρίσκονται στο 90%. Μιλώντας στο ntv, ο Thierry Bros του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες κρέμονται από μια κλωστή για την Ευρώπη.

“Τα πάντα εξαρτώνται από την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν”, δήλωσε ο Μπρος, αναφερόμενος στο σενάριο όπου ο Πούτιν συνεχίζει να εμποδίζει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream προς την Ευρώπη, μια μέθοδος που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπρος μίλησε για μια άλλη πιθανή τακτική που θα μπορούσε να εφαρμόσει ο Πούτιν κατά τους εναπομείναντες χειμερινούς μήνες, όπου ο Ρώσος ηγέτης θα παρέδιδε φυσικό αέριο σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα το αρνιόταν σε άλλες, ως μέθοδο διαίρεσης των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο εμπειρογνώμονα, η Ευρώπη πρέπει να προμηθευτεί τουλάχιστον άλλα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου προκειμένου να αναπληρώσει τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα. Εάν η ποσόστωση αυτή δεν καλυφθεί, οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν και πάλι.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.