2023: Οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές!

2023: Οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές!

Περιβαλλοντικό μπόνους για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, εισιτήριο 49 ευρώ, αλλαγή αδειών οδήγησης, νομιμοποίηση της κάνναβης: Πού θα πληρώνουν περισσότερα και πού λιγότερα οι οδηγοί το 2023 και ποιες νέες ρυθμίσεις, κανόνες και ημερομηνίες πρέπει να γνωρίζετε.

Το εισιτήριο των 49 ευρώ αναμένεται να καταστήσει δυνατή την προσιτή κινητικότητα από τις αρχές του 2023, ενώ οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών αυτοκινήτων μπορούν να κερδίσουν μετρητά με την ποσόστωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Από την άλλη πλευρά, το 2023 θα μειωθεί η προώθηση των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων και θα ανασταλεί το επόμενο στάδιο του λεγόμενου φόρου CO₂.

Ωστόσο, οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να παραμείνουν υψηλές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Όλες οι σημαντικές αλλαγές με μια ματιά.

Τα θέματα με μια ματιά

 • Περιβαλλοντικό επίδομα για αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων
 • Εισφορά CO₂ στα καύσιμα
 • Αλλαγή άδειας οδήγησης
 • Ποσόστωση GHG για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
 • Νομιμοποίηση της κάνναβης
 • Κουτί πρώτων βοηθειών για αυτοκίνητα
 • Αποζημίωση για ματαιώσεις αμαξοστοιχιών
 • Αυτοματοποιημένη οδήγηση στους αυτοκινητοδρόμους
 • Πρότυπο εκπομπών Euro 6e
 • Αξιολογήσεις ασφάλειας των νέων αυτοκινήτων
 • Βινιέτα στην Ελβετία

Αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Γερμανία: χαμηλότερο περιβαλλοντικό μπόνους

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, η επιδότηση θα επικεντρωθεί μόνο σε οχήματα που αποδεδειγμένα έχουν θετικό αποτέλεσμα για την προστασία του κλίματος.

Τα plug-in υβριδικά οχήματα δεν θα λαμβάνουν πλέον περιβαλλοντικό επίδομα.

Το ομοσπονδιακό μερίδιο για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων και των οχημάτων κυψελών καυσίμου θα μειωθεί.

Για οχήματα με καθαρή τιμή καταλόγου έως 40.000 ευρώ, θα μειωθεί από 6.000 σε 4.500 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ για οχήματα με καθαρή τιμή καταλόγου μεταξύ 40.000 και 65.000 ευρώ, θα μειωθεί από 5.000 σε 3.000 ευρώ.

Τα ηλεκτρικά οχήματα με τιμή αγοράς άνω των 65.000 ευρώ θα συνεχίσουν να μην λαμβάνουν επιδότηση.

Τα οχήματα χρηματοδοτικής μίσθωσης με διάρκεια σύμβασης μικρότερη των δώδεκα μηνών δεν θα επιδοτούνται πλέον.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, η επιδότηση για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα θα περιορίζεται σε ιδιώτες.

2023: Οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές!
Αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Γερμανία | By gremlin

Αναβλήθηκε η αύξηση του φόρου CO₂ στη βενζίνη

Η αρχικά προγραμματισμένη αύξηση της εισφοράς CO₂ στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα αναβληθεί κατά ένα έτος.

Συνεπώς, η τιμή ανά τόνο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνει στα 30 ευρώ το 2023.

Από τις αρχές του 2024, θα ισχύσει τιμή 35 ευρώ, με αποτέλεσμα προσαύξηση περίπου 1,5 λεπτού ανά λίτρο βενζίνης ή ντίζελ.

Λόγω της ενεργειακής κρίσης, η βενζίνη θα παραμείνει πιθανότατα ακριβή το 2023.

Αλλαγή άδειας οδήγησης: Ποιοι θα πρέπει να ανταλλάξουν την άδειά τους το 2023;

Το 2023, θα έρθει η σειρά όσων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1959 και 1964 να αλλάξουν τις άδειες οδήγησής τους.

Όσοι έχουν ήδη άδεια οδήγησης με κάρτα επιταγών της ΕΕ που εκδόθηκε μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 μπορούν να γλιτώσουν τη βόλτα στο γραφείο.

Ποσοστό GHG: Κερδίστε χρήματα με το e-car

Από το 2022, όποιος κατέχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να λάβει μπόνους αρκετών εκατοντάδων ευρώ ετησίως κατά την ανταλλαγή ποσοστώσεων.

Αυτό ισχύει επίσης το 2023. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να “πουλήσουν” τα εξοικονομημένα αέρια του θερμοκηπίου, κατά κάποιο τρόπο.

Νομιμοποίηση της κάνναβης: Νέοι κανονισμοί

Στο μέλλον, θα είναι δυνατή η αγορά και η κατοχή κάνναβης υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχει ακόμη καθορισμένη ημερομηνία γι’ αυτό. Ωστόσο, η οδήγηση οχήματος υπό την επήρεια κάνναβης θα παραμείνει απαγορευμένη.

Ανοιχτό παραμένει αν θα προσαρμοστεί το ισχύον όριο των 1,0 ng THC ανά χιλιοστόλιτρο ορού αίματος.

Δύο μάσκες στο κουτί πρώτων βοηθειών

Τα νέα κιβώτια πρώτων βοηθειών πρέπει πλέον να περιέχουν επιπλέον δύο ιατρικές μάσκες. Το επίσημο βήμα, η προσαρμογή των κανονισμών για την έκδοση αδειών κυκλοφορίας, εκκρεμεί ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών, τα κιβώτια πρώτων βοηθειών που συμμορφώνονται με το νέο πρότυπο μπορούν ήδη να χρησιμοποιούνται.

Τα παλαιά κιβώτια πρώτων βοηθειών (σύμφωνα με το DIN 13164 Ιανουάριος 1998 και Ιανουάριος 2014) μπορούν επίσης να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν.

Δεν είναι επίσης απαραίτητο να προσθέσετε δύο μάσκες.

Νέοι κανόνες και νόμοι για τους οδηγούς: Αυτό θα αλλάξει το 2023
Δύο μάσκες στο κουτί πρώτων βοηθειών στη Γερμανία

Αυτοματοποιημένη οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους έως 130 km/h

Η μέγιστη ταχύτητα για την αυτοματοποιημένη κίνηση στον αυτοκινητόδρομο θα αυξηθεί από 60 σε 130 km/h. Επιτρέπεται επίσης η αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας από αυτοματοποιημένα συστήματα.

Ακόμη και αν η τροποποίηση τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι οι κατασκευαστές να προσφέρουν οχήματα με τέτοιες λειτουργίες αυτοματισμού.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο σύστημα, ο πιλότος κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Mercedes S-Class – προς το παρόν ακόμη με μέγιστη ταχύτητα 60 km/h.

Euro 6e ως ενδιάμεσο βήμα προς το πρότυπο εκπομπών Euro 7

Μέχρι να τεθεί σε ισχύ το πρότυπο εκπομπών Euro 7, η Επιτροπή της ΕΕ σχεδιάζει την επικαιροποίηση του προτύπου εκπομπών Euro 6.

Με το νέο “Euro 6e”, οι συντελεστές συμμόρφωσης για τις μετρήσεις RDE (Real Driving Emissions) για τα πρόσφατα εγκεκριμένα μοντέλα επιβατικών αυτοκινήτων θα μειωθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2023: για τα οξείδια του αζώτου NOₓ από 1,43 σε 1,1 καθώς και για τον αριθμό σωματιδίων PN από 1,5 σε 1,34.

Το νέο “Euro 6e” θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα.

Οι απαιτήσεις αυτές θα καταστούν υποχρεωτικές για την πρώτη ταξινόμηση νέων επιβατικών αυτοκινήτων από την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Η τροποποίηση του νόμου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Προς το παρόν, ωστόσο, η αλλαγή αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τους αγοραστές αυτοκινήτων.

Δοκιμές αυτοκινήτων: αυστηρότερα κριτήρια για την ασφάλεια

Ο οργανισμός δοκιμών πρόσκρουσης Euro NCAP δοκιμάζει και αξιολογεί την ενεργητική και παθητική ασφάλεια των νέων οχημάτων. Το 2023, οι αξιολογήσεις θα αυστηροποιηθούν.

Ακόμη πιο απαιτητικές δοκιμές και μεγαλύτερη εξέταση των συστημάτων προληπτικής υποβοήθησης θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επίτευξη της κορυφαίας βαθμολογίας των πέντε αστέρων στην ασφάλεια.

Ελβετία: Ψηφιακή βινιέτα και επιβολή προστίμου

Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής βινιέτας προγραμματίζεται για το 2023. Δεν θα αντικαταστήσει τη σημερινή αυτοκόλλητη βινιέτα, αλλά θα τη συμπληρώσει και θα κοστίζει 40 ελβετικά φράγκα.

Επίσης, από το 2023 θα πρέπει να είναι δυνατή η επιβολή ελβετικών προστίμων στη Γερμανία. Μια συμφωνία βρίσκεται καθ’ οδόν, αλλά δεν υπάρχει ακόμη καθορισμένη ημερομηνία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης