Τι θα αλλάξει για τις οικογένειες στη Γερμανία το 2023;

Ενώ οι φοιτητές και οι συνταξιούχοι παίρνουν ένα μπόνους από το πακέτο βοήθειας, το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου τίθεται σε ισχύ την ίδια στιγμή και οι άνεργοι λαμβάνουν ένα ενεργειακό επίδομα, με μια πρώτη ματιά δεν υπάρχει μεγάλη στήριξη για τις οικογένειες το νέο έτος από το πακέτο βοήθειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Όμως, με μια πιο προσεκτική εξέταση, οι οικογένειες μπορούν να αναμένουν όχι μόνο φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και νομικές ελαφρύνσεις.

Ανακούφιση για οικογένειες με παιδιά στη Γερμανία

Η πιο σημαντική αλλαγή για όλες τις οικογένειες της Γερμανίας είναι η αύξηση του επιδόματος παιδιού. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο μεγάλη αύξηση.

Αντί των 219 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα, το οικογενειακό ταμείο θα καταβάλλει από το νέο έτος 250 ευρώ για κάθε παιδί. Η προηγούμενη διαβάθμιση (225 ευρώ για το τρίτο παιδί και 250 ευρώ για το τέταρτο) θα καταργηθεί.

Επιπλέον, το αφορολόγητο για τα άτομα με παιδιά θα αυξηθεί κατά 200 ευρώ. Κάθε παιδί και γονέας θα απαλλάσσεται τότε από το φόρο εισοδήματος ύψους 3.012 ευρώ, από 2.810 ευρώ.

Για τις οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, το μέγιστο ποσό του επιδόματος τέκνων θα αυξηθεί από 229 ευρώ σε 250 ευρώ μηνιαίως από τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, θα υπάρχει αφορολόγητο επίδομα για τη φροντίδα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση ύψους 1.464 ευρώ ανά γονέα. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους έως και 8.952 ευρώ.

Έρχεται επείγον δικαίωμα εκπροσώπησης των συζύγων στη Γερμανία

Εάν συμβεί κάτι σε κάποιον από τους συζύγους, ο σύντροφος θα έχει δικαίωμα έκτακτης εκπροσώπησης από το 2023. Αυτό σημαίνει ότι θα του επιτραπεί να λαμβάνει ορισμένες βασικές αποφάσεις σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη για έξι μήνες το πολύ.

Ωστόσο, αυτό το επείγον δικαίωμα εκπροσώπησης ισχύει μόνο στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα διαθήκη ή πληρεξούσιο υγειονομικής περίθαλψης.

Προηγουμένως, ήταν απαραίτητο να είναι σε θέση να προσκομίσει ένα τέτοιο έντυπο για να του χορηγηθούν αυτές οι εξουσίες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης να ζουν οι σύντροφοι μαζί και να μην υπάρχει άλλος νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος σε θέματα υγείας.

Με αυτή την έκτακτη εξουσία εκπροσώπησης, μπορούν να ληφθούν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις: Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης έκτακτης ανάγκης, οι γιατροί απαλλάσσονται από το καθήκον εχεμύθειας απέναντί του.

Κατά συνέπεια, ο σύντροφος μπορεί επίσης να συναινέσει ή να απαγορεύσει εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη ή ιατρικές παρεμβάσεις.

Για το σκοπό αυτό, ενημερώνεται και ο ίδιος αντί του συζύγου. Επιπλέον, μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις και να διεκδικηθούν αξιώσεις έναντι, για παράδειγμα, αντιπάλων ατυχημάτων.

Καταργείται ο καταλογισμός του κόστους στην πρόνοια των νέων στη Γερμανία

Αν τα παιδιά ή οι νέοι μεγαλώνουν εκτός της βιολογικής τους οικογένειας, για παράδειγμα σε ίδρυμα ή σε ανάδοχη οικογένεια, έπρεπε να πληρώνουν χρήματα γι’ αυτό, αν κέρδιζαν.

Έπρεπε να μεταβιβάσουν έως και το 25 τοις εκατό του εισοδήματός τους, για παράδειγμα από την εκπαίδευση, στο γραφείο πρόνοιας για τη νεολαία.

Αυτή η λεγόμενη “Kostenheranziehung” θα καταργηθεί από το 2023 – και όχι μόνο για τους ίδιους τους νέους, αλλά και για τους συντρόφους και τους συζύγους τους.

Ο νέος κανονισμός ισχύει επίσης για τις ανύπαντρες μητέρες ή πατέρες με το παιδί τους που φιλοξενούνται σε κοινόβιο (οι λεγόμενοι δικαιούχοι σύμφωνα με το άρθρο 19 SGB VIII).

Η Μπούντεσταγκ ψήφισε αυτή την τροπολογία στα τέλη του 2022, με το σκεπτικό ότι οι συνθήκες εκκίνησης για τα παιδιά στις εγκαταστάσεις φροντίδας είναι ήδη δύσκολες.

Και κατά τα άλλα…

Μέχρι 30 ημέρες ασθένειας ανά παιδί και γονέα μπορούν να ζητηθούν από την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας.

Το επίδομα περίθαλψης δεν αυξήθηκε και πάλι, σε αντίθεση με τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, τα άτομα που χρήζουν φροντίδας στο επίπεδο φροντίδας 1 μπορούν να χρησιμοποιούν το ποσό απαλλαγής σύμφωνα με το άρθρο 45β SGB XI ύψους 125 ευρώ μηνιαίως και για βοήθεια εκτός του ισχύοντος κανονισμού.

Οι νέοι που γιορτάζουν τα 18α γενέθλιά τους το 2023 θα λάβουν δώρο 200 ευρώ από το κράτος για το KulturPass.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το έργο πρόκειται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.