Νέο πλήγμα στη γερμανική οικονομία από το 4ο κύμα της πανδημίας

Οι γερμανικές εταιρείες λιανικών πωλήσεων δέχονται νέο πλήγμα από τον αντίκτυπο του τέταρτου κύματος της πανδημίας, όπως προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo.

Όπως τόνισε την Παρασκευή ο Κλάους Βόλραμπε, οικονομολόγος του Ifo, οι μισές από τις βιομηχανίες μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης προεξοφλούν αυξήσεις τιμών.

Την ίδια στιγμή, υποχωρούν σημαντικά οι προσδοκίες των γερμανικών βιομηχανιών για την πορεία των εξαγωγών τους.

Γερμανία: Αυστηρότερα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Βόλραμπε τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο Άγιος Βασίλης έχει πολύ λιγότερα δώρα για τη γερμανική οικονομία αυτή τη φορά, εν μέρει επειδή δεν μπορούν να προσφερθούν όλα».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «έχουν επιδεινωθεί τα προβλήματα που αφορούν την προσφορά πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών».

Προσέθεσε πάντως πως η αχτίδα στο βάθος του ορίζοντα είναι οι παραγγελίες των βιομηχανιών, που εξακολουθούν να γεμίζουν τα βιβλία των βιομηχανιών.

Σχετικά με την εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων, εμφανίζεται εμφανώς μειωμένη σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο μέλλον, καθώς το νέο κύμα της πανδημίας και τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα έχουν ήδη υπαγορεύσει την επιβολή νέων μέτρων και έχουν επαναφέρει το κλίμα της αβεβαιότητας.

Ο κύριος δείκτης που αντανακλά τις προσδοκίες των γερμανικών βιομηχανιών υποχώρησε στις 92,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, για έκτο μήνα, σύμφωνα, πάντα, με τα σχετικά στοιχεία του ινστιτούτου Ifo.

Πρόκειται σαφώς για μεγαλύτερη υποχώρηση σε σύγκριση με εκείνη που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι στην τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των γερμανικών βιομηχανιών για την τρέχουσα κατάσταση, εμφανίζονται και πάλι μειωμένες σε σύγκριση με την εικόνα του Νοεμβρίου.

Η εικόνα δίνεται στη δημοσιότητα, ενώ έχει προηγηθεί σειρά στοιχείων που σκιαγραφούν ανάγλυφα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εν μέσω του τέταρτου κύματος, που συνοδεύεται από ρεκόρ κρουσμάτων.

Σχολιάζοντας σχετικά ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή «η δυσκολία είναι ότι δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα πώς ακριβώς θα είναι η μετάλλαξη “Όμικρον”».

Ο ίδιος προέβλεψε μάλιστα πως «ο τομέας της μεταποίησης θα τα καταφέρει καλύτερα, αλλά για τον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου το πρόβλημα είναι μεγάλο».

Η γερμανική οικονομία φαίνεται πράγματι να καταγράφει οπισθοχώρηση το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2022 προτού ανακτήσει κάποια κεκτημένη ταχύτητα την άνοιξη, όταν θα αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ευελπιστεί, άλλωστε, πως θα εκλείψει η συμφόρηση και γενικότερα τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας προς τα τέλη του επόμενου έτους.

Οι Γερμανοί καταναλωτές, αλλά και οι επιχειρήσεις και οι πολιτικοί της Γερμανίας βρίσκονται σε δύσκολη θέση αφού ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε τον περασμένο μήνα το 6%.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% ακόμη και όλο το 2024.

Η εκτίμησή της αυτή αναμένεται να επαναφέρει εντονότερα τις εκκλήσεις διαφόρων κύκλων πολιτικών και οικονομικών της Γερμανίας προς την ΕΚΤ για να αποφασίσει τελικά να αποσύρει την άκρως αναπτυξιακή πολιτική της και τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης που αποφάσισε εν τω μέσω της πανδημίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.