Πληθωρισμός Γερμανία: Προϊόντα που γίνονται ακριβότερα/φθηνότερα

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά όριο στον τηλεοπτικό φόρο

Οι τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές και το 2023. Λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας, πολλά προϊόντα έχουν επίσης γίνει ακριβότερα. Υπάρχει όμως και η αντίθετη τάση.

Μετά τον υψηλό πληθωρισμό του 2022, οι λιανοπωλητές δεν είναι επίσης πολύ αισιόδοξοι για το 2023.

Η τρέχουσα έρευνά μας για τις τάσεις στο λιανικό εμπόριο δείχνει ότι η πλειοψηφία των λιανοπωλητών δεν αναμένει ανάκαμψη των πωλήσεων το 2023″, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (HDE), Stefan Genth, στην Deutsche Presse-Agentur.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών και των λιανοπωλητών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των οικονομικών του συνεπειών. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πηγαίνουμε στο 2023 με πολύ συγκρατημένες προσδοκίες – περισσότερο με ανησυχία παρά με θετικές προοπτικές”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του κλάδου.

Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ιδίως τα τρόφιμα και η ενέργεια έχουν ακριβύνει σημαντικά. Για παράδειγμα, η τιμή του βουτύρου τον Νοέμβριο του 2022 είναι 123,5 % υψηλότερη από τον ετήσιο μέσο όρο του 2015. Το πλήρες γάλα έγινε ακριβότερο κατά 67,3 % και το ημίσκληρο τυρί κατά 59,1 %.

Το χαρτί τουαλέτας ήταν επίσης 42,8% ακριβότερο τον Νοέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2015, κυρίως επειδή απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την παραγωγή του χαρτιού. Αυτός είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο οι μέσες τιμές των ημερήσιων εφημερίδων αυξήθηκαν κατά 45,5%.

Στον τομέα της ενέργειας, οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2015. Το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε κατά 128,8% ακριβότερο, το φυσικό αέριο κατά 120,5% (χωρίς επιμερισμό), η ηλεκτρική ενέργεια κατά 43,1%.

Για τους οδηγούς αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά. Οι τιμές του ντίζελ αυξήθηκαν κατά 72,1%, ενώ της σούπερ βενζίνης “μόνο” κατά 38,2%.

Γιατί οι ηλεκτρικές συσκευές έχουν γίνει φθηνότερες παρά τον πληθωρισμό

Μόνο στην περίπτωση των ηλεκτρικών συσκευών η καμπύλη έχει μειωθεί. Ενώ τα πλυντήρια ρούχων κοστίζουν σήμερα το ίδιο με το 2015, τα κινητά τηλέφωνα χωρίς συμβόλαιο έγιναν φθηνότερα κατά 23,6%. Οι τιμές για τις τηλεοράσεις μειώθηκαν κατά μέσο όρο 36%, μόνο οι ηλεκτρικές σκούπες έγιναν ακριβότερες κατά 8,9%.

Ένας πιθανός λόγος για αυτή την εξέλιξη: Υπάρχει καταναλωτική ύφεση στη Γερμανία. Λόγω του σταθερά αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και της αβέβαιης οικονομικής κατάστασης, οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν πλέον τόσα χρήματα για “είδη πολυτελείας”, όπως τα smartphones ή οι τηλεοράσεις, ή καθυστερούν την αγορά ενός νέου προϊόντος.

Καθώς η ζήτηση μειώνεται, η προσφορά αυξάνεται και τα προϊόντα γίνονται φθηνότερα. Όσοι έχουν σήμερα αρκετά χρήματα στην άκρη και φλερτάρουν εδώ και καιρό με ένα από τα προαναφερθέντα ηλεκτρονικά προϊόντα, μπορούν τώρα να αποκτήσουν μια πραγματική ευκαιρία.

Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης για τα έπιπλα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο για τα άλλα προϊόντα. Τα κρεβάτια κοστίζουν κατά μέσο όρο 24,1% περισσότερο από ό,τι το 2015 και τα επικαλυμμένα έπιπλα 16,1%.

Η μηνιαία επικαιροποιημένη οθόνη τιμών απεικονίζει ενδεικτικά την εξέλιξη των τιμών καταναλωτή για επιλεγμένα, συχνά αγοραζόμενα αγαθά και υπηρεσίες. Οι αναγραφόμενες διαφορές τιμών αφορούν τις μέσες τιμές των σειρών προϊόντων. Συνολικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο του 2022 ήταν κατά 21,6% υψηλότερος από ό,τι το 2015.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης