Έρευνα: Πόσα χρήματα κερδίζουν οι κάτοικοι του Αμβούργου;

Είναι αλήθεια ότι τα εισοδήματα στο Αμβούργο έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Υπήρξαν όμως και έτη κατά τα οποία οι μισθοί στην πραγματικότητα μειώθηκαν. Και: οι κάτοικοι του Αμβούργου απέχουν πολύ από το να είναι οι κορυφαίοι εισοδηματίες.

Ακριβά ενοίκια, υψηλό κόστος ενέργειας και πληθωρισμός στο Αμβούργο

Η ζωή στο Αμβούργο δεν είναι φθηνή. Κατά συνέπεια, οι κάτοικοι κερδίζουν επίσης κάπως περισσότερα από τον μέσο Γερμανό. Οι πολίτες της Χανσεατικής πόλης λαμβάνουν περίπου 3.800 ευρώ το μήνα σε ακαθάριστους μισθούς το 2021, ανέφερε η “Die Zeit”, ενώ ο γερμανικός μέσος όρος είναι μόνο περίπου 3.500 ευρώ.

Η εξέλιξη του μηνιαίου μισθού παρουσιάζει ενδιαφέρον. Μεταξύ του 2004 και του 2010, ο προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό μισθός στο Αμβούργο μειώθηκε στην πραγματικότητα από 3.572 ευρώ το μήνα το 2003 σε 3.383 ευρώ το 2008. Μόλις το 2010 τα πράγματα άρχισαν να ανεβαίνουν και πάλι οικονομικά, στα 3.400 ευρώ.

Η εξήγηση για αυτή τη βουτιά: μετά το σκάσιμο της φούσκας των dotcom, η Γερμανία διολίσθησε σε ύφεση στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Οι άνεργοι έπιασαν κακοπληρωμένες δουλειές, ο αριθμός των mini-jobs εκτοξεύτηκε στα ύψη. Επιπλέον, τέθηκαν σε ισχύ οι μεταρρυθμίσεις Hartz IV. Μόνο με την οικονομική ανάκαμψη, δύο χρόνια μετά την τραπεζική κρίση αυξήθηκαν και οι μισθοί.

Το εισόδημα του Αμβούργου είναι κορυφαίο

Στην έκθεση Stepstone Salary Report 2023, ο ακαθάριστος ετήσιος μισθός των πολιτών του Αμβούργου είναι 48.132 ευρώ – και συνεπώς στην κορυφή.

Σε κανένα άλλο ομόσπονδο κρατίδιο οι μισθοί δεν είναι τόσο υψηλοί. Για την έκθεση αξιολογήθηκαν περισσότερα από 560.000 στοιχεία μισθών.

Μια μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI) του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα, τοποθετεί το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2022 στα 42.275 ευρώ.

Αυτό τοποθετεί το Αμβούργο στην 68η θέση από τις 401 σε μια σύγκριση σε όλη τη Γερμανία. Για λόγους σύγκρισης, το εισόδημα στο Γκελζενκίρχεν είναι 17.015 ευρώ. Ωστόσο, η μελέτη δεν έχει αποκλείσεις, διότι μερικοί άνθρωποι με πολύ υψηλά εισοδήματα μπορούν να επηρεάσουν έντονα τον μέσο όρο.

Η πόλη Heilbronn, για παράδειγμα, καταλήγει στην πρώτη θέση, πιθανώς επειδή εκεί εδρεύει ο ιδρυτής ενός μεγάλου discounter και το σχετικό ίδρυμα.

ΑΡΧΕΙΟΥ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης