Μεγάλη κρίση: Έρχεται το τέλος της παραγωγής Coca-Cola;

Σημαντικό συστατικό που λείπει – Η μεγάλη κρίση της Coca-Cola ελλοχεύει: Θα μας τελειώσουν σύντομα τα γλυκά ανθρακούχα ποτά;

Κάθε Γερμανός πίνει κατά μέσο όρο περίπου 33 λίτρα Coca-Cola, το γλυκό ανθρακούχο ποτό είναι το πιο γνωστό αναψυκτικό στον δυτικό κόσμο. Τώρα, όμως, διαφαίνεται μεγάλη έλλειψη ενός συστατικού που είναι απαραίτητο για την παραγωγή του. Οι ειδικοί προειδοποιούν για άδεια ράφια.

Η Coca-Cola έχει στην πραγματικότητα λίγα φυσικά συστατικά ανάμεσα σε πολλές χημικές ουσίες. Παρόλο που οι γίγαντες της βιομηχανίας ειδικότερα κρατούν μυστική τη συνταγή τους, όλοι χρειάζονται ένα συστατικό – το λεγόμενο αραβικό κόμμι. Χρησιμοποιείται στην ιατρική, στην επικάλυψη χαρτιού, ως πηκτικό και σταθεροποιητής. Αλλά πάνω απ’ όλα, χρειάζεται στην παραγωγή κόκα-κόλας.

Η απόλυτη πλειοψηφία της παγκόσμιας ζήτησης καλύπτεται από το Σαχέλ. Και το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Σουδάν είναι ο κύριος παραγωγός αραβικού κόμμεος, το οποίο εξάγεται από τα δέντρα ακακίας. Ο ηγέτης της βιομηχανίας Coca-Cola, για παράδειγμα, προμηθεύεται μεγάλο μέρος του συστατικού από εκεί.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο Σουδάν μαίνεται εδώ και μήνες ένας πόλεμος, στον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Περίπου 120.000 τόνοι του από το συστατικό εξάγονται από τη Σενεγάλη έως την Αιθιοπία.

Προβλέπονται άδεια ράφια; Η Coca-Cola μπορεί να εξαφανιστεί;

Όπως συμβαίνει συχνά, ο πόλεμος έχει συνέπειες για τις αλυσίδες λιανικής πώλησης. Ήδη δώδεκα μεγάλοι εξαγωγείς, προμηθευτές και έμποροι δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν αραβικό κόμμι, αναφέρουν ομόφωνα διάφορα μέσα ενημέρωσης.

“Εταιρείες όπως η Pepsi και η Coke δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αραβικό κόμμι στις συνταγές τους”, δήλωσε, για παράδειγμα, ο διευθυντής ανάπτυξης ενός μεγάλου κατασκευαστή στο πρακτορείο ειδήσεων “Reuters”.

Αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν, οι εταιρείες γέμισαν τα αποθέματά τους. Τα αποθέματα εξαντλούνται αργά αλλά σταθερά. Η αραβική κόμμι μπορεί να αντικατασταθεί σχετικά καλά σε άλλα προϊόντα – αλλά όχι στα γλυκά ανθρακούχα ποτά.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει ασαφές. Σε λίγους μήνες, πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποθέματα θα εξαντληθούν και τότε υπάρχει πραγματική απειλή για άδεια ράφια σε όλο τον κόσμο- το αγαπημένο ανθρακούχο ποτό των Γερμανών θα μπορούσε εν τω μεταξύ να εξαφανιστεί από τα σούπερ μάρκετ.

Αυτή τη στιγμή είναι “αδύνατο” να προμηθευτεί κανείς αραβικό κόμμι από το Σουδάν, λέει στο Reuters ένας άλλος μεγάλος λιανοπωλητής. Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει στο μέλλον.

ΑΡΧΕΙΟΥ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης