Προσοχή: Εμφανίστηκε δηλητηριώδες σκαθάρι στη νότια Γερμανία

Προσοχή: Το δηλητηριώδες Σκαθάρι (Der Schwarzblaue Ölkäfer) κυκλοφορεί επίσης στη νότια Γερμανία. Αν το δείτε μην το αγγίζετε. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο..

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να μη φαίνεται πολύ απειλητικό, αλλά προσέξτε: στη χειρότερη περίπτωση, αυτό το σκαθάρι μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο.

Αρχικά ήταν ενδημικό της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας, αλλά τώρα εξαπλώνεται στο νότο.

Έχει ένα μαύρο-μπλε ιριδισμό στο φως της ημέρας, εξ ου και το όνομά του: Το μαύρο-μπλε σκαθάρι του λαδιού (Der Schwarzblaue Ölkäfer).

Τον Μάιο, το σκαθάρι βρίσκεται σε περίοδο αιχμής και γι’ αυτό ονομάζεται επίσης “σκαθάρι του Μαΐου”.

Τα θηλυκά φέρουν χιλιάδες αυγά στην κοιλιά τους. Προτιμούν να βολεύονται σε αμμώδη εδάφη, αλλά μπορούν να βρεθούν σε όλη τη Γερμανία.

Τα σκαθάρια σέρνονται κοντά σε οικισμούς την άνοιξη, έχουν επίσης εντοπιστεί σε μια παιδική χαρά στην Έσση.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται επίσης στη νοτιοδυτική Γερμανία

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας της Φύσης και της Βιοποικιλότητας (Nabu), εκεί λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 15 είδη σκαθαριών (Der Schwarzblaue Ölkäfer).

Συχνά σέρνονται κατά μήκος μεγάλων ποταμών, όπως ο Ρήνος, ο Νέκαρ και ο Δούναβης. Με το ζώο αυτό δεν πρέπει να παίζει κανείς.

Το σκαθάρι είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες και μια συνάντηση με τον άνθρωπο μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.

Εάν το σκαθάρι αισθανθεί ότι απειλείται, εκκρίνει σταγονίδια ελαίου που περιέχουν την ερεθιστική τοξίνη κανθαριδίνη.

Εάν ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με την τοξίνη, ερεθίζει το δέρμα και προκαλεί ερυθρότητα και φουσκάλες. Αλλά συνήθως δεν σταματά εκεί.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Δηλητηριάσεων των κρατιδίων Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ και Θουριγγία, “μπορεί να προκληθεί βλάβη της βλεννογόνου μεμβράνης στο γαστρεντερικό σύστημα, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από σιελόρροια, αίσθημα δίψας, δυσκολία στην κατάποση, ναυτία, εμετό και κράμπες”.

Όταν το δηλητήριο απεκκρίνεται, μπορεί να εμφανιστεί “έντονος πόνος στην περιοχή των νεφρών” και αίμα στα ούρα.

Το δηλητήριο πέντε ειδών οχιάς έχει την ίδια επίδραση, προειδοποιεί στο “Spiegel” η Λίλιθ Στέλζνερ, υπεύθυνη για τη διατήρηση της φύσης στην περιφερειακή ένωση της BUND.

Ιδιαίτερα τα παιδιά πρέπει να είναι προσεκτικά – επειδή συχνά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που μπορεί να αποτελέσει αυτό το ζώο.

Στη χειρότερη περίπτωση, η κατάποση του σκαθαριού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Τι πρέπει όμως να κάνετε αν έρθετε σε επαφή με το δηλητήριο;

Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να πλύνετε καλά τα χέρια σας το συντομότερο δυνατό και να ψύξετε τις πληγείσες περιοχές.

Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό ή με ένα κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων το συντομότερο δυνατό.

Εάν το δηλητήριο έχει καταποθεί, συνιστάται έντονα να μην προκαλέσετε εμετό.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σκοτώσετε απλώς το σκαθάρι – διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες: Σύμφωνα με την NABU, ο μαύρο-μπλε σκαθάρι του λαδιού (Der Schwarzblaue Ölkäfer είναι προστατευόμενο είδος.

Δεδομένου ότι θεωρείται απειλούμενο είδος, περιλαμβάνεται επίσης στον Κόκκινο Κατάλογο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης