Ψηφιακή άδεια οδήγησης στη Γερμανία: Παρουσίαση στη Φύρτη

Μια ψηφιακή άδεια οδήγησης σε smartphone, που θα ισχύει σε κάθε αστυνομικό έλεγχο: αυτό θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Χθες, ένα προσχέδιο παρουσιάστηκε στο Fürth. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού εισαχθεί.

Μαζί με την πόλη της Φύρτης, η Bundesdruckerei παρουσίασε το προσχέδιο μιας άδειας οδήγησης μέσω smartphone.

Με λίγα μόνο κλικ, η άδεια οδήγησης μπορεί να φορτωθεί στο ψηφιακό πορτοφόλι. Απαιτείται ένας κωδικός QR, ο οποίος παράγεται από την αρμόδια αρχή.

Τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να κοινοποιούνται στην αστυνομία κατά τη διάρκεια των ελέγχων κυκλοφορίας.

Ψηφιακή άδεια οδήγησης στη Γερμανία: Η ασφάλεια των δεδομένων προηγείται

Η ψηφιακή άδεια οδήγησης αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου ONCE, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας.

Η πόλη της Φύρτης συν-αναπτύσσει την εφαρμογή, ο μόνος δήμος στη Γερμανία που το κάνει. Η ψηφιακή άδεια οδήγησης για smartphones βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης.

“Η ασφάλεια των δεδομένων είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό η ανάπτυξη είναι πολύ περίπλοκη και πολύπλοκη”, λέει ο Christian Werner, υπεύθυνος του έργου ONCE στην πόλη Fürth.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού τηλεφώνου; Τι γίνεται αν δεν υπάρχει δίκτυο; Πρέπει να βρεθούν λύσεις και για αυτά τα ερωτήματα.

Αρκετά εμπόδια για την εισαγωγή της ψηφιακής άδειας οδήγησης στη Γερμανία

Επί του παρόντος, διεξάγονται δοκιμές για να διαπιστωθεί πώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν την εγκατάσταση της ψηφιακής άδειας οδήγησης.

Σε περίπου ένα χρόνο, η τεχνολογία θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί πλήρως. Τότε θα πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι ώστε να ισχύει και η ψηφιακή άδεια οδήγησης.

Επιπλέον, η αστυνομία πρέπει να είναι εξοπλισμένη με την απαραίτητη τεχνολογία. Και αυτό, επίσης, θα πάρει χρόνο. Η ακριβής ημερομηνία για την εισαγωγή της ψηφιακής άδειας οδήγησης δεν έχει ακόμη οριστεί.

Το προηγούμενο πιλοτικό σχέδιο απέτυχε

Υπήρξε ήδη ένα πιλοτικό σχέδιο για μια ψηφιακή άδεια οδήγησης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρώην ομοσπονδιακό υπουργό Μεταφορών Andreas Scheuer (CSU).

Ωστόσο, το έργο απέτυχε – τα ζητήματα τεχνολογίας και ασφάλειας δεν μπόρεσαν να επιλυθούν. Οι υπεύθυνοι του έργου ONCE παίρνουν σαφείς αποστάσεις από αυτό. Ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση, λέει ο Werner.

Ψηφιακή ευκολίες στη Φύρτη

Η πόλη της Φύρτης θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης. Οι πολίτες μπορούν ήδη να διεκπεραιώνουν πολλές υποθέσεις ηλεκτρονικά χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο γραφείο.

Η διοίκηση της πόλης προσφέρει περισσότερες από 100 ηλεκτρονικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της ταξινόμησης οχημάτων και της αίτησης για άδεια στάθμευσης κατοίκου.

** Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα το ψηφιακό δίπλωμα και ταυτότητα, το λεγόμενο e-wallet, είναι σε ισχύ από την τρέχουσα χρονιά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης