RKI: Η εποχή της γρίπης επιστρέφει στη Γερμανία

Για δύο σεζόν, το κύμα γρίπης στη Γερμανία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απών – αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρθηκαν από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) υψηλότεροι από το συνηθισμένο αριθμοί κρουσμάτων.

Το κύμα γρίπης ξεκίνησε την εβδομάδα που έληξε στις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση για τις οξείες αναπνευστικές νόσους που δημοσίευσε το RKI το βράδυ της Τετάρτης.

Περισσότερα από 2.100 κρούσματα γρίπης έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα – και συνολικά περίπου 8.330 από την έναρξη της περιόδου τον Οκτώβριο.

Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αναφορών προήλθε από τη Βαυαρία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σύμφωνα με την έκθεση.

Αναφέρθηκαν επίσης συνολικά 13 κρούσματα με τουλάχιστον πέντε κρούσματα, τα περισσότερα από αυτά σε σχολεία και Κitas.

Ένα “κύμα γρίπης” λέγεται ότι έχει ξεκινήσει όταν ανιχνεύονται ιοί γρίπης σε κάθε πέμπτο δείγμα ασθενούς, έγραψε το RKI.

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, υποβλήθηκαν στο RKI σημαντικά περισσότερα περιστατικά γρίπης από ό,τι στις προ-πανδημικές εποχές περίπου αυτή την περίοδο”, συνεχίζει η έκθεση.

Αυτό πιθανώς οφείλεται, εν μέρει, στη σύσταση από την αρχή της πανδημίας ότι τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει επίσης να εξετάζονται για ιούς γρίπης, έγραψε το RKI.

Ασυνήθιστα πρώιμη έναρξη γρίπης στη Γερμανία

Σύμφωνα με το RKI, το ετήσιο κύμα γρίπης στα χρόνια πριν από τον κοροναϊό ξεκινούσε συνήθως τον Ιανουάριο και διαρκούσε τρεις έως τέσσερις μήνες.

Τις δύο τελευταίες εποχές, ωστόσο, η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον της είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην εξάπλωση των ιών της γρίπης: το χειμώνα του 2020 και του 2021 δεν υπήρξε κύμα γρίπης παγκοσμίως, όπως συνήθως συμβαίνει, ανέφερε το RKI.

Και μεταξύ 2021 και 2022, ούτε στη Γερμανία υπήρξε κύμα της συνήθους κλίμακας, με τα στοιχεία αναφοράς να αυξάνονται κάπως μόνο μετά τις διακοπές του Πάσχα και επομένως πολύ αργά σύμφωνα με τον ορισμό του RKI.

Το αν θα μπορούσε τώρα να υπάρξει ένα σοβαρό κύμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, έγραψε το RKI.

Ωστόσο, είναι “πιθανό” ο πληθυσμός να είναι ευάλωτος στους παθογόνους μικροοργανισμούς σε αυξημένο βαθμό ή σε αυξημένο ποσοστό του πληθυσμού, αναφέρει η ιστοσελίδα του RKI.

Ποιος είναι πιο πιθανό να κολλήσει γρίπη στη Γερμανία;

Οι ενήλικες συνήθως παθαίνουν γρίπη ούτως ή άλλως μόνο κάθε λίγα χρόνια, δήλωσε πρόσφατα στο DPA ο γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Carsten Watzl.

“Αυτό που στην καθομιλουμένη αναφέρεται ως γρίπη είναι συνήθως απλώς ένα κρυολόγημα”, εξήγησε ο Watzl. “Με τη γρίπη, μπορείτε να ξαπλώσετε για μια εβδομάδα”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πιθανό περισσότερα παιδιά μικρότερης ηλικίας από ό,τι συνήθως να μην έχουν ανοσολογική προστασία μετά τους δύο τελευταίους χειμώνες με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης της γρίπης – όταν είναι επίσης πιθανό να μην έχουν προλάβει τις πρώτες τους μολύνσεις από τη γρίπη.

Σε αυτή την ομάδα, ωστόσο, η ασθένεια δεν είναι συνήθως σοβαρή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το RKI, ο αριθμός των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας γρίπης εκτιμάται σε 5 έως 20% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε περίπου 4 έως 16 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία.

Με άλλα λόγια, δεν αρρωσταίνει κάθε μολυσμένο άτομο. “Ο αριθμός των θανάτων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά σε μεμονωμένα κύματα γρίπης, από μερικές εκατοντάδες έως περισσότερους από 25.000 κατά την περίοδο 2017/18”, σημειώνει το RKI.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης συνιστώνται στη Γερμανία μεταξύ άλλων σε άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες γυναίκες, χρονίως πάσχοντες, κατοίκους γηροκομείων και οίκων ευγηρίας και άτομα με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.