Σχέδια για τη μεταρρύθμιση του Riester στη Γερμανία

Newsroom

Αυστρία Vs Γερμανία: Που λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη;

Η μεταρρύθμιση της κρατικά επιδοτούμενης σύνταξης Riester προωθείται εδώ και πολύ καιρό. Τώρα μια επιτροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις. Η βασική ιδέα: οι συμβάσεις θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες και φθηνότερες…

Σήμερα υπάρχουν λίγο κάτω από 16 εκατομμύρια συμβάσεις Riester και ο αριθμός τους μειώνεται.

Το υψηλό κόστος έχει κάνει πολλά συμβόλαια να φαίνονται μη ελκυστικά ενόψει των χαμηλών επιτοκίων των τελευταίων ετών – παρά τις κρατικές επιδοτήσεις.

Οι νέοι όροι-πλαίσιο για τις επιδοτήσεις πρόκειται να το αλλάξουν αυτό, σύμφωνα με τις προτάσεις μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτές, στο μέλλον θα μπορούσαν να επιδοτηθούν σημαντικά περισσότερα προϊόντα από ό,τι μέχρι σήμερα, για παράδειγμα και επενδύσεις χωρίς εγγύηση για το 100% του καταβεβλημένου κεφαλαίου – τέτοιες εγγυήσεις καθιστούσαν μέχρι σήμερα ακριβά τα συμβόλαια Riester.

Σύνταξη Riester: Ομάδα εμπειρογνωμόνων επιθυμεί πιο ευέλικτες προσφορές

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης, των εργοδοτών, των συνδικάτων, των χρηματοπιστωτικών παρόχων και των προστατών των καταναλωτών τάσσεται υπέρ απλούστερων, πιο ευέλικτων και φθηνότερων προσφορών, σύμφωνα με την τελική έκθεση που δημοσιεύθηκε..

Στη συμφωνία συνασπισμού τους, τα κόμματα SPD, Πράσινοι και FDP που αποτελούν το “φως της δημοσιότητας” είχαν ανακοινώσει ότι επιθυμούν να “μεταρρυθμίσουν εκ βάθρων το ισχύον σύστημα ιδιωτικής πρόνοιας γήρατος”.

Για την προετοιμασία της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συγκρότησε την “ομάδα εστίασης για τις ιδιωτικές συντάξεις” στα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει συνεδριάσει έξι φορές από τις αρχές του έτους.

Οι συστάσεις της τελικής έκθεσης της ομάδας αναφέρουν ότι “οι νέοι, τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα και οι γονείς θα πρέπει να λάβουν ειδική υποστήριξη” για την κρατικά επιδοτούμενη ιδιωτική συνταξιοδότηση.

Οι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν “πιο κατανοητές μορφές επιδομάτων, ένα τυποποιημένο επίδομα τέκνων, μια μεταρρύθμιση του επιδόματος για τα άτομα που μόλις ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους και μια προσαρμογή του μέγιστου ποσού” για την έκπτωση των ειδικών δαπανών στις φορολογικές δηλώσεις.

Η πλειοψηφία της ομάδας τάχθηκε υπέρ της αναπλήρωσης των παραλειπόμενων αυξήσεων του μέγιστου ποσού ή της δυναμικής του.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν διαφορετικές προσφορές για διαφορετικούς τύπους κινδύνου, πρόσθεσαν.

Για τους ανθρώπους με υψηλό προσανατολισμό στην ασφάλεια, θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρονται προϊόντα με εγγυήσεις.

Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτό μειώνει τις πιθανότητες επιστροφής, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η αγορά προϊόντων χωρίς εγγυήσεις.

Προτείνεται η προώθηση των ιδιωτικών καταθέσεων πρόνοιας γήρατος

Προτείνεται επίσης να προωθηθούν οι ιδιωτικοί αποταμιευτικοί λογαριασμοί συνταξιοδότησης.

Ο όρος είναι ότι οι επενδυτές δεν μετατρέπουν τους τίτλους αυτών των καταθέσεων σε χρήματα μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Όλα τα προϊόντα που επιχορηγούνται από το κράτος θα πρέπει να παρουσιάζονται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα ώστε να μπορούν οι επενδυτές να τα συγκρίνουν.

Η μεταρρύθμιση της ιδιωτικής συνταξιοδοτικής πρόνοιας πρέπει τώρα να περάσει πρώτα από το υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να συζητηθεί στην Μπούντεσταγκ το επόμενο έτος και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ, τουλάχιστον εν μέρει, το 2025.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων πρέπει τώρα να υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο “εγκαίρως”.

Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι θέλει να ακολουθήσουν “γρήγορα και συγκεκριμένα νομοθετικά βήματα”.

Στόχος είναι να εκπονηθεί “πρόταση για τη θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ιδιωτικής πρόνοιας γήρατος” μαζί με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Ακόμη και πριν από αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ασχοληθεί με τις αλλαγές στην υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση – συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να επενδύονται δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε τίτλους, οι αποδόσεις θα εισρεύσουν στη συνέχεια στις συντάξεις από το τέλος της δεκαετίας του 2030 και έτσι θα σταθεροποιηθούν οι συνταξιοδοτικές εισφορές.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης