Το CSU προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στη Γερμανία

10 τρόποι για λιγότερα χρήματα από τα ψώνια σας στη Γερμανία

Τρεις μόλις μήνες πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία, το κόμμα CSU του κρατιδίου ζητά την κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα λαχανικά – εκτός από τη μείωση των φόρων στην ενέργεια και την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για τις γονικές κατοικίες.

Οι μεσαίοι και “όλοι οι κανονικά εργαζόμενοι” έχουν ιδιαίτερα ανάγκη από ελαφρύνσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του CSU Μάρκους Σέντερ σε κλειστή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών μελών του στο μοναστήρι Andechs της Άνω Βαυαρίας.

Το CSU, το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ζητά “μηδενικό ΦΠΑ” (γνωστό στα γερμανικά ως Mehrwertsteuer ή MwS) για όλα τα βασικά είδη διατροφής.

Ο φόρος θα καταργηθεί “όχι μόνο για τα λαχανικά, όχι μόνο για τα βιολογικά τρόφιμα, αλλά και για το κρέας, για τα ψάρια και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα”, δήλωσε ο Söder.

Με τον τρόπο αυτό, η Γερμανία θα ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως η Ισπανία – η οποία μείωσε τον ΦΠΑ από το 4% στο 0% τον Δεκέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του CSU, η πιθανή ελάφρυνση για ένα τετραμελές νοικοκυριό ανέρχεται σε περίπου 1.000 ευρώ ετησίως.

Ο Söder είχε αρχικά δώσει μια λανθασμένη εκτίμηση ύψους 8.000 έως 9.000 ευρώ.

“Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πρέπει να γίνουν και πάλι δυνατά”, δήλωσε ο Söder.

“Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται και να ρωτούν: “Μπορώ να αντέξω οικονομικά τα τρόφιμα αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα;”.

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, του ψωμιού και των δημητριακών συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλη τη Γερμανία, με ορισμένα προϊόντα να αυξάνονται κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό το μήνα.

Ο υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι) έχει προτείνει στο παρελθόν την αντιμετώπιση του προβλήματος με την κατάργηση του ΦΠΑ στα “υγιεινά τρόφιμα” – και όχι στα πάντα στο σούπερ μάρκετ.

Η πρόταση του Söder υπερβαίνει το πρόγραμμα του CSU για τις εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, το οποίο το κόμμα παρουσίασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο επικεφαλής του κόμματος CDU Φρέντριχ Μερτς χαρακτήρισε το αίτημα “άξιο λόγου”.

Αλλά το αγκαλιάζουν και άλλα κόμματα, όπως το κόμμα Die Linke (Αριστερά), το οποίο έχει την κύρια βάση των υποστηρικτών του στην ανατολική Γερμανία, μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών.

“Θα ήθελα να ελπίζω ότι αυτό θα φτάσει στη συνέχεια και στην πράξη και ότι οι άνθρωποι θα ανακουφιστούν”, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Linke Dietmar Bartsch στην εκπομπή “Frühstart” του RTL/ntv την Πέμπτη.

Ο Bartsch δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν υπήρχε μια πρωτοβουλία μετά τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου “και αυτό θα μπορούσε πραγματικά να γίνει πραγματικότητα”.

Ο Μερτς δήλωσε επίσης στην ίδια συνάντηση ότι τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα θα είναι “κλειδί” για την επίλυση ορισμένων οικονομικών ζητημάτων της Γερμανίας.

Άλλες προτεινόμενες περικοπές φόρων

Ο Σέντερ ζήτησε επίσης τη μείωση των φόρων στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Σέντερ, το κόστος για τη γερμανική κυβέρνηση θα ανέλθει σε περίπου 12 δισ. ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε “εφικτό”, χωρίς να διευκρινίσει στη συνάντηση πώς θα χρηματοδοτηθεί.

Επιπλέον, όσοι κληρονομούν το σπίτι των γονέων τους ή το λαμβάνουν ως δώρο δεν θα πρέπει να πληρώνουν φόρο στο μέλλον, σύμφωνα με το CSU και το CDU σε νέο έγγραφο θέσεων.

Επί του παρόντος, ο συντελεστής ανέρχεται σε ποσοστό έως και 30 τοις εκατό.

Εάν ο κληρονόμος δεν πουλήσει το σπίτι ή το διαμέρισμα εντός δέκα ετών, αλλά μετακομίσει ή το νοικιάσει ο ίδιος, δεν θα πρέπει να πληρώνει φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς.

“Η ιδιοκατοίκηση είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές παροχής φροντίδας για τα γηρατειά και δημιουργίας πλούτου”, αναφέρει το έγγραφο, το οποίο το CSU αποκαλεί “Ατζέντα σεβασμού”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης