Σοκ τιμών: Τα αυτοκίνητα γίνονται πιο ακριβά – Τι να κάνετε;

Newsroom

Γερμανία: Σοκ τιμών: Τα αυτοκίνητα γίνονται πιο ακριβά - Τι να κάνετε;

Έως και 55% αύξηση της τιμής των νέων αυτοκινήτων από το 2017: Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αξιολόγησης της ADAC σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε – να επισκευάσετε το παλιό σας αυτοκίνητο, να νοικιάσετε ένα ή να συνεχίσετε να ψάχνετε για ένα φθηνότερο μοντέλο;

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της ADAC, οι μέσες τιμές όλων των μοντέλων που προσφέρονται στη Γερμανία έχουν αυξηθεί από 46.490 ευρώ (2017) σε 59.972 ευρώ (Μάιος 2023).

Με αυτό το άλμα του 28%, οι τιμές των αυτοκινήτων αυξάνονται ταχύτερα από τον γενικό πληθωρισμό, αποδεικνύοντας μάλιστα ότι αποτελούν “μοχλό πληθωρισμού” σύμφωνα με την ADAC.

Οι λόγοι: Εκτός από τις δυσκολίες στην προμήθεια, τις ελλείψεις ημιαγωγών και τις αυξημένες τιμές αγοράς ως κινητήριες δυνάμεις των τιμών, η ADAC βλέπει επίσης μια αλλαγή στην πολιτική μοντέλων των κατασκευαστών. Επικεντρώνονται σε κερδοφόρες, υψηλότερης τιμής παραλλαγές.

Οι πελάτες που θα ήταν ικανοποιημένοι με λιγότερα αυτοκίνητα δεν θα βρίσκουν πλέον προσφορές. Το όριο τιμών για την κατώτερη μεσαία τάξη έχει αυξηθεί από 20.000 σε 30.000 ευρώ.

Πάρτε για παράδειγμα το VW Golf: το φθηνότερο σήμερα κοστίζει 31.145 ευρώ, το 2021 θα εξακολουθεί να κοστίζει 20.700 ευρώ με 40 ίππους λιγότερους.

Επικριτές όπως ο ερευνητής της μεσαίας τάξης καθηγητής Eberhard Hamer διαγιγνώσκουν ακόμη και μια τάση προς την τεχνολογική και οικονομική πρόληψη της οδήγησης και μιλούν για έμμεσες παρεμβάσεις που μοιάζουν με απαλλοτριώσεις για τον μέσο πολίτη.

Ποιες επιλογές εξοικονόμησης έχουν ακόμη οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές υπό αυτές τις συνθήκες της αγοράς;

Σε κάθε περίπτωση, η απλή παραίτηση από το νέο αυτοκίνητο δεν αποτελεί επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους: σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική έκθεση της DAT, το 80% περιγράφει το όχημά του ως “απαραίτητο” για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Υπάρχουν τέσσερις πιθανές στρατηγικές για αυτή την ομάδα.

1. Επισκευή αντί για αγορά στη Γερμανία

Το 46 τοις εκατό των επιβατικών αυτοκινήτων στη Βαυαρία είναι ηλικίας άνω των εννέα ετών. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από τους ιδιοκτήτες δεν θέλουν να αγοράσουν ένα νέο.

Ο κύριος λόγος είναι οι υψηλές τιμές. Η μόνη επιλογή είναι η επισκευή. Το εμπόριο ανταλλακτικών ανθεί. Η επισκευή θεωρείται βιώσιμη.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αγορά για την ανακατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων σύμφωνα με τα εργοστασιακά πρότυπα με εγγύηση (“ανακατασκευή”).

Οι έμποροι και οι διαδικτυακές πλατφόρμες προσφέρουν πλέον μια καλά λειτουργούσα υποδομή διανομής. Ένας τρίτος δρόμος ανάμεσα στα ακριβά γνήσια ανταλλακτικά και τα αμφίβολα προϊόντα τρίτων.

Ένα ταξίδι στα σύνορα με τη γειτονική χώρα της Βαυαρίας, την Τσεχική Δημοκρατία, μπορεί επίσης να αποτελέσει συμβουλή για εξοικονόμηση χρημάτων.

Εκεί, μια ώρα μηχανικού κοστίζει περίπου 30 ευρώ, δηλαδή περίπου 90 ευρώ λιγότερα από ό,τι στη Γερμανία.

Τα εργαστήρια των φυλακών είναι μια άγνωστη εναλλακτική λύση για τα ταξίδια στο εξωτερικό. Οι φυλακές της Νυρεμβέργης, για παράδειγμα, δέχονται και ιδιωτικά οχήματα για επισκευή.

Η αναμονή είναι επίσης μια εικασία για μελλοντικές φτηνές προσφορές. Η VW, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με κόστος κάτω από 25.000 ευρώ.

Η Audi βγάζει το δημοφιλές Α1 από τη γκάμα της, αλλά σχεδιάζει ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο εισόδου στο μέγεθος του σημερινού Α3.

Θα είναι συναρπαστικό να δούμε αν οι Κινέζοι ανταγωνιστές θα θελήσουν να καλύψουν το αυξανόμενο κενό στην αγορά χαμηλών τιμών.

2 Επικεντρωθείτε σε μάρκες με στρατηγική χαμηλού κόστους

Η ADAC προσδιορίζει τακτικά τη σχέση τιμής-απόδοσης για όλες τις μάρκες, καθιστώντας τα αποτελέσματα του Autotest και το κόστος των αυτοκινήτων συγκρίσιμα σε σταθμισμένη βάση.

Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε: Τα οικονομικά μοντέλα είναι συνήθως μικρά, έχουν ενσωματωμένα μόνο τα απολύτως απαραίτητα και προσφέρουν λιγότερη ποιότητα υλικών.

Οι ασιατικοί κατασκευαστές έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές τους, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μικρά και πολύ μικρά αυτοκίνητα.

Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό: Οι δοκιμές αυτοκινήτων αποκαλύπτουν αδυναμίες στις επιδόσεις του κινητήρα και στα πρότυπα ασφαλείας.

Ένα καλό παράδειγμα είναι το Dacia Sandero, το οποίο είναι το φθηνότερο νέο αυτοκίνητο στη Γερμανία και ξεκινά από 11.300 ευρώ.

Οι κριτικές είναι σταθερά καλές και ο κατασκευαστής βελτιώνει συνεχώς τις παραλλαγές του μοντέλου. Στη σημαντική δοκιμή πρόσκρουσης EuroNCap, ωστόσο, η Dacia έλαβε μόνο 2 από τα 5 πιθανά αστέρια.

3 Μακροχρόνια ενοικίαση αντί για αγορά

Οι παραδοσιακές εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν αποκτήσει ανταγωνισμό.

Οι λεγόμενες συνδρομές αυτοκινήτων διαφημίζουν μικρότερες διάρκειες, κανένα πρόσθετο κόστος, λίγη γραφειοκρατία και οι ανησυχίες για την αξία μεταπώλησης δεν αποτελούν θέμα.

Όσοι επιλέγουν μια συνδρομή αυτοκινήτου παραγγέλνουν το όχημα που επιθυμούν, το παραλαμβάνουν σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, καθορίζουν την αναμενόμενη χιλιομετρική τους απόσταση και πληρώνουν το μηνιαίο τους ενοίκιο από εκεί και πέρα.

Έξοδα όπως η ασφάλιση, η συντήρηση ή οι επισκευές περιλαμβάνονται ήδη.

Υπάρχουν συνδρομές αυτοκινήτων για διαφορετικούς τύπους και μεγέθη οχημάτων. Ακόμη και οι τιμές είναι -σε κάποιο βαθμό- ανταγωνιστικές.

Οι μηνιαίες δόσεις κυμαίνονται από λίγο κάτω από 400 ευρώ έως πάνω από 1.000 ευρώ, από μικρομεσαία αυτοκίνητα έως SUV.

Εκτός από νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η FINN ή η MeinAuto.de, ως πάροχοι λειτουργούν επίσης ορισμένοι κατασκευαστές (π.χ. Audi, Kia), εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων (π.χ. Europcar, Sixt) και ασφαλιστές αυτοκινήτων (π.χ. HUK Coburg).

Για την καλύτερη αξιολόγηση της κερδοφορίας αυτών των προσφορών, το ιδιωτικό Ινστιτούτο Έρευνας CAR υπολογίζει τον συντελεστή συνδρομής CAR.

Με αυτόν τον βασικό δείκτη, οι μηνιαίες ενοικιάσεις μπορούν να συγκριθούν με το κόστος αγοράς με μετρητά και το κόστος χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Συντελεστές συνδρομής έως και 1,6 τοις εκατό θεωρούνται ελκυστικοί.

Η ADAC συνέταξε έναν κατάλογο για τους καταναλωτές σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όταν εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συνδρομής.

4. Αγοράστε οχήματα ιδιαίτερα υψηλής αξίας

Οι αποδόσεις της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν είναι συνήθως φτηνές, αλλά αποτελούν καλή σχέση ποιότητας-τιμής, αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα για οχήματα υψηλής ποιότητας.

Ωστόσο, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν επίσης αυξηθεί πάρα πολύ πρόσφατα: σύμφωνα με την Deutsche Automobil Treuhand DAT, κατά 51% τα τελευταία τρία χρόνια.

Αντίστοιχα, οι υπολειμματικές αξίες των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Για παράδειγμα, η υπολειμματική αξία των μικρών entry-level αυτοκινήτων έχει αυξηθεί από 56 έως 67 τοις εκατό από το 2016, σύμφωνα με την DAT.

Η αναζήτηση ιδιαίτερα πολύτιμων οχημάτων μπορεί επίσης να αξίζει τον κόπο.

Το 2022, το Mercedes van V300d long ήταν στην κορυφή με 68,36% διατήρηση της αξίας, ακολουθούμενο από το μικρό αυτοκίνητο Dacia Sandero Tce 90 Comfort με 66,45% και το SUV Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4×4 με 65,36%, σύμφωνα με κατάταξη στην αρχική σελίδα της Allianz Insurance.

Συμπέρασμα: Ακριβά είναι η τάση, σχεδόν καθόλου φθηνές προσφορές, αναζητείται η σχέση ποιότητας-τιμής

Η αναζήτηση ενός φθηνού νέου αυτοκινήτου γίνεται όλο και πιο επίπονη και απαιτεί (ακόμη) περισσότερη έρευνα αγοράς από ό,τι στο παρελθόν.

Η επισκευή και το Leasing αυτοκινήτων μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές λύσεις για τις οποίες υπάρχει μια αυξανόμενη αγορά.

Σε αυτή την κατάσταση, η πολιτική πληροφόρησης για τις τιμές ορισμένων κατασκευαστών είναι άξια κριτικής από την πλευρά του πελάτη.

Αντί για σαφείς, συνοπτικούς τιμοκαταλόγους, οι καταναλωτές λαμβάνουν μια αυξανόμενη ποικιλία μοντέλων και διαμορφωτών που τελικά εκτοξεύουν κάποια τιμή που είναι δύσκολο να συγκριθεί.

“Η διαφάνεια φαίνεται διαφορετική”, είναι η ετυμηγορία της ADAC.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης