Politico: Ο Σολτς σε ρόλο νεκροθάφτη του κυβερνητικού συνασπισμού

Newsroom

Updated on:

Όλαφ Σολτς υποψήφιος με το SPD

«Ο Σολτς έμοιαζε περισσότερο με νεκροθάφτη παρά με καγκελάριο της Γερμανίας», γράφει το Politico επικρίνοντας τους χειρισμούς του και τη διακυβέρνησή του.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια ακόμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το Politico γράφει μεταξύ άλλων ότι ούτε ο ίδιος ο Σολτς δεν έχαψε αυτό που μόλις είχε πει: «Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πορεία φέτος και πέρυσι».

Και συνεχίζει: «Σαν να ήθελε να το αναγνωρίσει, ο καγκελάριος είχε μια σκοτεινή έκφραση καθώς εκφωνούσε στις κάμερες τη μονότονη έκκλησή του «γιατί δεν μπορούμε να τα βρούμε όλοι μαζί».

«Θα ήταν καλό αν όλοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις επικοινωνιακές στρατηγικές τους για να συμβάλουν, κατέληξε, κάπως άψυχος».

Και συνεχίζει ακόμη πιο καυστικά το Politico: «Στεκόμενος το σούρουπο με ένα σκούρο αδιάβροχο δίπλα σε μια αιωνόβια φλαμουριά, ο Σολτς έμοιαζε περισσότερο με νεκροθάφτη παρά με καγκελάριο της Γερμανίας.

Ήταν μια εύστοχη επιλογή ενδυμασίας: ο Σολτς μπορεί να έχει άλλα δύο χρόνια στην εξουσία, αλλά για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς η κυβέρνησή του είναι νεκρή, η φιλόδοξη ατζέντα της έχει καταρρεύσει».

Τα προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο

Και συνεχίζει λέγοντας ότι δεν θα ήταν εύκολο να συμπορευτούν τα κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού στη Γερμανία και να υπάρχει σύμπνοια για τις προτεραιότήτές τους, ιδίως από τη στιγμή που ο μικρότερος από τους τρεις κυβερνητικοί εταίροι, οι φιλελεύθεροι συντηρητικοί, Ελεύθεροι Δημοκράτες, έχουν ελάχιστα κοινά με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς ή τους Πράσινους.

«Παρόλα αυτά, λίγοι περίμεναν ότι οι ρωγμές θα εμφανίζονταν τόσο γρήγορα και θα ήταν τόσο βαθιές.

Οι εταίροι, ιδίως το FDP και οι Πράσινοι, έχουν έρθει σε σύγκρουση για τα πάντα, από το μέλλον της μηχανής εσωτερικής καύσης μέχρι την οικονομική πολιτική, τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας – και αυτά είναι μόνο κάποια από τα οποία διαφωνούν.

Ακόμα και εκεί που τα κόμματα κατάφεραν να βρουν έναν συμβιβασμό, όπως η συμφωνία αυτής της εβδομάδας για την αύξηση των δαπανών για την παιδική πρόνοια, ανακύπτουν προβλήματα.

Για παράδειγμα, ο Πράσινος υπουργός που προώθησε τη μεταρρύθμιση της παιδικής πρόνοιας ζητούσε αρχικά προϋπολογισμό 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατέληξε με μια υπόσχεση μόλις 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και χρειάστηκε να να απειλήσει με ένα άλλο ν/σ για την τόνωση της οικονομίας – για να πάρει αυτά τα χρήματα.

Ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους τα κόμματα έχουν βρει κοινό στόχο είναι η νομιμοποίηση της κάνναβης».

Και εξηγεί στη συνέχεια το Politico τι συμβαίνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία:

«Αν και κάποιος βαθμός σύγκρουσης είναι αναπόφευκτος σε κάθε κυβερνητικό συνασπισμό, οι εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση Σολτς έχουν συχνά γίνει καυστικές, με τα στρατόπεδα να ανταλλάσσουν δημόσια προσβολές και να κατηγορούν το ένα το άλλο ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια μιας πικρής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του FDP και ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ επέστρεψαν στην επικοινωνία μέσω επιστολών και απευθύνονταν ο ένας στον άλλον επίσημα, αντί με το μικρό τους όνομα.

Ο Σολτς έμεινε να είναι διαιτητής, ένα έργο στο οποίο έχει αποτύχει ως επί το πλείστον.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας “καλοκαιρινής συνέντευξής” του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση στα μέσα Αυγούστου, ο Σολτς εξέφρασε τη βεβαιότητα τέτοια περιστατικά εντός της συμμαχίας είχαν τελειώσει.

Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν εν μέσω της αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο για την παιδική πρόνοια […].

Στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου αυτής της εβδομάδας, ο Λίντνερ προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ζητήματα σχέσεων εντός του κυβερνητικού σχηματισμού.

«Δημιουργεί θόρυβο, αλλά παράγει και αποτελέσματα», σχολίασε, ωστόσο οι Γερμανοί φαίνεται να διαφωνούν.

Βυθίζεται η δημοτικότητα του Σολτς

Σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς είναι δυσαρεστημένοι με τον συνασπισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Παρόμοιο ποσοστό δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Σολτς για την επίλυση των πιο επειγόντων προβλημάτων της Γερμανίας.

Με δημοτικότητα μόλις 26%, ο Σολτς έχει γίνει το λιγότερο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησής του.

Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις πιθανότητες επανεκλογής του ίδιου ή της κυβέρνησής του το 2025.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και την οικονομία της Γερμανίας να παραπαίει -πέραν του πολέμου στην Ουκρανία και την αυξανόμενη ανησυχία της κοινής γνώμης για την αύξηση της μετανάστευσης- η δουλειά του Σολτς δεν πρόκειται να γίνει ευκολότερη τα επόμενα δύο χρόνια».

Το Politico καταλήγει λέγοντας ότι η διαρκής άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, που βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση, θα στρέψει τα κυβερνητικά κόμματα σε φλερτ με το πιο συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος.

«Έχοντας σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που τον έφερε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα φτιάξει την πιο προοδευτική κυβέρνηση της Γερμανίας, ο Σολτς φαίνεται να βρίσκεται σε αμηχανία σχετικά με το πώς θα την κρατήσει ζωντανή», σχολίαζει το Politico.

«Πριν από δύο χρόνια, πολλοί αμφέβαλλαν ότι ο Σολτς, τότε ήπιος υπουργός Οικονομικών της Άνγκελα Μέρκελ, είχε αυτό που χρειαζόταν για να κληρονομήσει τον μανδύα της και να ηγηθεί της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης.

Από ό,τι φαίνεται, είχαν δίκιο», καταλήγει καυστικά το Politico.

Πηγή: iefimerida

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης