Επιλέξτε το σωστό σχολείο εκμάθησης γερμανικής γλώσσας

Επιλέξτε το σωστό σχολείο εκμάθησης γερμανικής γλώσσας: Από το Ινστιτούτο Goethe μέχρι τους δασκάλους μέσω διαδικτύου, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να μάθετε Γερμανικά.

Σας εξηγούμε πώς να περιηγηθείτε σε όλους τους διαφορετικούς τύπους σχολείων ξένων γλωσσών και να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Αν ελπίζετε να αναβαθμίσετε τα Γερμανικά σας ή ακόμη και να ξεκινάτε να τα μαθαίνετε για πρώτη φορά, ίσως αναρωτιέστε από πού ακριβώς να ξεκινήσετε.

Είτε πρόκειται για τις αμέτρητες εφαρμογές εκμάθησης γλωσσών είτε για ειδικά σχολεία που επιδοτούνται από τη γερμανική κυβέρνηση, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός επιλογών για να μάθετε τη γλώσσα. Πώς όμως θα αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη για εσάς;

Ακολουθούν μερικοί από τους διαφορετικούς τύπους σχολείων ξένων γλωσσών που μπορεί να συναντήσετε στη Γερμανία και τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το καθένα από αυτά.

Ιδιωτικοί δάσκαλοι για την γερμανική γλώσσα

Οι ιδιωτικοί δάσκαλοι ξένων γλωσσών είναι αυτοαπασχολούμενοι που προσφέρουν μαθήματα σε μεμονωμένα άτομα ή μικρές ομάδες. Συχνά πρόκειται για ομιλητές της γερμανικής γλώσσας, οι οποίοι διαθέτουν προσόντα και εμπειρία στη διδασκαλία ξένων γλωσσών.

Σε αντίθεση με τα κανονικά μαθήματα γλώσσας, η συνεργασία με έναν ιδιωτικό καθηγητή είναι συνήθως πολύ πιο ευέλικτη και βασίζεται στους στόχους και τις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή.

Για παράδειγμα, αν μαθαίνετε για τις εξετάσεις του Β1 για την υπηκοότητα και απλά θέλετε να ξέρετε αν μπορείτε να τις περάσετε, ένας ιδιωτικός δάσκαλος μπορεί να σας βοηθήσει με την προετοιμασία σας για τις εξετάσεις.

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε έναν δάσκαλο που θα σας βοηθήσει να μάθετε Γερμανικά, τόσο διαδικτυακά όσο και προσωπικά.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Italki και το Verbling είναι μερικά παραδείγματα για να αναζητήσετε έναν δάσκαλο Γερμανικών στο διαδίκτυο, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε καταχωρίσεις σε ιστότοπους όπως το Craigslist ή το Ebay Kleinanzeigen, καθώς και σε τοπικές ομάδες στο Facebook.

Σε γενικές γραμμές, η κατ’ ιδίαν διδασκαλία είναι αρκετά πιο ακριβή από ένα ομαδικό μάθημα, με τους περισσότερους δασκάλους να κοστίζουν μεταξύ 30 και 55 ευρώ ανά ώρα. Όμως, ο μεγάλος ανταγωνισμός στο διαδίκτυο έχει ως αποτέλεσμα να μπορείτε ακόμα να βρείτε καλές προσφορές, αν τις αναζητήσετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πλατφόρμες όπως το Italki για να αναζητήσετε κάποιον που δεν είναι μεν εξειδικευμένος δάσκαλος, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει με τα Γερμανικά σας. Αυτό τείνει να είναι μια πιο προσιτή επιλογή από τη συνεργασία με έναν επαγγελματία.

Ιδιωτικές σχολές ξένων γλωσσών στη Γερμανία

Τα ιδιωτικά φροντιστήρια ξένων γλωσσών είναι ίσως μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους ξένους που θέλουν να μάθουν Γερμανικά – και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό.

Ειδικά σε διεθνή κέντρα όπως το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη, οι ξένοι έχουν πολλές επιλογές. Αυτά τα σχολεία προσφέρουν συνήθως μια σειρά μαθημάτων από εντατικά (ταχύρρυθμα) μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας αλλά και βραδινά μαθήματα, καθώς και εξειδικευμένα μαθήματα όπως προετοιμασία για εξετάσεις, μαθήματα ένταξης και επαγγελματικά Γερμανικά.

Οι περισσότερες σχολές ξένων γλωσσών διεξάγουν τα μαθήματά τους σε σχετικά μικρές ομάδες των 5-10 ατόμων, γεγονός που διευκολύνει τη γνωριμία με τους συμμαθητές σας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε εκεί ιδιώτες καθηγητές που μπορούν να προσφέρουν ατομικά μαθήματα, αν και αυτά θα είναι προφανώς πιο ακριβά. Ανάλογα με το πού μένετε και ποια σχολή επιλέγετε, ένα εντατικό ομαδικό μάθημα τεσσάρων εβδομάδων σε ιδιωτική σχολή θα σας κοστίσει γενικά μεταξύ 300 και 600 ευρώ.

Ινστιτούτο Goethe στη Γερμανία

Το Ινστιτούτο Goethe, που πήρε το όνομά του από τον πιο διάσημο συγγραφέα και στοχαστή της Γερμανίας, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο την προώθηση της γερμανικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Όπως και τα ιδιωτικά σχολεία ξένων γλωσσών, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών μαθημάτων μεταξύ των επιπέδων Α1 και C2, καθώς και Γερμανικά για επιχειρήσεις και προετοιμασία για εξετάσεις.

Μετά την πανδημία, το ινστιτούτο διεξάγει πολλά μαθήματα μέσω διαδικτύου, καθώς και στα γραφεία του σε μέρη όπως η Δρέσδη, το Φράιμπουργκ και το Βερολίνο.

Αν και τα μαθήματά τους τείνουν να είναι συγκριτικά ακριβά, η φοίτηση εκεί μπορεί να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις εκμάθησης γλωσσών στις εγκαταστάσεις τους και προσφέρει επίσης ένα πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα για τους μαθητές που επισκέπτονται το σχολείο από το εξωτερικό.

Ένα εντατικό μάθημα τριών εβδομάδων στο ινστιτούτο κοστίζει περίπου 850 ευρώ, ενώ τα δια ζώσης απογευματινά μαθήματα και τα μαθήματα Σαββατοκύριακου κοστίζουν περίπου 750 ευρώ.

Volkshochschule στη Γερμανία

Τα Volkshochschulen (VHS) της Γερμανίας είναι ουσιαστικά κοινοτικά κολέγια που προσφέρουν επιδοτούμενα μαθήματα για ενήλικες.

Τα περισσότερα από αυτά ιδρύθηκαν αμέσως μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 για να καταστήσουν τη μάθηση πιο προσιτή στο γενικό πληθυσμό, και ευτυχώς εξακολουθούν να ευδοκιμούν μέχρι σήμερα.

Είτε πρόκειται για ιαπωνική μαγειρική είτε για βασικές δεξιότητες πληροφορικής, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε κάποιο μάθημα στο Volkshochschule – και, ναι, διδάσκουν και Γερμανικά.

Αν ζείτε σε οποιαδήποτε σχετικά μεγάλη πόλη, μπορείτε να βρείτε μαθήματα Γερμανικών και μαθήματα ένταξης στο πλησιέστερο Volkshochschule σε τιμές ευκαιρίας.

Συνήθως αυτά απευθύνονται σε εργαζόμενους ενήλικες, οπότε τα μαθήματα τείνουν να πραγματοποιούνται τουλάχιστον ένα ή δύο βράδια την εβδομάδα.

Τα μεγέθη των τάξεων τείνουν να είναι λίγο μεγαλύτερα από ό,τι στα ιδιωτικά σχολεία ξένων γλωσσών, αλλά αυτό μερικές φορές αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι πολλοί μαθητές απλώς δεν προσέρχονται.

Επίσης, είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι τα μαθήματα για τα υψηλότερα επίπεδα (C1/C2) τείνουν να έχουν λιγότερους μαθητές από τα χαμηλότερα (A1/A2).

Για να ολοκληρώσετε ένα πλήρες γλωσσικό επίπεδο σε ένα Volkshochschule (24 μαθήματα), μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε περίπου 200-250 ευρώ. Τα μικρότερα μαθήματα κοστίζουν περίπου 40-50 ευρώ.

Διαδικτυακά μαθήματα για γερμανικά

Μετά την πανδημία, πολλές σχολές ξένων γλωσσών έχουν αρχίσει να προσφέρουν τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως διδασκαλία. Υπάρχουν όμως και διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν ομαδικά μαθήματα με ελαφρώς λιγότερο δομημένο τρόπο.

Μερικά παραδείγματα αυτών είναι το Babbel Live, το οποίο συνδέεται με την ομώνυμη εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών, και η Lingoda – αν και νέες ξεφυτρώνουν συνεχώς.

Αυτά τείνουν να διαφέρουν από τα παραδοσιακά μαθήματα γλωσσών, επιτρέποντας στους μαθητές να επιλέγουν ποιες ενότητες θα παρακολουθήσουν και σε ποιες τάξεις θα συμμετάσχουν.

Συχνά λειτουργούν με ένα είδος συνδρομητικού μοντέλου, όπου πληρώνετε για ένα ορισμένο ποσό μονάδων μαθημάτων το μήνα και κλείνετε ένα μάθημα όποτε θέλετε.

Η Lingoda διεξάγει επίσης γλωσσικές προκλήσεις, γνωστές ως μαραθώνιοι, όπου μπορείτε να λάβετε τα μαθήματά σας δωρεάν ή με έκπτωση αν καταφέρετε να παρακολουθήσετε έναν ορισμένο αριθμό μαθημάτων ανά μήνα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Προσοχή, όμως, πρέπει να είστε ιδιαίτερα αφοσιωμένοι και οργανωμένοι για να πάρετε την έκπτωση.

Τα μεγέθη των τάξεων τείνουν να περιορίζονται σε 4-6 συμμετέχοντες, ανάλογα με την πλατφόρμα. Οι τιμές ποικίλλουν, αλλά μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε μεταξύ 50 και 90 ευρώ το μήνα για μια συνδρομή.

Ποιες άλλες επιλογές έχω για να μάθω Γερμανικά;

Φυσικά, οι παραπάνω επιλογές δεν αποτελούν έναν αποκλειστικό κατάλογο του τι υπάρχει. Αν είστε φοιτητής σε γερμανικό πανεπιστήμιο, μπορεί να υπάρχουν εκεί φθηνά μαθήματα, ενώ υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για αυτόνομη μάθηση.

Οι εφαρμογές μπορούν να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αποκτήσετε επιπλέον λεξιλόγιο ενώ βρίσκεστε εν κινήσει, αν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα κανονικό μάθημα γλώσσας.

Φυσικά δεν είναι κακό να συνδυάσετε επιλογές – για παράδειγμα, παρακολουθώντας ένα ομαδικό μάθημα και κλείνοντας μερικά ιδιαίτερα μαθήματα για να εδραιώσετε τις γνώσεις σας. Στην πραγματικότητα, αυτή μπορεί να είναι η τέλεια συνταγή για την επιτυχία σας.

Viel Glück! (Καλή τύχη/επιτυχία!)

Επιλέξτε το σωστό σχολείο εκμάθησης γερμανικής γλώσσας
Επιλέξτε το σωστό σχολείο εκμάθησης γερμανικής γλώσσας | Stadtratte

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.