10 γερμανικοί νόμοι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ξένοι!

10 γερμανικοί νόμοι που πρέπει να γνωρίζουν

10 γερμανικοί νόμοι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ξένοι: Οι Γερμανοί έχουν υψηλές προσδοκίες όσον αφορά την τήρηση των νόμων, αλλά δεν είναι όλοι γνωστοί στους μη γηγενείς (μετανάστες). Παραβιάζοντας κατά λάθος ορισμένους από τους παρακάτω νόμους μπορεί να βρεθείτε σε μεγάλους μπελάδες – ή να σας κοστίσει πολλά χρήματα.

1. Το να σηκώνετε το δεξί σας χέρι στη Γερμανία

Το να κάνετε τον ναζιστικό χαιρετισμό – γνωστός και ως der Hitlergruß στα γερμανικά – είναι παράνομο στη Γερμανία.

Η χειρονομία, η οποία συνίσταται στο τέντωμα του δεξιού χεριού διαγώνια προς τα πάνω με το επίπεδο του χεριού στο ύψος των ματιών, αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως και πέντε χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από αυτόν τον αυστηρό νόμο, οι οποίες περιλαμβάνουν την επίδειξη του χαιρετισμού για τους σκοπούς μιας καλλιτεχνικής παράστασης ή για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

2. Το να σκοτώνετε σφήκες στη Γερμανία

Όσο κι αν τις αντιπαθείτε, το να σκοτώνετε σφήκες είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία στη Γερμανία.

Και αυτό επειδή οι σφήκες προστατεύονται από τον ομοσπονδιακό νόμο για τη διατήρηση της φύσης, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 39 ότι απαγορεύεται “η ηθελημένη ενόχλησή τους ή ο τραυματισμός ή η θανάτωσή τους χωρίς εύλογη αιτία”.

Όποιος συλληφθεί να κάνει κακό σε ένα από τα έντομα αυτά, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ, ακόμη και για μια από τις πιο κοινές ποικιλίες σφηκών.

3. Το να καλύπτετε το πρόσωπό σας σε μια διαδήλωση

Εάν είστε πολιτικά ενεργό άτομο που του αρέσει να συμμετέχει σε διαδηλώσεις, αυτός είναι ένας σημαντικός κανόνας που πρέπει να γνωρίζετε.

Στη Γερμανία υπάρχει ένας νόμος που ονομάζεται Vermummungsverbot – απαγόρευση κάλυψης του προσώπου (full face) στις διαδηλώσεις.

Σκοπός του νόμου είναι να διασφαλιστεί ότι οι αρχές μπορούν να αναγνωρίζουν τα άτομα σε περίπτωση εγκληματικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

Πριν ρωτήσετε, υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα για τις μάσκες προσώπου που φοριούνται με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου Covid. Το βασικό είναι ότι ο χρήστης εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμος.

4. Το να κάνετε θορυβώδεις εργασίες στη Γερμανία την Κυριακή

Αν μόλις αγοράσατε μερικά ράφια και θέλετε να τα τοποθετήσετε πριν ξεκινήσει ξανά η εργάσιμη εβδομάδα, καλύτερα να περιμένετε μέχρι το επόμενο Σάββατο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αρχή της Sonntagsruhe (κυριακάτικη ανάπαυση) είναι τόσο σημαντική στη Γερμανία, που έχει καταγραφεί ακόμη και στο σύνταγμα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να τρυπάτε, να χτυπάτε, να κουρεύετε το γκαζόν ή να σκουπίζετε με θόρυβο τις Κυριακές.

Ο κανόνας εδώ προβλέπει ότι η λεγόμενη στάθμη θορύβου δωματίου δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ σε κλειστούς χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους. Όποιος διαταράσσει αυτή την ησυχία μπορεί να πληρώσει πρόστιμο το οποίο μπορεί να ανέλθει σε τριψήφιο ποσό.

Σε ακραίες καταστάσεις και σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις, ο διαταράκτης της ησυχίας μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε αποβολή από το σπίτι του από τον ιδιοκτήτη του ή την τοπική αρχή.

5. Το να προσβάλετε κάποιον όταν οδηγείτε στη Γερμανία

προσβάλετε κάποιον όταν οδηγείτε στη Γερμανία
Μην προσβάλετε όταν οδηγείτε στη Γερμανία | urbazon

Η προσβολή κάποιου κατά τη διάρκεια μιας οδικής αλληλεπίδρασης αποτελεί ποινικό αδίκημα και μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες του δρόμου σε πρόστιμα έως και 4.000 ευρώ.

Ο κατάλογος προστίμων προβλέπει το τι μπορούν να κοστίσουν ορισμένες προσβολές όταν ξεστομίζονται πίσω από το τιμόνι.

Για παράδειγμα, για επίδειξη μεσαίου δαχτύλου, οι δικαστές έχουν επιβάλει πρόστιμα μεταξύ 600 και 4.000 ευρώ. Το να αποκαλέσει κάποιος κάποιον dumme Kuh μπορεί να κοστίσει 300 ευρώ και ένα απλό Idiot 1500 ευρώ.

Προσοχή συνιστάται επίσης στην περίπτωση έμμεσων επιθέσεων, λέγοντας: “Θα ήθελα πολύ να σε αποκαλέσω μ***α αυτή τη στιγμή” επέφερε σε έναν οδηγό πρόστιμο ύψους 1.600 ευρώ.

6. Το να μιλάτε στον ενικό με έναν αστυνομικό στη Γερμανία

Αν δεν γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των τύπων “Sie” και “du” στα γερμανικά, τώρα είναι η ώρα να ενημερωθείτε.

Αν και η χρήση του τύπου “du” σε έναν Γερμανό αστυνομικό δεν απαγορεύεται άμεσα, μπορεί να εκληφθεί (και συχνά εκλαμβάνεται) ως προσβολή που συνιστά ποινικό αδίκημα βάσει του άρθρου 185 του γερμανικού ποινικού κώδικα.

7. Το να είστε απρόσεκτος ως πεζός στη Γερμανία

Το λεγόμενο als Fußgänger im Straßenverkehr unachtsam sein (να είστε απρόσεκτος ως πεζός στο δρόμο) στα γερμανικά, είναι αδίκημα στη Γερμανία που μπορεί να σας επιφέρει επιτόπου πρόστιμο 5 έως 10 ευρώ.

Οι νέοι οδηγοί μπορεί ακόμη και να παρατείνουν τη διετή δοκιμαστική τους περίοδο, αν συλληφθούν να διασχίζουν το δρόμο με κόκκινο φανάρι.

8. Το να ξεμείνετε από βενζίνη στον αυτοκινητόδρομο στη Γερμανία

από βενζίνη στον αυτοκινητόδρομο στη Γερμανία
Μην μείνετε από βενζίνη σε αυτοκινητόδρομο στη Γερμανία (Autobahn) | solarisimages

Αν οδηγείτε στη Γερμανία, βεβαιωθείτε ότι βγαίνετε στον αυτοκινητόδρομο με αρκετή βενζίνη.

Είναι παράνομο να σταματήσετε στον αυτοκινητόδρομο στη Γερμανία χωρίς εξαιρετικά σοβαρό λόγο και το να μην έχετε βάλει αρκετά καύσιμα στο αυτοκίνητό σας δεν είναι ένας από αυτούς.

Οι οδηγοί που σταματούν για τον λόγο αυτό στον αυτοκινητόδρομο για έως και 3 λεπτά αντιμετωπίζουν πρόστιμο 35 ευρώ και 70 ευρώ για περισσότερα από 3 λεπτά, καθώς και έναν πόντο στο δίπλωμά τους.

Φυσικά, εάν το σταθμευμένο αυτοκίνητό σας θέτει σε κίνδυνο την υπόλοιπη κυκλοφορία και οδηγεί σε ατύχημα, τα πρόστιμα μπορεί να γίνουν πολύ πιο ακριβά.

9. Το να πλένετε το αυτοκίνητό σας στη Γερμανία

Ανάλογα με το κρατίδιο, το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας μπροστά από το σπίτι σας μπορεί να σας επιφέρει ένα βαρύ πρόστιμο στη Γερμανία.

Ενώ δεν υπάρχει γενική απαγόρευση του πλυσίματος αυτοκινήτων σε ιδιωτική ιδιοκτησία, υπάρχει ο ομοσπονδιακός νόμος περί υδάτινων πόρων (Wasserhaushaltsgesetz), ο οποίος καθιστά τιμωρητέο αδίκημα τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων.

Τα κρατίδια έχουν επίσης τους δικούς τους κανονισμούς, οι οποίοι συχνά καθορίζουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πλύσιμο αυτοκινήτων σε ιδιωτική ιδιοκτησία.

Τα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά ως προς αυτό και επιβάλλουν πρόστιμα που ξεκινούν από περίπου 500 ευρώ.

10. Το να ηχογραφείτε κρυφά κάποιον στη Γερμανία

Σχεδόν κάθε κινητό τηλέφωνο διαθέτει πλέον λειτουργία εγγραφής φωνής και βίντεο. Αλλά αν κάνετε ηχογράφηση κάποιου στη Γερμανία χωρίς να το γνωρίζει, μπορεί να βρεθείτε σε μεγάλους μπελάδες, καθώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 201 του γερμανικού ποινικού κώδικα.

Η μη εξουσιοδοτημένη καταγραφή του προφορικού λόγου σε μη δημόσιες ομιλίες τιμωρείται ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των όσων λέγονται.

Ο νόμος εδώ είναι τόσο αυστηρός, ώστε ακόμη και οι γερμανικές αρχές δεν επιτρέπεται να κάνουν κρυφές ηχογραφήσεις ή καταγραφές εικόνας.

10 γερμανικοί νόμοι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ξένοι!
10 γερμανικοί νόμοι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ξένοι! | sharrocks

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης