Στα πρόθυρα νέων περιορισμών η Γερμανία

Τον κίνδυνο να καταρρεύσει το σύστημα υγείας επισημαίνει σε ανακοίνωση του το νεοσύστατο εικοσαμελές Συμβούλιο Ειδικών της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον επιβάλει σειρά από μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης.

Θα πρέπει κυρίως να επιβληθούν άμεσα αυστηρότεροι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις επαφές και να αυξηθούν «με όλα τα διαθέσιμα μέσα» οι ρυθμοί εμβολιασμού τις επόμενες ημέρες.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Περαιτέρω περιορισμούς στις επαφές, ακόμη και για εμβολιασμένους, αναμένεται ότι θα αποφασίσουν οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων μαζί με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βίστ, στην ημερησία διάταξη βρίσκονται εκτός αυτού η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού και ένα «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης», σε περίπτωση που η πανδημία πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Το σχέδιο προβλέπει μέτρα, που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας όπως ηλεκτροδότηση, ύδρευση, συλλογή απορριμμάτων, σύστημα υγείας.

Σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Βίστ, να συμβάλουν τόσο ο στρατός όσο και Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (Technisches Hilfswerk).

Την επιβολή ενός λοκντάουν σε ολόκληρη τη Γερμανία πριν από τα Χριστούγεννα, απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Το ζητούμενο είναι κατά τον υπουργό να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί και να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων.

Η δε Ένωση Γερμανικών Δήμων και Κοινοτήτων δεν αποκλείει, η εκθετική διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον να οδηγήσει στην επιβολή ενός γενικού λοκντάουν.

Ιδίως στην περίπτωση που ο αριθμός αρρώστων απασχολούμενων σε καίριες δημόσιες υπηρεσίες θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του κράτους.

Επειδή το μέτρο αυτό μπορεί να επιβληθεί, μόνο όταν κηρυχθεί επιδημιολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», οι δήμοι και κοινότητες ζητούν τη σύγκλιση της βουλής ως το τέλος του έτους.

Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης | DW

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.