Στρατιωτικές τιμές στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για τον Κάρολο

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Σταϊνμάιερ και η σύζυγός του υποδέχθηκαν τον Κάρολο και τη βασιλική σύζυγο Καμίλα

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έγινε σήμερα ο πρώτος αρχηγός κράτους, στον οποίο επιφυλάσσεται η απόδοση στρατιωτικών τιμών στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και όχι στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.

Στόχος της γερμανικής πλευράς ήταν να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει τόσο στις γερμανοβρετανικές σχέσεις όσο και στην επιλογή του βρετανού μονάρχη να πραγματοποιήσει στη Γερμανία την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό και μάλιστα πριν από την ενθρόνισή του.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και η σύζυγός του Έλκε Μπούντενμπέντερ υποδέχθηκαν τον Κάρολο και τη βασιλική σύζυγο Καμίλα στο σημαντικότερο ορόσημο του Βερολίνου, την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και την απόδοση στρατιωτικών τιμών, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν με το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο και αποτελείτο από Γερμανούς, αλλά και Βρετανούς οι οποίοι ζουν στη Γερμανία.

Πολίτες έσφιξαν το χέρι του μονάρχη, φωτογραφήθηκαν μαζί του και του προσέφεραν λουλούδια, σε μια προγραμματισμένη διακοπή από το αυστηρό πρωτόκολλο.

Αμέσως μετά, οι δύο αξιωματούχοι μετέβησαν στο Bellevue, όπου ο κ. Σταϊνμάιερ παρέθεσε δεξίωση για τον προσκεκλημένο του.

Στον χαιρετισμό του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος επέλεξε να αναφερθεί στην προστασία του κλίματος, θέμα στο οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο βασιλιάς. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να είμαστε ακόμη πιο γρήγοροι.

Τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και επαίνεσε τον Κάρολο Γ’ για τη συνεχή προσπάθειά του να αναδείξει το θέμα.

Αργότερα οι δύο ηγέτες θα λάβουν μέρος σε συνάντηση ειδικών με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση και Αειφορία», ενώ παράλληλα στο Βερολίνο βρίσκεται σε εξέλιξη ο «Διάλογος του Βερολίνου για την Ενεργειακή Μετάβαση».

Ο Γερμανός πρόεδρος περιέγραψε επίσης ως «καταπληκτική προσωπική χειρονομία και σημαντικό δείγμα για τις γερμανοβρετανικές σχέσεις» το γεγονός ότι ο βασιλιάς πραγματοποιεί στη Γερμανία την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχης.

Το αρχικό πρόγραμμα του βασιλικού οίκου προέβλεπε η πρώτη στάση να γίνει στο Παρίσι, τα σχέδια ωστόσο άλλαξαν λόγω των κινητοποιήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Σήμερα, έξι χρόνια μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας.

Από κοινού, ως φίλοι και εταίροι, κοιτάζουμε τώρα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μια ευθεία αναφορά στο Brexit.

Το βράδυ ο Γερμανός πρόεδρος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του βασιλιά και της συζύγου του, με προσκεκλημένους εν ενεργεία και πρώην πολιτειακούς και πολιτικούς αξιωματούχους, αλλά και καλλιτέχνες οι οποίοι συνδέονται με τη Βρετανία.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης