Γνωρίστε τα τυπικά γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα στη Γερμανία

Οι γυναίκες στη Γερμανία εξακολουθούν να κερδίζουν σημαντικά λιγότερα ανά ώρα από τους άνδρες. Αυτό προκύπτει από υπολογισμούς της γερμανικής ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας…

Μεταξύ άλλων, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται συχνότερα από τους άνδρες σε τομείς και επαγγέλματα που αμείβονται λιγότερο καλά.

Στις 27 Απριλίου πραγματοποιείται και πάλι η “Ημέρα των Κοριτσιών” σε όλη τη Γερμανία.

Οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να πάρουν μια γεύση από κλάδους στους οποίους μέχρι σήμερα υποεκπροσωπούνται.

Αλλά ποια επαγγέλματα είναι τυπικά γυναικεία και ποια τυπικά ανδρικά;

Γεωργία και αλιεία στη Γερμανία

Η γεωργία είναι μάλλον ένα από τα τυπικά ανδρικά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2022 μόνο το 21,6 % του συνόλου των εργαζομένων στη γεωργία και την αλιεία ήταν γυναίκες.

Φαίνεται όμως να υπάρχει μια αλλαγή, έστω και αργή.

Ενώ πριν από 10 χρόνια μόνο το 12 τοις εκατό του συνόλου των εκπαιδευομένων στη γεωργία ήταν γυναίκες, το 2021 το ποσοστό ήταν ήδη 22 τοις εκατό.

Χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανημάτων στη Γερμανία

Οι χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανημάτων προετοιμάζουν τις διαδικασίες εργασίας στον εξοπλισμό ή ελέγχουν τις λειτουργίες των μηχανημάτων, για παράδειγμα.

Αυτά τα καθήκοντα εκτελούνται επίσης ως επί το πλείστον από άνδρες στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 83,7 τοις εκατό όλων των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα ήταν άνδρες το 2021.

Οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών στη Γερμανία

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών στη Γερμανία.

Έτσι, το 2021, μόνο το 5,6 τοις εκατό του συνόλου των οδηγών οχημάτων και μεταφορικών μέσων ήταν γυναίκες.

Επαγγέλματα MINT στη Γερμανία

MINT σημαίνει μαθηματικά, τεχνολογία πληροφοριών, φυσικές επιστήμες καθώς και τεχνολογία και περιλαμβάνει μια ποικιλία επαγγελμάτων που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία λόγω της αυξανόμενης ψηφιοποίησης και των αλλαγών στην κοινωνία.

Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, γυναίκες προγραμματιστές λογισμικού, τεχνικοί για διάφορες συσκευές, αλλά και γυναίκες τεχνικοί εργαστηρίων χημείας ή βιολογίας.

Το 2017, μόνο το 17% περίπου του συνόλου των εργαζομένων σε αυτή την επαγγελματική ομάδα ήταν γυναίκες.

Οικοδόμοι και τεχνίτες στη Γερμανία

Οι άνδρες κυριαρχούν επίσης στους ειδικευμένους τεχνίτες. Μόνο περίπου ένας στους δέκα εργαζόμενους σε βιοτεχνικά επαγγέλματα είναι γυναίκα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραστική στον τομέα των κτιριακών κατασκευών και των πολιτικών μηχανικών.

Με ποσοστό 1,5%, αυτή είναι η επαγγελματική ομάδα με το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών από όλες, δείχνει η υπηρεσία πληροφοριών του Ινστιτούτου της γερμανικής οικονομίας.

Κομμώτρια στη Γερμανία

Οι γυναίκες εκπροσωπούνται έντονα στον τομέα της κομμωτικής και των καλλυντικών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των εργαζομένων εδώ είναι γυναίκες.

Ωστόσο, παρόμοια με τη γεωργία, παρατηρείται και εδώ μια αλλαγή.

Το μερίδιο των ανδρών στις συμβάσεις κατάρτισης στον κλάδο της κομμωτικής αυξήθηκε από 11% το 2011 σε 33% το 2021.

Επαγγέλματα υγείας στη Γερμανία

Οι ιατρικοί και οδοντιατρικοί βοηθοί ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών επαγγελμάτων κατάρτισης μεταξύ των γυναικών το 2021.

Δεν είναι περίεργο, διότι ο τομέας της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών είναι ο οικονομικός τομέας στον οποίο απασχολούνται οι περισσότερες γυναίκες, εξηγεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης.

Νηπιαγωγός ή δασκάλα στη Γερμανία

Η πλειονότητα των γυναικών στη Γερμανία εργάζεται στον κοινωνικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τα επαγγέλματα της παιδαγωγού ή της δασκάλας.

Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία του διδακτικού προσωπικού σε όλους τους τύπους σχολείων.

Επαγγέλματα γραφείου στη Γερμανία

Πολλές γυναίκες εργάζονται επίσης ως υπάλληλοι γραφείου, εμπορικοί υπάλληλοι ή διοικητικοί. Το 66,3% του συνόλου των εργαζομένων σε αυτά τα επαγγέλματα είναι γυναίκες.

Έτσι, αν και ένα μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων είναι γυναίκες, το χάσμα μεταξύ των φύλων δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στις επαγγελματικές ομάδες που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα.

Επαγγέλματα καθαρισμού στη Γερμανία

Τα επαγγέλματα στον τομέα της καθαριότητας συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των επαγγελμάτων με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης δείχνουν ότι το 74,6% του συνόλου των εργαζομένων ήταν γυναίκες το 2021.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης