Το Deutschlandticket έρχεται: Αξίζει να το αγοράσετε;

Με 49 ευρώ το μήνα, μπορείτε να ταξιδέψετε σε όλη τη Γερμανία με λεωφορείο, περιφερειακό και προαστιακό σιδηρόδρομο: Το Deutschlandticket θα το κάνει εφικτό από τον Μάιο – αλλά η προσφορά δεν έχει νόημα για όλους.

Για τους εκδρομείς και τους μετακινούμενους, το εισιτήριο των 9 ευρώ ήταν μια μεγάλη οικονομική ανακούφιση το περασμένο καλοκαίρι.

Τον Μάιο θα ξεκινήσει η κυκλοφορία του διαδόχου του, του Deutschlandticket – σχεδιασμένο για να είναι μόνιμο, προοριζόμενο ως συνδρομή για εκατομμύρια ανθρώπους, αρχικά για 49 ευρώ το μήνα.

Και εδώ, μια ενιαία τιμή ισχύει για όλες τις διαδρομές με λεωφορεία και τρένα στις τοπικές και περιφερειακές συγκοινωνίες σε όλη τη Γερμανία.

Μένει να δούμε πόσοι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν τη νέα μηνιαία κάρτα για να ταξιδέψουν με λεωφορείο και τρένο αντί για αυτοκίνητο.

Τακτικοί πελάτες των δημόσιων μεταφορών της Γερμανίας

Για πολλούς μετακινούμενους που βασίζονται ήδη στα λεωφορεία και τα τρένα, το Deutschlandticket είναι πιθανό να είναι το εισιτήριο επιλογής στο μέλλον.

Μέχρι τώρα, τα μηνιαία εισιτήρια κόστιζαν πολλές φορές περισσότερο από το εισιτήριο των 49 ευρώ – ιδίως εάν ο τόπος εργασίας δεν βρίσκεται στον τόπο κατοικίας ή εάν ο εργοδότης δεν συμμετέχει στα έξοδα- ακόμη και τότε, η τιμή του μηνιαίου εισιτηρίου είναι συνήθως σημαντικά υψηλότερη.

Με την επιλογή του εισιτηρίου εργασίας στο Deutschlandticket, θα μπορούσε να είναι ακόμη φθηνότερο από τα 49 ευρώ για πολλούς: Εάν ο εργοδότης καταβάλλει τουλάχιστον το 25 τοις εκατό του κόστους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση των κρατιδίων προσθέτουν άλλο ένα 5 τοις εκατό.

Για ορισμένους μετακινούμενους, το εισιτήριο θα μπορούσε να κοστίζει μόλις 34,30 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η φθηνότερη προσφορά δεν χρειάζεται να είναι η σωστή για όλους. Στην ουσία, η συνδρομή των 49 ευρώ δεν προσφέρει τη δυνατότητα να πάρετε άλλα άτομα μαζί σας δωρεάν.

Επιπλέον, είναι προσωπική και δεν μεταβιβάζεται. Οι προηγούμενες μηνιαίες κάρτες ταξιδιού μπορούν να προσφέρουν πλεονεκτήματα σε αυτό το σημείο.

Ημερήσιες εκδρομές στη Γερμανία

Το εισιτήριο των 9 ευρώ, το οποίο περιορίζεται σε τρεις μήνες, χρησιμοποιήθηκε από αμέτρητους εκδρομείς το περασμένο καλοκαίρι.

Για πολλούς, το μηνιαίο εισιτήριο απέδωσε ακόμη και αν ήθελαν να κάνουν μόνο μια βόλτα στην πλησιέστερη πόλη ή μια πεζοπορία στην ύπαιθρο μια μέρα. Κατά συνέπεια, πολλά τρένα και σταθμοί ήταν γεμάτα τα Σαββατοκύριακα.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόση εκδρομική κίνηση θα προκαλέσει το εισιτήριο των 49 ευρώ.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Yougov για λογαριασμό της Deutsche Presse-Agentur, το 66% όσων είχαν ήδη κλείσει το εισιτήριο δήλωσε ότι σκόπευε να το χρησιμοποιήσει για ταξίδια αναψυχής.

Σύμφωνα με αυτό, το 54 τοις εκατό θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει το εισιτήριο για να πάει στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο ή στο σχολείο.

Επειδή ήταν δυνατές οι πολλαπλές απαντήσεις, δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί ποιος λόγος ήταν καθοριστικός για την αγορά.

Από οικονομική άποψη, ένα ταξίδι με το Deutschlandticket αξίζει μόνο για μεγαλύτερες αποστάσεις, ταξίδια με διανυκτέρευση ή πολλά ταξίδια το μήνα.

Για ημερήσιες εκδρομές με τοπικές συγκοινωνίες, υπάρχει το κάπως φθηνότερο εισιτήριο Quer-durchs-Land, το οποίο ισχύει για μία ημέρα έναντι 44 ευρώ σε όλη τη Γερμανία.

Για κάθε επιπλέον επιβάτη, υπάρχει επιπλέον χρέωση μόλις επτά ευρώ. Ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας, το Deutschlandticket βγαίνει κερδισμένο μόνο όταν προβλέπεται διανυκτέρευση – άλλωστε, ισχύει και την επόμενη ημέρα.

Κερδισμένοι οι κάτοικοι στα περίχωρα πόλεων

Μία από τις κύριες επικρίσεις τόσο για το εισιτήριο των 9 ευρώ όσο και για το διάδοχό του ήταν και είναι ότι κάνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς φθηνότερα, αλλά δεν βελτιώνει σε καμία περίπτωση τις υπηρεσίες.

Ειδικά στις αγροτικές περιοχές, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εξαρτημένοι από το αυτοκίνητο, επειδή η σύνδεση με τα λεωφορεία και τα τρένα είναι συχνά κακή.

Αυτό φαίνεται και από την έρευνα της Yougov: το 28% των ερωτηθέντων που δεν θέλουν να αγοράσουν το Deutschlandticket δικαιολόγησαν την απόφασή τους λέγοντας ότι οι υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών στην περιοχή τους δεν είναι καλές.

Το Deutschlandticket παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κατοίκους των πόλεων και για τους ανθρώπους που ζουν στα λεγόμενα Speckgürtel γύρω από αυτές τις πόλεις.

Παρόμοια με το εισιτήριο των 9 ευρώ, ωστόσο, το Deutschlandticket θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις υπάρχουσες υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών.

Ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων και μετακινούμενοι

Το Deutschlandticket δεν ισχύει στις υπεραστικές γραμμές, δηλαδή ούτε στα τρένα ICE και IC ούτε στα νυχτερινά τρένα διαφόρων παρόχων. Επίσης, δεν ισχύει για τα τρένα και τα λεωφορεία Flix.

Ωστόσο, μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί για να φτάσετε σε έναν σταθμό με τοπικές και περιφερειακές συγκοινωνίες προκειμένου να επιβιβαστείτε εκεί σε ένα τρένο ICE.

Αλλά τότε ο κανόνας είναι: μην χάσετε τη σύνδεσή σας. Διότι όποιος χάσει ένα κλεισμένο τρένο ICE λόγω καθυστέρησης των περιφερειακών μέσων μεταφοράς με το Deutschlandticket δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης ή ακύρωσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Σε αυτή την περίπτωση, οι πελάτες έχουν συνάψει δύο συμβάσεις μεταφοράς, οι οποίες θεωρούνται χωριστά σύμφωνα με το δίκαιο των επιβατών, σύμφωνα με τον σιδηρόδρομο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης