Αγορά έναντι ενοικίασης στη Γερμανία: Πού είναι φθηνότερο;

Η ενοικίαση δεν είναι καθόλου φθηνή στη Γερμανία – αλλά η αγορά ενός σπιτιού είναι ακόμη πιο ακριβή!

Παρά την πανδημία του κοροναϊού, οι τιμές των διαμερισμάτων και των σπιτιών συνεχίζουν να αυξάνονται, σε τέτοιο βαθμό που, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ενοικίαση αποδεικνύεται στην πραγματικότητα φθηνότερη στις περισσότερες γερμανικές πόλεις.

Οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία εκτοξεύτηκαν

Οι μετέωρες τιμές των κατοικιών δεν είναι κάτι καινούργιο στη Γερμανία.

Όμως, είναι ανησυχητικό ότι η αύξηση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης: ακόμη και η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κοροναϊό δεν είχε μέχρι στιγμής ιδιαίτερο αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με την τελευταία “Κατάταξη κινδύνου-απόδοσης”, που καταρτίστηκε από τον πάροχο υπηρεσιών ακινήτων Dr. Lübke & Kelber, οι τιμές των υφιστάμενων διαμερισμάτων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10 τοις εκατό φέτος και οι τιμές των νέων διαμερισμάτων κατά επτά τοις εκατό – η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που παρατηρείται από το 2015.

Αντίθετα, ωστόσο, τα ενοίκια στις πόλεις της Γερμανίας δεν αυξήθηκαν σχεδόν καθόλου, τείνοντας αντίθετα να “εξελιχθούν πλάγια”.

Σύμφωνα με την Dr. Lübke & Kelber, αυτό σημαίνει ότι η αναλογία των τιμών αγοράς προς τα ενοίκια έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ, ώστε, ιδίως στις μητροπόλεις, έχει όλο και λιγότερο οικονομικό νόημα να αγοράζει κανείς αντί να νοικιάζει.

Αν και η κατάταξη απευθύνεται σε επενδυτές ακινήτων, το κύριο συμπέρασμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και τους δυνητικούς αγοραστές κατοικιών στη Γερμανία.

Πού εξακολουθεί να έχει οικονομικό νόημα η αγορά ακινήτων στη Γερμανία;

Οι αναλυτές της Dr. Lübke & Kelber ξεκίνησαν, λοιπόν, να διερευνούν πού στη Γερμανία εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο η αγορά ακινήτων.

Για να το κάνουν αυτό, εξέτασαν πολυάριθμα σύνολα δεδομένων από την αγορά ακινήτων για να αξιολογήσουν τόσο τον κίνδυνο όσο και την απόδοση μιας αγοράς ακινήτου σε κάθε πόλη.

Με λίγα λόγια, αυτό μας λέει αν μια επένδυση σε ακίνητα είναι πιθανό να αποδώσει μακροπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τα μέσα μισθώματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να έχει νόημα σε πόλεις όπως το Pforzheim, το Kaiserslautern, το Lüneberg, το Bamberg και το Flensberg.

Το Landshut, το Fürth και το Kempten (Allgäu) σημείωσαν επίσης καλές επιδόσεις στην κατάταξη όσον αφορά τα νεόδμητα διαμερίσματα.

“Οι νικητές της [στεγαστικής] κρίσης είναι οι μεσαίες και πανεπιστημιακές πόλεις γύρω από τις μητροπόλεις”, δήλωσε ο Marc Sahling, διευθύνων σύμβουλος της Dr. Lübke & Kelber.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι εργάζονται όλο και περισσότερο από το σπίτι, δεν ανησυχούν λιγότερο για τις αποστάσεις μετακίνησης και είναι διατεθειμένοι να μετακομίσουν πιο μακριά από τα κέντρα των πόλεων.

Ο “θάνατος” της μεγάλης πόλης;

Σε πόλεις όπως το Μόναχο, το Βερολίνο ή το Αμβούργο, από την άλλη πλευρά, η αγορά ακινήτου είναι τόσο ακριβή που, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενοικίαση αξίζει περισσότερο.

Πόλεις όπως το Μύνστερ, το Άουγκσμπουργκ και το Φράιμπουργκ εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία.

Συνολικά, μόνο σε 35 από τις 111 πόλεις που αναλύθηκαν οι Dr. Lübke & Kelber διαπίστωσαν ότι είναι μακροπρόθεσμα φθηνότερο να αγοράσετε το δικό σας διαμέρισμα παρά να το νοικιάσετε.

Επιπλέον, ο αριθμός των πόλεων στις οποίες η αγορά υφιστάμενου ακινήτου εξακολουθεί να αποδίδει, μειώνεται ραγδαία. Για σύγκριση: το 2017, η αγορά ήταν πιο επικερδής από την ενοικίαση σε 87 από τις 110 πόλεις.

Και όταν πρόκειται για νεόδμητα ακίνητα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ακραία: είναι φθηνότερο να αγοράσετε ένα νέο διαμέρισμα από το να το νοικιάσετε μόνο σε πέντε πόλεις της Γερμανίας: Cottbus, Φρανκφούρτη (Όντερ), Dessau-Roßlau, Wolfsburg και Bremerhaven.

Στις υπόλοιπες 106 πόλεις που εξετάστηκαν, η αγορά ενός νέου διαμερίσματος είναι τόσο ακριβή που είναι ευκολότερο να επιμείνει κανείς στην ενοικίαση.

Από τις επτά μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, η Στουτγάρδη εξακολουθεί να είναι η πιο ελκυστική όσον αφορά την επένδυση σε υφιστάμενα ακίνητα, σύμφωνα με την Dr. Lübke & Kelber.

“Τα ακίνητα εκεί είναι αρκετά ακριβά, αλλά η ουσία είναι ότι οι αποδόσεις είναι σχετικά υψηλές λόγω του υψηλού επιπέδου των ενοικίων”, δήλωσε ο Sahling.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης