Τα τεστ κορωνοϊού στη Γερμανία θα κοστίζουν από 01.07.22

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα συνεχιστεί η προσφορά δωρεάν γρήγορων τεστ κορωνοϊού για τις ομάδες κινδύνου – για όλους τους άλλους, ωστόσο, τα “τεστ πολιτών” θα κοστίζουν στο μέλλον τρία ευρώ. Αυτό ανακοινώθηκε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach στο Βερολίνο.

Τα δωρεάν τεστ για όλους θα είναι διαθέσιμα μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μετά από αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να συνεισφέρουν τρία ευρώ ανά τεστ. Αυτό ανακοινώθηκε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach στο Βερολίνο, αφού η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για έναν νέο κανονισμό, ο οποίος θα ισχύει από την επόμενη Πέμπτη (30 Ιουνίου).

Τα δωρεάν τεστ θα είναι τότε διαθέσιμα μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, δήλωσε ο Lauterbach. Ως παραδείγματα, ο πολιτικός του SPD ανέφερε έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, επισκέπτες νοσοκομείων και γηροκομείων, συγγενείς μολυσμένων ατόμων, καθώς και άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Η κατάσταση του προϋπολογισμού απαιτεί εξοικονόμηση πόρων

“Δεν θα το κρύψω: Θα ήθελα να συνεχιστούν τα δωρεάν τεστ πολιτών για όλους”, δήλωσε ο Lauterbach. Ωστόσο, τα τεστ κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανά μήνα. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό. Το νέο σχέδιο προβλέπει τώρα δαπάνες ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Lauterbach αναφέρεται σε υποθέσεις απάτης

Ο Lauterbach δήλωσε ότι τα τεστ πολιτών δεν χρησιμοποιούνταν πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο παρελθόν. Και πάλι, ο υπουργός αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις απάτης που συνέβησαν στα εξεταστικά κέντρα.

Ως εκ τούτου, οι έλεγχοι θα είναι τώρα αυστηρότεροι. Επιπλέον, η αμοιβή των εξεταστικών κέντρων θα μειωθεί – από 11,50 σε 9,50 ευρώ ανά τεστ. Κατά κανόνα, οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν τρία ευρώ από αυτά, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από το κράτος.

Ελπίδα για καλύτερη ποιότητα των τεστ

Τώρα ο υπουργός αναμένει σημαντική μείωση του αριθμού των τεστ: “Έτσι πρέπει να γίνει. Εξάλλου, δεν συνιστούμε σε κανέναν να εξεταστεί χωρίς λόγο”. Όμως η μείωση του αριθμού των τεστ θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα των αποτελεσμάτων.

Θα γίνουν τεστ πολιτών χωρίς διακοπή και μετά τις 30 Ιουνίου, δήλωσε ο Lauterbach, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες. Επειδή εξακολουθεί να είναι σημαντική η ανίχνευση των λοιμώξεων και των αλυσίδων λοιμώξεων: “Γι’ αυτό θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό μέρος των μέτρων προστασίας μας στο μέλλον”.

Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να αναλάβουν το κόστος των πολιτών

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι ο νέος κανονισμός συμβάλλει στον τερματισμό της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας.

“Η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων θα γίνει πιο αποτελεσματική. Επειδή δεν μπορούν όλα να πληρωθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μακροπρόθεσμα, επειδή οι δυνατότητές μας έχουν φτάσει στα όριά τους”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα κρατίδια να αναλάβουν τη συνεισφορά των πολιτών, εάν το επιθυμούν.

Κριτική των κυβερνητικών σχεδίων

Ο Lauterbach είχε ήδη δηλώσει πρόσφατα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες για τα τεστ των πολιτών. Η κριτική των σχεδίων δεν άργησε να έρθει. Ο Eugen Brysch, πρόεδρος του Stiftung Patientenschutz (Ίδρυμα Προστασίας Ασθενών), ζήτησε τη συνέχιση των δωρεάν τεστ για όλους. Δεν πρέπει να υπάρξουν “περικοπές στα δωρεάν τεστ”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.