Θα μάθουν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι από άλλες χώρες;

Newsroom

Θα μάθουν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι από άλλες χώρες;

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ταλαιπωρούν συχνά τους επιβάτες. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Γερμανία από τα σιδηροδρομικά δίκτυα κρατών όπως η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Ιταλία;

Όποιος περιμένει στο σταθμό για ένα καθυστερημένο τρένο ή αυτός που αναγκάζεται να τρέξει σε άλλη πλατφόρμα λόγω αλλαγής στα δρομολόγια, πιθανότατα να σκεφθεί και τις συνθήκες που υπάρχουν σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία.

Εκεί οι καθυστερήσεις είναι τόσο σπάνιες, ώστε όταν συμβαίνουν, αναφέρονται στα ΜΜΕ ως σημαντική είδηση.

Τι διδάγματα μπορεί να πάρουν λοιπόν Γερμανικοί Σιδηρόδρομοιαπό άλλες χώρες;

Σε πολλά μέρη τα τρένα είναι πιο αξιόπιστα από ό,τι στη Γερμανία.

Ωστόσο το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο πολύπλοκα στην Ευρώπη και ως εκ τούτου θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις στους φορείς εκμετάλλευσης.

Όμως εδώ και χρόνια, τα σχετικά με τους σιδηροδρόμους ζητήματα αντιμετωπίζονται με πολύ μεγαλύτερο θάρρος σε άλλες χώρες.

Η ελβετική ακρίβεια

Στην Ελβετία, το 92,5% των τρένων ήταν στην ώρα τους πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι αργούσαν λιγότερο από τρία λεπτά, τη στιγμή που στη Γερμανία ένα τρένο εξακολουθεί να θεωρείται πως έφτασε εγκαίρως, εάν καθυστερήσει έως και έξι λεπτά.

Οι ελβετικοί σιδηρόδρομοι (SBB) βασίζονται περισσότερο στη συχνότερη κυκλοφορία αντί στα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Συνεπώς, το ταξίδι με το τρένο διαρκεί συχνά λίγο περισσότερο από ό,τι μια διαδρομή ενός ICE στη Γερμανία, ωστόσο η ακριβής άφιξη είναι εγγυημένη

. Επιπλέον, τα τρένα διαθέτουν φαρδιές πόρτες, ώστε η επιβίβαση και η αποβίβαση να γίνεται πιο γρήγορα.

Τέλος, δεν είθισται να γίνονται κρατήσεις, καθώς τα περισσότερα τρένα είναι διώροφα και συνήθως υπάρχουν διαθέσιμα καθίσματα.

Οι Ελβετοί διαθέτουν ένα από τα πιο πυκνά σιδηροδρομικά δίκτυα στον κόσμο. Όμως οι αποστάσεις είναι φυσικά πολύ μικρότερες από ό,τι στη Γερμανία.

Το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερο, ωστόσο η Ελβετία επενδύει κατ’ αναλογία περίπου διπλάσια ποσά κάθε χρόνο σε λειτουργία και συντήρηση.

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Ιταλία

Με έκταση περίπου 16.800 χιλιομέτρων, το ιταλικό δίκτυο είναι μόλις το μισό του γερμανικού.

Ωστόσο το ιταλικό δίκτυο υπεραστικών μεταφορών έχει εκσυγχρονιστεί και επεκταθεί σημαντικά ιδίως τα τελευταία χρόνια, με επενδύσεις δισεκατομμυρίων.

Κατά το τρέχον έτος, όμως, καθυστέρησαν και ματαιώθηκαν πολλά δρομολόγια, λόγω των διαδοχικών απεργιών.

Πάντως, η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato Italiane (FS) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ακρίβειας των τρένων υψηλής ταχύτητας για το 2022 ήταν περίπου 78%.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασε το 80,2%. Για την FS ένα τρένο με δεκάλεπτη καθυστέρηση εξακολουθεί να θεωρείται πως έφτασε εγκαίρως.

Ξεχωριστά δίκτυα στην Ιαπωνία

Εν αντιθέσει με τη Γερμανία, όπου όλα τα τρένα μοιράζονται το ίδιο δίκτυο, η Ιαπωνία έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό δίκτυο για τα τρένα υψηλής ταχύτητας Shinkansen.

Σε αυτό τα τρένα αναπτύσσουν ταχύτητα έως και πάνω από 320 χιλιόμετρα/ώρα.

Επιπλέον, οι εργασίες συντήρησης στην Ιαπωνία πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν κυκλοφορούν τρένα.

Παρ’ ότι οι επιβάτες είναι πολλοί, οι χρόνοι αναμονής στους σταθμούς είναι μικροί και τα τρένα δεν περνούν διαρκώς. Έτσι πολλά τρένα είναι υπερπλήρη σε ώρες αιχμής.

Ταχεία αποκατάσταση του δικτύου στην Ουκρανία

Οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι κατέγραψαν ποσοστό ακρίβειας 87%, λίγο πιο κάτω από το 91,7% των επιβατικών τρένων των Γερμανικών Σιδηροδρόμων.

Στην Ουκρανία όμως κάθε καθυστέρηση, ακόμη κι αν είναι ενός μόλις λεπτού, καταγράφεται.

Ο κρατικός σιδηρόδρομος Ukrzaliznytsia θεωρείται η ραχοκοκαλιά των μεταφορών στην κλονισμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκαθιστά τις καταστροφές το συντομότερο δυνατό.

Πάντως η σιδηροδρομική κυκλοφορία δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Γερμανίας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι πραγματοποίησαν περίπου 24.700 επιβατικές διαδρομές.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι, από την άλλη πλευρά, διενεργούν 20.000 μετακινήσεις τον μήνα μόνο στις υπεραστικές μεταφορές, καθώς και 780.000 περιφερειακές μεταφορές.

Τα προβλήματα στους γερμανικούς σιδηροδρόμους οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι, σε πολλά σημεία, το δίκτυο έχει παλιώσει.

Επί δεκαετίες δεν πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις για την επέκταση και την αποκατάσταση των γραμμών, με τη Γερμανία να αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις χώρες της Ευρώπης με τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν επενδύσεις στο σιδηροδρομικό της δίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται περισσότερες προσπάθειες από την κυβέρνηση. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνεχίσουμε την τεράστια αύξηση των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια – με στόχο να διατεθούν συνολικά έως και 45 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027», διαβεβαίωσε προσφάτως ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ (FDP).

Οι γραμμές όπου πραγματοποιούνται συχνότερα δρομολόγια θα εκσυγχρονιστούν συνολικά κατά τα επόμενα χρόνια.

Οι μεγάλες μητροπόλεις θα συνδέονται κάθε μισή ώρα με τρένα μεγάλων αποστάσεων.

Ωστόσο θα χρειαστούν πιθανώς μερικά ακόμη χρόνια προτού οι επιβάτες συνειδητοποιήσουν τις θετικές αλλαγές.

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς | DW

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης