Οι τιμές ενοικίασης και αγοράς στο Μόναχο αυξάνονται

Οι τιμές ενοικίασης και αγοράς του Μονάχου αυξάνονται συνεχώς. Ούτε καν η πανδημία δεν συγκρατεί τις τιμές στην αγορά ακινήτων. Αλλά υπάρχουν ακόμα λίγες φθηνότερες γειτονιές.

Στην πραγματικότητα, λέει ο Stephan Kippes από το ινστιτούτο έρευνας αγοράς IVD, οι τιμές ενοικίασης και αγοράς αναπτύσσονται κυματοειδώς. “Κατά κανόνα, υπάρχουν επταετείς ρυθμοί”, λέει.

Ο Kippes αναφέρεται σε αναλογίες προσφοράς και ζήτησης που βρίσκονται κατά το ήμισυ σε ισορροπία. Δηλαδή, επτά χρόνια οι τιμές ανεβαίνουν, επτά χρόνια γίνονται φθηνότερες – ή τουλάχιστον παραμένουν στάσιμες. Μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα: η περιοχή του Μονάχου.

Η πανδημία δεν σταμάτησε την άνοδο των τιμών ακινήτων στο Μόναχο

Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται εδώ και χρόνια. Ούτε η πανδημία μπόρεσε να σταματήσει την τάση. Πολλοί ειδικοί το περίμεναν αυτό, το “πανδημικό φρένο”.

Ωστόσο, σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις.

Ο Christoph Hepting, ειδικός σε θέματα ακινήτων από το Freising, μπορεί να αναφέρει μια μικρή εξαίρεση. Μιλάει για ένα είδος ανάσας. “Κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, το αεροδρόμιο επλήγη σκληρά.

Δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου προσλήψεις εδώ”, λέει ο Hepting. Επιπλέον, λέει, πολλοί πρωτοετείς φοιτητές δεν μετακόμισαν στην περιοχή του Μονάχου λόγω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Αλλά αυτό δεν οδήγησε σε μείωση των ενοικίων ή των τιμών αγοράς, λέει, αλλά μόνο προσωρινά σε μεγαλύτερη προσφορά. Τώρα το αεροδρόμιο προσλαμβάνει και πάλι και οι φοιτητές έρχονται. “Επιστρέφουν στο Μόναχο”, λέει ο Hepting. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ζήτηση είναι και πάλι εξαιρετικά υψηλή.

Εν τω μεταξύ, ο εμπειρογνώμονας Kippes ανησυχεί για την τεράστια διαφορά μεταξύ των τιμών ενοικίασης και αγοράς. Πρόκειται για ένα τεράστιο κενό. Ενώ τα ενοίκια στην πόλη έχουν αυξηθεί “μόνο” κατά 18% από το 2016, οι τιμές αγοράς έχουν αυξηθεί κατά 52%.

Έτσι, όποιος αγόρασε ένα ακίνητο στο Μόναχο για 700.000 ευρώ πριν από πέντε χρόνια θα μπορούσε τώρα να γίνει εκατομμυριούχος. Οι μονοκατοικίες στην πόλη – ένα εξαιρετικά σπάνιο αντικείμενο – κοστίζουν κατά μέσο όρο 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

“Μιλάμε επίσης για επενδυτές εδώ που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα ακίνητο στο οποίο ζουν”, λέει ο Kippes, “δεν είναι πάντα οι μεγάλοι επενδυτές με πολλά εκατομμύρια που εισέρχονται στην αγορά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την πώληση του δικού τους ακριβού ακινήτου”.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν θα έβρισκε τίποτα άλλο στην ίδια τιμή. Και με πολλά ακίνητα, δεν είναι και τόσο εύκολο. “Όσοι πωλούν σπίτια ή διαμερίσματα δύσκολα βρίσκουν επενδυτικές ευκαιρίες με παρόμοιες αποδόσεις και διαχειρίσιμο κίνδυνο”. Αυτό οφείλεται επίσης στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Πόσο ακριβό είναι το ενοίκιο στην περιοχή του Μονάχου;

18,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι το μέσο νέο ενοίκιο εντός των ορίων της πόλης. Και εδώ προκύπτει ένα γνωστό μοτίβο τόσο για τις τιμές ενοικίασης όσο και για τις τιμές αγοράς, με εξαιρέσεις βέβαια: όσο πιο πολύ απομακρύνεστε από την πόλη, τόσο χαμηλώνουν οι τιμές.

Αν θέλετε να ζήσετε στο Geretsried κοντά στο Bad Tölz, για παράδειγμα, πληρώνετε κατά μέσο όρο ενοίκιο 11,90 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο ακριβό από το 2030, όταν το S-Bahn θα σταματάει εκεί.

Μια από τις εξαιρέσεις είναι η περιοχή γύρω από τη λίμνη Tegernsee. Η τοποθεσία γύρω από τη λίμνη φαίνεται να είναι πολύ ελκυστική.

Ενώ τα ενοίκια στο Holzkirchen στα βόρεια εξακολουθούν να είναι 12,70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, είναι σχεδόν δύο ευρώ ακριβότερα στην Tegernsee: 14,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, εδώ είστε δύο φορές πιο μακριά από το Μόναχο από ό,τι στο Holzkirchen.

Η κατάσταση δείχνει επίσης ότι πουθενά στα περίχωρα του Μονάχου δεν μπορείτε να ζήσετε με λιγότερα από δέκα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αυτό ήταν διαφορετικό και δυνατό. Το φθηνότερο μέρος σύμφωνα με την έκθεση IVD είναι σήμερα το Petershausen: εδώ μπορείτε να νοικιάσετε για 10 ευρώ, κατά μέσο όρο φυσικά.

Το ποσοστό των ανύπαντρων είναι πολύ υψηλό στο Μόναχο

Οι ειδικοί σε θέματα ακινήτων γύρω από τον Stephan Kippes ανησυχούν για μια άλλη εξέλιξη. Το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι κατασκευαστές ακινήτων έχουν επίσης το μερίδιό τους σε αυτό, καθώς τα οικοδομικά υλικά γίνονται όλο και πιο ακριβά.

Όμως, η οικοδομήσιμη γη παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης των τιμών.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι τιμές των ακινήτων στο Ebersberg έχουν υπερδιπλασιαστεί – μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέχρι πριν από δυόμισι χρόνια, το τετραγωνικό μέτρο για ένα υπάρχον ακίνητο εκεί κόστιζε κατά μέσο όρο 3.500 ευρώ.

Σήμερα είναι μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ. Ακόμα και 10.000 ευρώ είναι δυνατά.

Η ακριβότερη και σπανιότερη γη είναι και παραμένει στο Μόναχο. Σήμερα κοστίζει 3.750 ευρώ κατά μέσο όρο. Το φθηνότερο μέρος για αγορά οικοπέδου βρίσκεται σήμερα στο Geretsried, νότια του Wolfratshausen – επίσης αποτέλεσμα της έλλειψης σύνδεσης με το S-Bahn.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα IVD Kippes, όπου το μέσο οικοδομικό μέτρο κοστίζει 800 ευρώ.

Το ερώτημα παραμένει: Τι πρέπει να γίνει για να εξασφαλιστεί η δημιουργία οικονομικά προσιτών ενοικιάσιμων κατοικιών στο Μόναχο; Ο Kippes διαπιστώνει ότι ο αριθμός των κατοικιών των ανύπαντρων στο Μόναχο είναι ένας σημαντικός καταναλωτής χώρου.

“Το 55% αυτή τη στιγμή”, λέει ο εμπειρογνώμονας – “μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά πρόκειται για μια έντονη τάση από το 1971”.

Επειδή τότε, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ποσοστό των κατοικιών των ανύπαντρων ήταν περίπου 42%, λέει. “Αυτό απορροφά επίσης μεγάλο μέρος της πενιχρής παραγωγής κατοικιών”, λέει ο Kippes.

Κάτι πρέπει να αλλάξει εδώ, λέει, προκειμένου να καταλαμβάνεται ο ζωτικός χώρος πιο αποτελεσματικά.

Μια πιθανή λύση; “Ίσως πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί με την κατάσταση της στέγασης”, λέει ο Kippes, όπως για παράδειγμα να επιτραπεί η κοινή διαβίωση, αλλά να εξακολουθεί να παρέχεται μια ατομική αίσθηση διαβίωσης.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.