UNESCO: Δημοψήφισμα για τα βασιλικά παλάτια της Βαυαρίας

Η Βαυαρία θέλει να εντάξει τα βασιλικά κάστρα στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν είναι όλοι στο Schwangau ενθουσιασμένοι με αυτό.

Για το λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα υποστηρίξουν την αίτηση για το Neuschwanstein ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αν το κρατίδιο κάνει ό,τι θέλει, τα βασιλικά κάστρα της Βαυαρίας Neuschwanstein, Herrenchiemsee, Schachen και Linderhof θα γίνουν σύντομα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αλλά δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με αυτό στο Schwangau στην περιοχή Ostallgäu – στους πρόποδες του παγκοσμίου φήμης κάστρου Neuschwanstein.

Ως εκ τούτου, το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας με μεγάλη πλειοψηφία ότι οι κάτοικοι του Schwangau θα πρέπει να ψηφίσουν οι ίδιοι σε δημοψήφισμα για το αν ο δήμος θα πρέπει να υποστηρίξει την αίτηση.

Η αυστηρή προστασία των ιστορικών μνημείων ως κύριο σημείο κριτικής

“Πρόκειται ήδη για μια απόφαση με μεγάλες συνέπειες”, λέει ο δήμαρχος του Schwangau Stefan Rinke (CSU). Επειδή ο τίτλος του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνδέεται με ορισμένες προϋποθέσεις.

Στο Schwangau, το κύριο ζήτημα είναι η προστασία του μνημείου: γύρω από το κάστρο θα χαραχθεί μια ζώνη πυρήνα και μια ζώνη απομόνωσης.

“Μεγάλα τμήματα του Schwangau θα βρίσκονται τότε στη ζώνη προστασίας”, λέει ο δήμαρχος Rinke. Οι οπτικοί άξονες προς το κάστρο θα πρέπει να παραμείνουν καθαροί εκεί.

Στη συνέχεια, θα υπάρχει ένα πρόσθετο στάδιο εξέτασης για κάθε διαδικασία σχεδιασμού των αστικών χρήσεων γης.

Θα προσελκύσει ο τίτλος Παγκόσμιας Κληρονομιάς περισσότερους τουρίστες;

Ορισμένοι κάτοικοι του Schwangau φοβούνται επίσης ότι ένας τίτλος Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετη αύξηση της επισκεψιμότητας του κάστρου – το οποίο ήδη δέχεται σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Ο δήμαρχος δεν το πιστεύει αυτό. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι του Schwangau επικρίνουν την αίτηση για την απόκτηση του τίτλου.

Ακόμα και στο τοπικό συμβούλιο αμφισβητείται αν ένας τίτλος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για το Neuschwanstein θα έφερνε περισσότερα πλεονεκτήματα ή περισσότερα μειονεκτήματα για την πόλη.

Γι’ αυτό το λόγο το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε τώρα να ρωτήσει τους πολίτες.

Στο δημοψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου θα αποφασίσουν οι ίδιοι αν ο δήμος υποστηρίζει την αίτηση. “Δεν γίνεται πιο δημοκρατικό από αυτό”, λέει ο δήμαρχος Rinke.

Herrenchiemsee: Ο δήμαρχος βλέπει θετικά την Παγκόσμια Κληρονομιά

Στα άλλα κάστρα του Λουδοβίκου ΙΙ, το κλίμα σχετικά με την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO είναι πολύ πιο ξεκάθαρο: ο δήμαρχος του Prien am Chiemsee, Andreas Friedrich (ÜWG), βλέπει έναν πιθανό τίτλο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για το κάστρο Herrenchiemsee με απόλυτα θετικό τρόπο.

Ο τίτλος θα μπορούσε ενδεχομένως να προσδώσει στο κάστρο μεγαλύτερη διεθνή δημοτικότητα, γεγονός που θα είχε θετική επίδραση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, σύμφωνα με τον Φρίντριχ. Ελπίζει σε μεγαλύτερη πληρότητα, ιδίως κατά τη χαμηλή περίοδο.

Δεν υπάρχουν προβλήματα με πιθανούς περιορισμούς στο κάστρο Herrenchiemsee: Υπάρχει ήδη απαγόρευση οικοδόμησης στο νησί. Η διατήρηση της οπτικής επαφής με το κάστρο δεν αποτελεί πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχουν ελεύθερα οικοδομικά τετράγωνα στην παραλιακή περιοχή της ηπειρωτικής χώρας, λέει ο δήμαρχος.

Linderhof: Οι απαιτήσεις διατήρησης της φύσης είναι ήδη πολύ υψηλές

Ο δήμος του Ettal, όπου βρίσκεται το κάστρο Linderhof, είναι επίσης χαλαρός σχετικά με την αίτηση: Δεδομένου ότι το κάστρο βρίσκεται στη μέση του φυσικού καταφυγίου Ammergau Alps και ταυτόχρονα σε ένα FFH και ένα καταφύγιο πτηνών, οι απαιτήσεις εκεί είναι ήδη πολύ υψηλές, λέει η δήμαρχος Vanessa Voit (FWG).

Schachen: Πιθανή παγκόσμια κληρονομιά στα 1.866 μέτρα

Στο Garmisch-Partenkirchen, με το Königshaus am Schachen, η εφαρμογή δεν αποτελεί προς το παρόν μεγάλο ζήτημα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου.

Το ορεινό σπίτι του βασιλιά Λουδοβίκου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.866 μέτρων και είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια μετά από τρίωρη πεζοπορία.

Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να υπάρξουν προβλήματα με υπερβολική δόμηση των ορατών γραμμών ή με πολλούς τουρίστες.

Στο Garmisch-Partenkirchen, επίσης, το τοπικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την αίτηση και τις σχετικές ζώνες πυρήνα και απομόνωσης γύρω από το κάστρο το 2017.

Βασιλικά κάστρα του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς: διαδικασία σε εξέλιξη από το 2001

Οι προσπάθειες για την ένταξη του Neuschwanstein στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συνεχίζονται εδώ και 22 χρόνια.

Το 2007, το κρατικό κοινοβούλιο αποφάσισε να εφαρμοστεί και με τα άλλα βασιλικά κάστρα Linderhof, Schachen και Herrenchiemsee.

Από το 2015, τα τέσσερα κάστρα βρίσκονται επίσημα στον κατάλογο υποψηφιοτήτων της Γερμανίας.

Το Τμήμα Ανακτόρων της Βαυαρίας προετοιμάζει επί του παρόντος την αίτηση. Θα υποβληθεί στην Επιτροπή της UNESCO την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Η απόφαση για το αν τα βασιλικά παλάτια θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO θα μπορούσε να ληφθεί πιθανώς το καλοκαίρι του 2025.

Ωστόσο, οι αιτήσεις για την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO από τη Βαυαρία υποβάλλονται μόνο με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων δήμων, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Επιστημών στη BR κατόπιν σχετικού αιτήματος.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.